Kakaowy krem z awokado

Czasami człowiek musi – inaczej się udusi. To znaczy raz na kilka tygodni mam ochotę zjeść kanapkę z czymś słodkim lub choć lekko słodkim. W takich sytuacjach wybieram na przykład masło orzechowe bez cukru z owocami lub domowej roboty kakaowy krem. Taki jak ten.

kakaowy-krem-z-nutella-zdrowy-przepis-8

Na co?

Taki krem do kanapek sprawdzi się również jako dodatek do naleśników. Możesz go jeść na śniadanie, na kolację, ale również jako energetyczną przekąskę.

kakaowy-krem-z-nutella-zdrowy-przepis-2

Czego potrzebujesz?

Przyda się blender i młynek do zmielenia ziaren kakaowca. Jeśli nie masz blendera możesz zamiast niego zgnieść awokado widelcem, ale struktura kremu będzie wtedy mniej aksamitna.

kakaowy-krem-z-nutella-zdrowy-przepis-6

Składniki:

  • 1 dojrzały owoc awokado,
  • 13 sztuk ziaren surowego kakao (ok. 20 g),
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli od Purella Food),
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego.

kakaowy-krem-z-nutella-zdrowy-przepis-1

Przygotowanie:

Ziarna kakao zmielić dokładnie w młynku do kawy.

Zblendować miąższ awokado z pozostałymi składnikami.

Podawać z pieczywem pełnoziarnistym (u mnie bezglutenowe) lub naleśnikami.

kakaowy-krem-z-nutella-zdrowy-przepis-4

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Kakaowy krem z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *