Opublikowano Kategorie: ArtykułykolacjePrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy

Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie. No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych.

Przy okazji muszę nadmienić jednak, że już w Internetach nie raz byłam poprawiana (i ganiona) za to, że mój wytwór to np. nie hummus tylko pasta z ciecierzycy. Niech i tak będzie. A jeśli nie przepadasz za ciecierzycą to zerknij koniecznie na inne zdrowe pasty do kanapek.

dobry-hummus

Oryginalny hummus a pasta z ciecierzycy Agi

Oryginalny hummus to miks ciecierzycy, czosnku, tahini (pasta z ziaren sezamu), soku z cytryny, wody, oliwy, ew. przypraw. Na Bliskim Wschodzie funkcjonuje wiele odmian hummusu, a u mnie w kuchni jeszcze więcej. Dlaczego? Dlatego, że pasta z ciecierzycy to bardzo szybki pomysł na śniadanie, na kolację czy też na zdrową imprezową przekąskę. Pod warunkiem oczywiście, że mamy ugotowaną ciecierzycę, a ja mam (prawie zawsze), bo zwykle gotuję od razu pół kg, porcjuję i mrożę. Jak mnie nachodzi ochota to wieczorem wyjmuję z zamrażalnika, a rano blenduję z czymkolwiek sobie wymyślę lub z tym, co akurat zalega w lodówce i domaga się zużycia. Recykling kuchenny. ;-)

Bazowe składniki oczywiście zwykle są obecne (a więc ciecierzyca, sezam/ tahina, sok z cytryny, oliwa) tylko nie zachowuję zalecanych proporcji i dodaję, co mi przyjdzie do głowy, więc czasem wychodzi mi faktycznie bardziej pasta z ciecierzycy niż hummus.

Ciebie również zachęcam do takich prób i testowania smaków gdyż z doświadczenia wiem, że nie każdy od razu lubi tradycyjny hummus. Jeśli ktoś ma potrzebę, to warto dodać trochę ulubionych ziół i przypraw. Ja miałam jakiś czas temu fazę na zieloną czubrycę. Teraz wszystko jest doprawiane czerwoną czubrycą. Kiedyś wszystkie hummusy były majerankowe, kuminowe i tymiankowe. Ten typ tak ma. Trudno, będę się smażyć w kulinarnym piekle za profanację hummusu.

[Sprawdź, gdzie kupić pastę tahini]

jak-zrobic-domowy-hummus-prosty-przepis-2

Dlaczego ciecierzyca powinna zagościć w naszej kuchni?

Ciecierzyca to bardzo dobre źródło białka, błonnika, składników mineralnych. Jest zwykle lubiana przez dzieci i można z niej wyczarować naprawdę najróżniejsze potrawy. Od gulaszów i zup (zerknij na gulasz z ciecierzycą), przez sałatki, po pasty i kotlety. W przypadku dwóch ostatnich typów dań polecam ją szczególnie, bo strączki w formie zmiksowanej są lepiej strawne. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z ciecierzycą.

[Sprawdź, gdzie kupić ciecierzycę]

Oto moich 10 pomysłów na hummus i pasty z ciecierzycy:

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem

1. Hummus z pieczonym batatem

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 1 malutki batat (mój ważył 140 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem-2

Batata upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

2. Hummus z pieczoną marchewką

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 marchewki (moje razem ważyły 210 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-marchewka-2

Marchewki upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

3. Hummus z pieczoną papryką zieloną

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 2 zielone papryki (moje ważyły razem 310 g),
  • garść zielonej pietruszki (u mnie 20 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-papryka-pietruszka

Paprykę upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

4. Hummus z pieczoną papryką czerwoną

Taki hummus można zrobić podobnie do powyższego tylko zamienić kolor papryki i np. zrezygnować z pietruszki. Kiedyś przepadałam za hummusem z dodatkiem ziół. Tu znajdziesz przepis na ziołowy hummus z czerwoną papryką.

hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-3

5. Hummus z pietruszką

Uwielbiam pietruszkę i bardzo cenię sobie jej działanie zdrowotne, gdyż muszę uważać na swoją skłonność do anemii. Jeśli i Ty za nią przepadasz i dbasz o poziom żelaza oraz witaminy C w diecie to koniecznie spróbuj pietruszkowego hummusu.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-6

6. Hummus z burakiem

Hummus z burakiem to również bardzo ważna pozycja w menu osób borykających się z niedoborem żelaza.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-1

7. Hummus z rzodkiewką

Hummus z rzodkiewką to moje wiosenno-letnie wariactwo, do którego bardzo zachęcam wszystkich lubiących takie sezonowe modyfikacje.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-1

8. Hummus z pieczoną cebulą

Kolejna propozycja kolorystycznie do złudzenia przypominająca hummus klasyczny. Jednak w smaku pikantna i intensywna.

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 cebule (moje ważyły razem 300 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-cebula-2

Cebule upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

9. Hummus ze szpinakiem

Tak! Rośliny zielono-listne to również świetne towarzystwo dla ciecierzycy! Hummus ze szpinakiem czy jarmużem to naprawdę świetna sprawa.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-9

10. Hummus bez ciecierzycy ;-)

Wszystko ładnie pięknie, ale czasem jest tak, że chce nam się czegoś takiego jak hummus, a ciecierzycy na stanie brak. Takie „hummusy” można robić też z innych roślin strączkowych: fasoli, bobu czy chociażby… soczewicy. Oto moja wariacja czyli hummus z soczewicy.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-4

Zachęcam Cię bardzo, ale to bardzo do eksperymentów z ciecierzycą i dodatkami. Modyfikuj ilość sezamu/ tahiny oraz oliwy tak, aby Ci smakowało i służyło. Dodawaj ulubione zioła i doprawiaj tak, aby było pysznie. I pamiętaj! Nie wyrzucaj resztek warzyw tylko zwyczajnie wkręć je w hummus. I siebie też wkręć w robienie hummusu, bo warto! :-)

Wiem, że wiele osób kupuje gotowy hummus. Ja jeszcze co prawda nie spotkałam takiego gotowca, który by mnie urzekł swoim hummusowym wdziękiem, ale być może takie miłe zaskoczenie jeszcze przede mną. ;-)

[Sprawdź, gdzie kupić hummus]

A jeśli szukasz więcej inspiracji to przeczytaj, jak powinna wyglądać zdrowa kolacja.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij również na:

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

12 komentarzy do “Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy”

  1. Uwielbiam to, że wystarczy znać podstawowy przepis na hummus i już można wymyślić inne wariacje na jego temat. :D Ciekawi mnie czy mrożona cieciorka nie traci wartości? Zawsze się obawiałam ją mrozić i hummus miałam planować z wyprzedzeniem. :/

    1. Agnieszka, mrożenie to akurat najlepsza opcja jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie. Najmniej strat. Jeśli nie mrożenie to… yyyy puszki? Ok, czasem zdarzy się każdemu, ale jednak lepiej ugotować samodzielnie. :) Pozdrawiam

  2. Trafiłaś w sedno. Wczoraj zastanawiałam się nad zrobieniem domowego hummusu, co więcej również nad tym czy da się go zrobić z soczewicy, którą bardzo lubię. A tu proszę, taki post :)))

  3. Aneta, niestety nie odpowiem Ci dokładnie, ile wagowo trzeba użyć suchej ciecierzycy. Gotuję większą ilość zwykle i wykorzystuję do różnych przepisów (często mrożę). Możesz użyć takiej z puszki jak najbardziej. A nawet jeśli ugotujesz trochę więcej to nic się nie stanie: dodaj wtedy więcej innych składników, które smakowo Ci pasują. Mój hummus zawsze wychodzi inny. :) Często też robię pasty z ciecierzycy, do których dodaję najróżniejsze warzywa, które mi zostały z poprzedniego dnia. I pamiętaj o dodaniu ulubionych przypraw.

  4. Ja aktualnie szaleje za hummusem z pomidorami i wędzoną papryką <3 Ale potrzebuje odmiany, dzięki za inspiracje :)

  5. Prawdę powiedziawszy-przepisy do,, bani”.Mam mało czasu.Ostatnio jadłam humus-był pyszny.Otworzyłam tę stronkę i co??Cóż to jest gomasio???Jaka użyteczność tych przepisów -żadna.Nie zaśmiecajmy internetu,używajmy poprawnego języka.Pozdrawiam

    1. A ja mam taką zasadę, że jak nie znam słowa to je sprawdzam. To, że czegoś nie znasz i nie próbowałaś świadczy tylko o tym, że… tego nie znasz i nie próbowałaś. Na pewno nie o tym, że coś jest „do bani” ;)

    2. Jaka podła i wredna prowokacja , wstydzę sie za takie osoby !!!! Dziewczyna daje swoją darmowa prace i doświadczenie a tutaj taki post? Wstyd po prostu wstyd. a dla mnie to jest zwykle chamstwo, wulgarne chamstwo . Prosze autorkę bloga aby nie myślała, ze wiele jest takich osób jak ta Elżbieta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (37 głosów, średnia: 4,78 z 5)
Loading...