Dziś przepis na danie makaronowe, które jest bardzo odżywcze z dwóch powodów. Pierwszym jest sam makaron, a drugim składniki użyte do przygotowania towarzyszącego mu „pesto”.
Jest to danie bardzo sycące. Użyty w przepisie makaron z zielonej soi Max Sport jest godny polecenia dla diabetyków, osób odchudzających się i ogólnie dla wszystkich tych, którzy chcą zwiększyć ilość błonnika czy też białka w swojej diecie. Jest on także dobrym źródłem żelaza. Dodałam tu specjalnie paprykę bogatą w witaminę C, aby żelazo lepiej się wchłaniało.
Ten bezglutenowy makaron kupisz w sklepie online biozona24.pl lub w hipermarketach Carrefour i Auchan (szukaj na półkach ze zdrową żywnością).
Migdały dodają posiłkowi nieco kaloryczności, ale także białka, potasu, magnezu i witaminy E. Tego typu dania bardzo dobrze działają w profilaktyce chorób układu krążenia.
Na co?
To danie obiadowe dla osób, którym zależy na posiłkach bogatych w wartościowe białko. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy obiad, ale także jako kolacja. Świetne dla osób trenujących, ale także zwracających uwagę na indeks glikemiczny pokarmów.
Czego potrzebujesz?
Przyda się na pewno jakiś robot kuchenny do rozdrobnienia warzyw (blender, malakser lub inne urządzenie wysokoobrotowe). Konieczna jest też patelnia.
Składniki:
- makaron z zielonej soi firmy Max Sport (bogaty w białko, żelazo i błonnik, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym) – ilość wedle uznania,
do pesto:
- 0,5 brokuła,
- 0,5 szklanki migdałów (85 g),
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- zioła i przyprawy: 2 łyżeczki zielonej czubrycy (lub innych ulubionych ziół), 1-2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
- 10 g oliwy z oliwek dobrej jakości,
- odrobina oleju do podduszenia cebuli (np. rzepakowego rafinowanego lub oliwy),
- odrobina soku z cytryny,
do „surówki”:
- 1 mała kalarepa,
- 1 mała papryka czerwona,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Migdały zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc. Jeśli nie ma takiej możliwości to zalać je wrzątkiem i pozostawić na 15 minut. Ostudzić i obrać ze skórek. Rozdrobnić je w urządzeniu (młynku, blenderze, wybranym urządzeniu wysokoobrotowym). Uwaga! Migdały nie powinny być zmielone na mąkę, a rozdrobnione tak, aby przypominały konsystencję pesto.
Brokuły ugotować na parze. Ostudzić.
Rozdrobnić lub posiekać 1 ząbek czosnku, ugotowane brokuły.
Wymieszać dokładnie (można w robocie lub blenderze) migdały, posiekane brokuły i czosnek, zieloną czubrycę, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Poddusić w emulsji z wody i oleju roślinnego.
Drobno posiekać w kosteczkę lub rozdrobnić w urządzeniu paprykę i kalarepę. Dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać.
Ugotować makaron z zielonej soi. Gotuje się świetnie- w ciągu zaledwie 3-5 minut.
Do podduszonej cebuli dodać „pesto” i dokładnie wymieszać, leciutko podgrzewając.
Podawać makaron z pesto oraz papryką i kalarepą.
Z podanych ilości składników wychodzi porcja dla 2-3 osób.
Jeśli lubisz takie jedzenie to koniecznie zerknij na 5 pomysłów na zdrowe i szybkie dania z makaronem. W poście tym opisałam zastosowany tu makaron nieco szerzej.
Smacznego!
Makarony Organic Protein Pasta testowałam dzięki firmie BIOZONA, wyłącznemu dystrybutorowi produktów firmy Max Sport w Polsce. W dniach 8-15.09.2016 kupisz makarony w promocyjnej cenie.
W odpowiedzi na “Sycący makaron z pesto pełen odżywczych składników”
Fajnie że pesto można zrobić z tylu produktów