Szybki roślinny obiad bogaty w żelazo i nie tylko

A niech tam! Niech i będzie, że jestem monotematyczna. Bo jestem. Szczególnie w sezonie, gdy botwinka w nieograniczonych ilościach woła mnie i nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. W tym prostym przepisie jest jednak dużo więcej ciekawych składników.

Kasza gryczana niepalona to też moja miłość: bo oprócz białka zawiera także witaminy z grupy B, ale również chociażby mangan i magnez w całkiem przyzwoitych ilościach. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszy gryczanej.

Kto śledzi mojego bloga ten wie, że lubię czasem zjeść sobie również tempeh. To produkt wytwarzany z ziaren fermentowanej soi, co czyni ją łatwiej strawną i (co tu dużo pisać) przepyszną. I bardzo wartościowe i bogate w żelazo pestki dyni!

szybki wegański obiad bogaty w żelazo

Na co?

Danie nadaje się na bardzo szybki i prosty obiad. To również pomysł na zdrową kolację albo śniadanie– jeśli zostanie Ci z poprzedniego dnia. Ja czasem rano dojadam resztki, bo to najszybsze i najłatwiejsze. :-)

szybki, bezglutenowy obiad bogaty w żelazo

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taki szybki, roślinny obiad bogaty w żelazo i nie tylko, musisz mieć najlepiej dużą patelnię lub wok.

szybki, roślinny obiad bogaty w żelazo kasza gryczana z warzywami

Szybki, roślinny obiad – składniki:

  • 1 kostka tempehu (u mnie smażonego),
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • 2 papryki czerwone,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • pestki dyni (ilość preferowana),
  • zioła i przyprawy: 1 spory pęczek natki pietruszki, sos sojowy (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), czarnuszka, majeranek, pieprz, kozieradka, cząber, lubczyk, sól lub dowolne, ulubione zestawienie ziołowe, a do kaszy np. czubryca zielona,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • kasza gryczana niepalona do towarzystwa,
  • szparagi do towarzystwa (u mnie dziś akurat białe) lub ulubiona surówka.

kasza gryczana z warzywami botwinka szparagi szybki przepis

Szybki, roślinny obiad – przygotowanie:

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę lub drobniutko pokroić i zeszklić w wodzie wymieszanej z niewielką ilością oliwy z oliwek.

Umyć papryki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić i dorzucić do czosnku. Dolać niewielką ilość wody.

Botwinkę umyć dokładnie i najpierw pokroić buraczki i wrzucić je do woka. Po kilku minutach dodać resztę pokrojonej botwinki (łodygi wraz z liśćmi), a także drobno pokrojony tempeh.

Wszystko dokładnie zamieszać, dodać zioła i przyprawy (preferowane w pasujących nam ilościach), a następnie pozostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pestki dyni, skropić niewielką ilością soku z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać.

wegański obiad bogaty w żelazo kasza gryczana z warzywami

Podawać z kaszą gryczaną niepaloną. Ja kaszę po ugotowaniu traktuję ostatnio zieloną czubrycą, sosem sojowym i odrobiną oliwy. Dokładnie mieszam i smak pasuje nawet tym osobom, które za kaszą gryczaną nie przepadają. Jest moc! :-)

Ja dodaję jeszcze jakieś warzywo lub surówkę. Dziś u nas były białe szparagi.

Smacznego i niech żelazo będzie z nami!

kasza gryczana z warzywami szybki, zdrowy obiad

Zerknij na inne lekkie obiady wegetariańskie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *