Opublikowano Kategorie: obiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniazupy

Szybki chłodnik na anemię

Czy tak jak ja lubisz ekspresowe zupy? Czy starasz się przygotowywać posiłki obfitujące w żelazo i poprawiające jego wchłanianie? Czy uwielbiasz pomidory, buraki i świeżą bazylię? Jeśli Twoja odpowiedź na wszystkie trzy pytania brzmi TAK to ten przepis koniecznie musisz wypróbować.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-2

Na co?

Ten chłodnik à la gazpacho to znakomita opcja wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy ugotować coś naprawdę szybkiego. To także jedna z wartościowych porcji warzyw, które powinniśmy zjadać każdego dnia. Dzięki witaminie C żelazo zawarte w pestkach dyni oraz buraku będzie się znakomicie wchłaniać. Więc jest to zdecydowanie przepis dla osób dbających o poziom żelaza we krwi.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-7

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Jeśli nie jest zbyt mocny to przyda się jeszcze młynek do zmielenia pestek dyni.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-6

Składniki:

  • 1200 g świeżych, słodkich pomidorów,
  • 2-3 małe uprzednio upieczone lub ugotowane buraki (jeśli nie jesteś fanką/ fanem smaku buraka to użyj maksymalnie 2 sztuk),
  • 1 jabłko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 10 listków świeżej bazylii,
  • amarantus ekspandowany do podania,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-4

Przygotowanie:

Buraki dobrze mieć wcześniej przegotowane. Ja zwykle piekę je w piekarniku (w łupinie) i używam do różnych potraw w ciągu dwóch dni. Przechowuję oczywiście w lodówce. Czasem mam też zamrożone. Opcja dla leniwych: w Lidlu można dostać buraki już ugotowane, zapakowane.

Pestki dyni staram się zwykle moczyć wcześniej choć przez 2-3 godziny.

A teraz przyspieszamy i zabieramy się do konkretnej roboty:

Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki.

Zblendować je z burakami, jabłkiem, czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, syropem klonowym na gładki krem.

Jeśli masz słaby blender to warto pestki dyni wcześniej zmielić w młynku do kawy.

Podawać z amarantusem ekspandowanym.

Opcjonalnie można oczywiście przygotować też jakieś grzanki, jeśli lubicie jeść gazpacho z takimi dodatkami.

Smacznego. :-)

Z podanych składników otrzymasz 3 porcje.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-3

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (21 głosów, średnia: 4,90 z 5)
Loading...