Prosty chłodnik – gazpacho z burakiem

Czy tak jak ja lubisz proste zupy? Czy uwielbiasz pomidory, buraki i świeżą bazylię? Jeśli Twoja odpowiedź na te dwa pytania brzmi TAK, to ten przepis koniecznie musisz wypróbować.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-2

Na co?

Ten chłodnik à la gazpacho to znakomita opcja wtedy, kiedy chcemy ugotować coś naprawdę prostego i zdrowego. To także wartościowa porcja warzyw.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-7

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Jeśli nie jest zbyt mocny to przyda się jeszcze młynek do zmielenia pestek dyni.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-6

Składniki:

  • 1200 g świeżych, słodkich pomidorów,
  • 2-3 małe uprzednio upieczone lub ugotowane buraki (jeśli nie jesteś fanką/fanem smaku buraka, to użyj maksymalnie 2 sztuk),
  • 1 jabłko,
  • garść pestek dyni,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 10 listków świeżej bazylii,
  • amarantus ekspandowany do podania,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-4

Przygotowanie:

Buraki dobrze mieć wcześniej przegotowane. Ja zwykle piekę je w piekarniku (w łupinie) i używam do różnych potraw w ciągu dwóch-trzech dni. Przechowuję oczywiście w lodówce. Opcja dla leniwych: supermarketach można czasem dostać buraki już ugotowane, zapakowane.

Pestki dyni staram się namoczyć wcześniej choć przez 2-3 godziny.

A teraz przyspieszamy i zabieramy się do konkretnej roboty:

Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki.

Zblendować je z burakami, jabłkiem, czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, syropem klonowym na gładki krem.

Jeśli masz słaby blender to warto pestki dyni wcześniej zmielić w młynku do kawy.

Podawać z amarantusem ekspandowanym.

Opcjonalnie można oczywiście przygotować też jakieś grzanki, jeśli lubicie jeść gazpacho z takimi dodatkami.

Smacznego. :-)

Z podanych składników otrzymasz 3 porcje.

gazpacho-chlodnik-na-anemie-z-burakami-3

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Prosty chłodnik – gazpacho z burakiem”

Przepis brzmi suler i chętnie wypróbuję! Tylko co z tymi tajemniczymi pestkami dyni? Nie ma ich w skladnikach i nie widomo ile dodać? Czy zmiksowac je ze wszystkim?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *