Opublikowano Kategorie: ArtykułykolacjePrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy

Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie. No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych. Przy okazji muszę nadmienić jednak, że już w Internetach nie raz byłam poprawiana (i ganiona) za to, że mój wytwór to np. nie hummus tylko pasta z ciecierzycy. Niech i tak będzie. A jeśli nie przepadasz za ciecierzycą to zerknij koniecznie na inne zdrowe pasty do kanapek.

dobry-hummus

Oryginalny hummus a pasta z ciecierzycy Agi

Oryginalny hummus to miks ciecierzycy, czosnku, tahini (pasta z ziaren sezamu), soku z cytryny, wody, oliwy, ew. przypraw. Na Bliskim Wschodzie funkcjonuje wiele odmian hummusu, a u mnie w kuchni jeszcze więcej. Dlaczego? Dlatego, że pasta z ciecierzycy to bardzo szybki pomysł na śniadanie, na kolację czy też na zdrową imprezową przekąskę. Pod warunkiem oczywiście, że mamy ugotowaną ciecierzycę, a ja mam (prawie zawsze), bo zwykle gotuję od razu pół kg, porcjuję i mrożę. Jak mnie nachodzi ochota to wieczorem wyjmuję z zamrażalnika, a rano blenduję z czymkolwiek sobie wymyślę lub z tym, co akurat zalega w lodówce i domaga się zużycia. Recykling kuchenny. ;-) Bazowe składniki oczywiście zwykle są obecne (a więc ciecierzyca, sezam/ tahina, sok z cytryny, oliwa) tylko nie zachowuję zalecanych proporcji i dodaję, co mi przyjdzie do głowy więc czasem wychodzi mi faktycznie bardziej pasta z ciecierzycy niż hummus. Ciebie również zachęcam do takich prób i testowania smaków gdyż z doświadczenia wiem, że nie każdy od razu lubi tradycyjny hummus. Jeśli ktoś ma potrzebę, to warto dodać ulubionych ziół. Ja miałam jakiś czas temu fazę na zieloną czubrycę. Teraz wszystko jest doprawiane czerwoną czubrycą. Kiedyś wszystkie hummusy były majerankowe, kuminowe i tymiankowe. Ten typ tak ma. Trudno, będę się smażyć w kulinarnym piekle za profanację hummusu.

jak-zrobic-domowy-hummus-prosty-przepis-2

Dlaczego ciecierzyca powinna zagościć w naszej kuchni?

Ciecierzyca to bardzo dobre źródło białka, błonnika, składników mineralnych. Jest zwykle lubiana przez dzieci i można z niej wyczarować naprawdę najróżniejsze potrawy. Od gulaszów i zup (zerknij na gulasz z ciecierzycą), przez sałatki, po pasty i kotlety. W przypadku dwóch ostatnich typów dań polecam ją szczególnie, bo strączki w formie zmiksowanej są lepiej strawne. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z ciecierzycą.

Oto moich 10 pomysłów na hummus i pasty z ciecierzycy:

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem

1. Hummus z pieczonym batatem

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 1 malutki batat (mój ważył 140 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem-2

Batata upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

2. Hummus z pieczoną marchewką

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 marchewki (moje razem ważyły 210 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-marchewka-2

Marchewki upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

3. Hummus z pieczoną papryką zieloną

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 2 zielone papryki (moje ważyły razem 310 g),
  • garść zielonej pietruszki (u mnie 20 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-papryka-pietruszka

Paprykę upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

4. Hummus z pieczoną papryką czerwoną

Taki hummus można zrobić podobnie do powyższego tylko zamienić kolor papryki i np. zrezygnować z pietruszki. Kiedyś przepadałam za hummusem z dodatkiem ziół. Tu znajdziesz przepis na ziołowy hummus z czerwoną papryką.

hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-3

5. Hummus z pietruszką

Uwielbiam pietruszkę i bardzo cenię sobie jej działanie zdrowotne, gdyż muszę uważać na swoją skłonność do anemii. Jeśli i Ty za nią przepadasz i dbasz o poziom żelaza oraz witaminy C w diecie to koniecznie spróbuj pietruszkowego hummusu.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-6

6. Hummus z burakiem

Hummus z burakiem to również bardzo ważna pozycja w menu osób borykających się z niedoborem żelaza.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-1

7. Hummus z rzodkiewką

Hummus z rzodkiewką to moje wiosenno-letnie wariactwo, do którego bardzo zachęcam wszystkich lubiących takie sezonowe modyfikacje.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-1

8. Hummus z pieczoną cebulą

Kolejna propozycja kolorystycznie do złudzenia przypominająca hummus klasyczny. Jednak w smaku pikantna i intensywna.

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 cebule (moje ważyły razem 300 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-cebula-2

Cebule upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

9. Hummus ze szpinakiem

Tak! Rośliny zielono-listne to również świetne towarzystwo dla ciecierzycy! Hummus ze szpinakiem czy jarmużem to naprawdę świetna sprawa.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-9

10. Hummus bez ciecierzycy ;-)

Wszystko ładnie pięknie, ale czasem jest tak, że chce nam się czegoś takiego jak hummus, a ciecierzycy na stanie brak. Takie „hummusy” można robić też z innych roślin strączkowych: fasoli, bobu czy chociażby… soczewicy. Oto moja wariacja czyli hummus z soczewicy.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-4

Zachęcam Cię bardzo, ale to bardzo do eksperymentów z ciecierzycą i dodatkami. Modyfikuj ilość sezamu/ tahiny oraz oliwy tak, aby Ci smakowało i służyło. Dodawaj ulubione zioła i doprawiaj tak, aby było pysznie. I pamiętaj! Nie wyrzucaj resztek warzyw tylko zwyczajnie wkręć je w hummus. I siebie też wkręć w robienie hummusu, bo warto! :-)

A jeśli szukasz więcej inspiracji to przeczytaj, jak powinna wyglądać zdrowa kolacja.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij również na:

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy”

  1. Uwielbiam to, że wystarczy znać podstawowy przepis na hummus i już można wymyślić inne wariacje na jego temat. :D Ciekawi mnie czy mrożona cieciorka nie traci wartości? Zawsze się obawiałam ją mrozić i hummus miałam planować z wyprzedzeniem. :/

    1. Agnieszka, mrożenie to akurat najlepsza opcja jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie. Najmniej strat. Jeśli nie mrożenie to… yyyy puszki? Ok, czasem zdarzy się każdemu, ale jednak lepiej ugotować samodzielnie. :) Pozdrawiam

  2. Trafiłaś w sedno. Wczoraj zastanawiałam się nad zrobieniem domowego hummusu, co więcej również nad tym czy da się go zrobić z soczewicy, którą bardzo lubię. A tu proszę, taki post :)))

  3. Aneta, niestety nie odpowiem Ci dokładnie, ile wagowo trzeba użyć suchej ciecierzycy. Gotuję większą ilość zwykle i wykorzystuję do różnych przepisów (często mrożę). Możesz użyć takiej z puszki jak najbardziej. A nawet jeśli ugotujesz trochę więcej to nic się nie stanie: dodaj wtedy więcej innych składników, które smakowo Ci pasują. Mój hummus zawsze wychodzi inny. :) Często też robię pasty z ciecierzycy, do których dodaję najróżniejsze warzywa, które mi zostały z poprzedniego dnia. I pamiętaj o dodaniu ulubionych przypraw.

  4. Ja aktualnie szaleje za hummusem z pomidorami i wędzoną papryką <3 Ale potrzebuje odmiany, dzięki za inspiracje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (37 głosów, średnia: 4,78 z 5)
Loading...