Szybki, aromatyczny obiad z piekarnika

Pisałam już jakiś czas temu, że miewam „fazy” na różne zioła i przyprawy. Wiem, że niektórzy mają tak z ubraniami. Jak wejdą w jeden typ garderoby, to nie mogą z niego wyjść. Ja z kolei, jak tylko zachwycę się jakimś smakiem, to nie mogę się od niego odczepić. Aż mi zbrzydnie.

Teraz u mnie na tapecie jest estragon. Szczególnie ciekawy dodatek do potraw, gdyż jest antyoksydantem i podobno działa pozytywnie na pobudzenie apetytu. Pomaga też uniknąć wzdęć. Przepysznie smakuje mi z wieloma warzywami, ale tu po prostu bije wszystko na głowę.

Warzywa wyszły mi pyszne, aromatyczne, lekko kwaskowate. Naturalnie słodkie ziemniaki i buraki, przełamane cytryną i wymieszane z estragonem – brzmi prosto, a smakuje po prostu wspaniale!

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-1

Na co?

To proste w wykonaniu danie sprawdzi się świetnie jako pyszna i sycąca kolacja lub szybki obiad bezglutenowy.

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-10

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia.

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-2

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g buraków (najlepiej młodych, jeśli masz stare to pokrój je w cienkie plasterki),
  • 150 g pora,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oleju (np. rafinowanego rzepakowego lub oliwy),
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki estragonu,
  • 4 łyżeczki zielonej czubrycy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 7 łyżek ugotowanej fasoli (u mnie fasola mung, może być czerwona, biała) lub np. bobu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ulubione zioła i przyprawy do fasoli czy też bobu,
  • jakaś zielenina do podania (np. roszponka, rukola etc.).

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-5-2

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Pora przekroić wzdłuż, a następnie posiekać w półksiężyce.

W jednej misce umieścić: ziemniaki, buraki, por. Zalać je „marynatą” składającą się z oleju, wody, soku z cytryny, estragonu, czubrycy i ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi), aby marynatę równomiernie rozprowadzić na warzywach.

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-3

Warzywa wysypać na blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut (do miękkości). W trakcie pieczenia 2-3 razy zamieszać.

W międzyczasie podsmażyć/poddusić  wcześniej ugotowaną fasolkę/ bób z dodatkiem ulubionych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Podawać razem. Najlepiej jeszcze z jakimś zieleństwem. U nas akurat dziś była roszponka.

Z podanych składników otrzymasz 3-4 porcje.

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

ziemniaki-i-mlode-buraki-zapiekanka-weganska-prosty-przepis-4-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 odpowiedzi na “Szybki, aromatyczny obiad z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *