Gazpacho arbuzowo-pomidorowe czyli szybki chłodnik

Zapraszam Was na połączenie, które po prostu zachwyca. Pomidory są bogate w wartościowe składniki takie jak likopen i witamina C. Dziś na surowo, bo w lecie ochota na takie szybkie, chłodne posiłki przychodzi niejako z urzędu. I do tego arbuz. Męczyłam mojego dwa dni, bo trafił mi się wyjątkowo olbrzymi okaz. Pomęcz również arbuza i delektuj się cudnie zaskakującym smakiem.

gazpacho pomidorowo arbuzowe na upaly weganski przepis

Na co?

Takie gazpacho arbuzowo-pomidorowe to chłodnik idealny na lekki posiłek. Kocham arbuza i kocham pomidory (szczególnie te słodkie, letnie) więc byłam pewna, że to połączenie będzie po prostu naj. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

gazpacho pomidorowo arbuzowe wegański chłodnik

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego gazpacho arbuzowo-pomidorowego potrzebujesz blendera. I pewności, że arbuz i pomidory będą słodkie. Najlepiej więc konsumować taki chłodnik w sezonie. Przyda się również moździerz lub inne cudo do lekkiego rozdrobnienia orzechów.

gazpacho pomidorowo arbuzowe weganski przepis na chłodnik

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe – składniki:

  • 500 g słodkiego arbuza (waga bez pestek i bez skórki),
  • 3 słodkie pomidory (moje ważyły razem 470 g),
  • 1 czerwona papryka (170 g),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 cebulka dymka lub kawałek większej (15 g),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku.

chłodnik pomidorowo-arbuzowy gazpacho

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe – przygotowanie:

Pomidory i paprykę umyć, a następnie zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Ostudzić. Pomidory obrać ze skórek, a z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić i umieścić w naczyniu miksującym.

Obrać i pokroić czosnek i cebulkę. Dodać wraz z arbuzem do reszty składników.

Do naczynia wlać ocet balsamiczny, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zblendować.

chłodnik pomidorowo arbuzowy na upaly weganski przepis gazpacho

Podawać z posiekanymi listkami świeżej bazylii i rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub innymi (np. migdałami).

Można też podawać z grzankami lub co Ci przyjdzie do głowy. Smacznego, pysznego, arbuzowego! :-)

Z podanych ilości składników otrzymasz 2-3 porcje.

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 odpowiedzi na “Gazpacho arbuzowo-pomidorowe czyli szybki chłodnik”

Ten chłodnik to istny obłęd! Takie perfekcyjne połączenie pomidorów i słodkiego arbuza w zimnych gazpacho.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *