Czasami człowiek musi – inaczej się udusi. To znaczy raz na kilka tygodni mam ochotę zjeść kanapkę z czymś słodkim lub choć lekko słodkim. W takich sytuacjach wybieram na przykład masło orzechowe bez cukru z owocami lub domowej roboty kakaowy krem. Taki jak ten.
Na co?
Taki krem do kanapek sprawdzi się również jako dodatek do naleśników. Możesz go jeść na śniadanie, na kolację, ale również jako energetyczną przekąskę.
Czego potrzebujesz?
Przyda się blender i młynek do zmielenia ziaren kakaowca. Jeśli nie masz blendera możesz zamiast niego zgnieść awokado widelcem, ale struktura kremu będzie wtedy mniej aksamitna.
Składniki:
- 1 dojrzały owoc awokado,
- 13 sztuk ziaren surowego kakao (ok. 20 g),
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli od Purella Food),
- 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego.
Przygotowanie:
Ziarna kakao zmielić dokładnie w młynku do kawy.
Zblendować miąższ awokado z pozostałymi składnikami.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym (u mnie bezglutenowe) lub naleśnikami.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
6 odpowiedzi na “Kakaowy krem z awokado”
Czy kakao mogę zastąpić karobem i w jakiej ewentualnie proporcji ?
Możesz, a ilość wedle uznania.
Gdzie kupujesz całe ziarna kakao? Ile to kosztuje?
Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. :)
Czego można użyć zamiast chlorelli? Mam Hashimoto i chyba powinnam jej unikać.
Można po prostu pominąć.