Imprezowe kotleciki na raz

Jeśli zapraszasz czasem przyjaciół, znajomych czy rodzinę na imprezy, spotkania, grille etc., to zapewne masz już przetrenowany swój żelazny zestaw imprezowych przekąsek. Ja przeważnie przygotowuję sałatki i jakieś „kotleciki na raz” ;-) Na blogu są już chociażby przecudnej urody kotleciki z soczewicy. Dziś przedstawiam małe wegańskie kotleciki w nieco innym wydaniu. Równie pyszne i aromatyczne.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-7

Na co?

Te roślinne kotlety możesz zrobić po prostu na obiad. U nas sprawdzają się także jako zdrowa kolacja. To znakomita przystawka lub przekąska na imprezę, na raz, góra dwa, kęsy. ;-) Możesz również wziąć je z dodatkami jako lunch do pracy, szkoły czy jako prowiant na wycieczkę.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-12

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, urządzenia wysokoobrotowego (bardzo dobrego blendera lub robota kuchennego), ew. młynka do kawy.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-6

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli mung (ok. 600 g ugotowanej),
  • 1 duża cebula (moja ważyła 135 g),
  • 80 g suchych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 10-12 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 mały pęczek pietruszki bez łodyg (u mnie 35 g),
  • 70 g słonecznika,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 3 łyżeczki zielonej czubrycy,
  • olej rzepakowy do uduszenia cebuli i delikatnego wysmarowania papieru do pieczenia.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-5

Przygotowanie:

Fasolę mung namoczyć i ugotować, a następnie odcedzić i ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić i udusić w minimalnej ilości oleju wymieszanego z wodą.

Jeśli nie dysponujesz dobrym blenderem, malakserem, mikserem lub robotem, to płatki owsiane i słonecznik warto rozdrobnić w młynku do kawy. Ale to wersja dla cierpliwych minimalistów. ;-)

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-4

Jeśli jednak dysponujesz jakimś użytecznym sprzętem to rozdrobnij wszystko w tymże. Nie na zupełnie gładką masę, ale tak na prawie gładką.

Dodaj przyprawy, porządnie wyrób „ciasto”, formuj kulki, następnie je spłaszczaj i tak oto powstaną zgrabne kotleciki. Żeby ciasto nie kleiło się do rąk warto co jakiś czas zwilżyć je wodą.

Kotleciki należy piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. W temperaturze 200 stopni wystarczy 20 minut, ale zachowaj czujność, bo po przeprowadzce widzę, że każdy piekarnik jest indywidualistą. ;-) Około połowy czasu pieczenia kotleciki można odwrócić na drugą stronę.

Smaczności!

Ps. Z podanych ilości składników wychodzi ok. 30 małych kotlecików czyli pełna blacha.

Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 odpowiedzi na “Imprezowe kotleciki na raz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *