Jak zrobić zdrowe domowe lody? Prosty przepis i kilka rad

Kiedy powraca słońce to najprzyjemniej jest oddać się degustacji lodów lub sorbetów. Warto unikać jednak kupnego miksu tłuszczu i cukru. Najlepiej samodzielnie przygotować zdrowe lody, które nie tylko delikatnie nas ochłodzą, ale również dostarczą niezbędnych składników odżywczych.

Dziś kilka zasad, które polecam przy przygotowywaniu zdrowych lodów i przykład bardzo prostej w wykonaniu trójkolorowej pyszności.

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-7

Aby zrobić przepyszne domowe lody lub sorbety:

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-1

… korzystaj tylko z dojrzałych owoców.

Dojrzałe owoce są przede wszystkim słodsze, ale również łatwiej trawione. Zjedzenie owoców niedojrzałych może skończyć się u wrażliwców dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a lody najlepiej, aby nam służyły i były naturalnie słodkie. Nie idźmy jednak w drugą stronę, a więc do lodów nie wykorzystujmy przejrzałych owoców. Mogą wtedy puścić za dużo soku.

… włącz do przepisu banana lub awokado, jeśli zależy Ci na kremowej konsystencji lodów.

Zarówno banan jak i awokado nadają lodom lekko kremowej konsystencji. Obydwa mają nieco maślaną strukturę, która idealnie sprawdza się w produkcji domowych lodów. Owoce powinny być idealnie dojrzałe. Awokado delikatnie miękkie, bez brązowych plam, a banan z brązowymi kropkami na skórce – taki wybór będzie najlepszy. Tu znajdziesz szybki i prosty przepis na domowe lody z bananem i awokado.

najprostsze-weganskie-lody-truskawkowe-bez-cukru-1

… blenduj i mroź lub mroź i blenduj.

Owocowe lody można w zasadzie zrobić na dwa sposoby: owoce albo najpierw rozdrabniać i zamrażać lub też odwrotnie. Ja zwykle wykorzystuję ten pierwszy sposób podczas sezonu owocowego. Dlaczego? Bo mi tak zwyczajnie łatwiej. Do produkcji takich lodów używam wtedy świeżych owoców (często resztek), które zalegają w lodówce. Blenduję, a następnie mrożę.

Drugi sposób z kolei jest szeroko praktykowany w wegańskiej blogosferze kulinarnej. Polega na mrożeniu (np. obranych i pokrojonych bananów i innych owoców) i blendowaniu ich w stanie zamrożonym. Wtedy powstają tzw. „nice cream”. Nie muszę chyba przypominać, że drugi sposób wymaga jednak mocniejszego sprzętu, prawda? ;-) Za to lody są bardziej kremowe, a mniej sorbetowe.

… zakup odpowiednie akcesoria do lodów, a życie stanie się prostsze.

Nie, nie wydasz dużo pieniędzy. Chodzi mi o dwie rzeczy: najprostsze w świecie plastikowe pojemniczki do lodów na patyku oraz zwykłą gałkownicę, a więc łyżkę do lodów. Wtedy będziesz w stanie zrobić piękne gałki z nieomal każdego tworzywa. Nawet na ciepło, jak tu widoczne ciepłe lody z malinami i burakiem:

cieple-weganskie-lody-malinowe-na-chlodne-dni-6

Jeśli używam gałkownicy, to wkładam do zamrażalnika zblendowane owoce w dużym pojemniku, mieszam je co kilkanaście minut przez kilka godzin (wielokrotnie), a następnie, gdy dobrze się zmrożą, nakładam je wspomnianą łyżką.

Kiedy natomiast zależy mi na lodach bardzo owocowych, przypominających sorbet lub warstwowych lodach to używam pojemniczków. Zamrażam i czekam.

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-2

… nie używaj cukru a jedynie owoców lub minimalnego dodatku substancji słodzącej

Jeśli użyjesz dojrzałych owoców, to słodycz gwarantowana. Kiedy jednak zdecydujesz się na dodatek różnych superfoodsów (patrz: kolejny punkt), to dosłodzenie okaże się czasem koniecznie. W takich przypadkach użyj np. niewielkiej ilości syropu daktylowego lub klonowego, zblendowanych suszonych owoców etc.

… włączaj do przepisów superfoodsy, czyli wartościowe odżywczo składniki, aby wzbogacić swoje lody lub sorbety

Lody to nie tylko owoce, choć uwielbiam lody i sorbety z samych owoców. Tak naprawdę składnikiem domowych lodów może stać się po prostu wszystko. W lodach sprawdzą się zarówno takie superfoodsy jak chlorella, nasiona chia, nasze rodzime siemię lniane, jak i orzechy (również w formie masła orzechowego z samych orzechów), wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, napój sojowy lub inny roślinny z wapniem, kasza jaglana, pestki, nasiona. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

A oto odżywcze, owocowe lody z chlorellą i nasionami chia:

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-8

Składniki:

  • 3 płaskie łyżki stołowe nasion chia,
  • 0,15 l napoju sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 150 g arbuza,
  • 70 g banana.

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-5

Przygotowanie:

Nasiona chia zalać napojem sojowym i syropem klonowym, dokładnie wymieszać i moczyć tak długo, aż całość zgęstnieje. W międzyczasie postarać się zamieszać kilka razy.

Umyte i obrane awokado zblendować z chlorellą i syropem.

Arbuza pozbawionego skórki (może być z pestkami) zblendować z bananem.

Wszystkie trzy warstwy nakładać po kolei do pojemniczków na lody: najpierw pudding chia, następnie warstwę z chlorellą, a na końcu arbuzowo-bananową.

Mrozić przez kilka godzin. Najlepiej wstawić do zamrażalnika wieczorem i rano gotowe, zdrowe orzeźwienie.

Z podanych składników wychodzi kilka niewielkich lodów. Jeśli zostaną resztki którejś z warstw to najlepiej dorzuć je sobie do koktajlu. ;-) Smacznego!

zdrowe-weganskie-domowe-lody-z-chlorella-chia-6

Tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe przekąski na imprezę. Na imprezach takie lody sprawdzają się idealnie.

Spodobał Ci się ten wpis? Koniecznie zerknij jeszcze na:

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *