Nie będzie to tradycyjne leczo, ale u mnie nigdy nic nie jest tradycyjne. Już zapewne wiesz, że nie gotuję według przepisów tylko według stanu mojej lodówki, a oprócz tego według potrzeb. Chcesz wiedzieć, jak zrobić leczo na dwa dni? Zapraszam do lektury. Zerknij również koniecznie na moje przepisy na gulasz bez mięsa.
Na co?
Takie leczo nadaje się na pyszny i zdrowy obiad, kolację, ale także do mrożenia. Więc jeśli ilość Cię przytłoczy to koniecznie zamroź. Jak znalazł, gdy znajdziesz się w niedoczasie, bez jedzenia.
Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.
Czego potrzebujesz?
Ja leczo, potrawki i gulasze warzywne robię najchętniej w woku. Tak mi po prostu najwygodniej, ale możesz użyć zwykłego garnka.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 2 cebule,
- 1 bakłażan (mój ważył ponad pół kg),
- 1 cukinia (równie ciężka, co bakłażan; sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
- 2 czerwone papryki,
- 3 pomidory,
- 6 małych ząbków czosnku,
- zioła i przyprawy: domowa kostka warzywna lub susz warzywny, majeranek, przyprawa z suszonymi pomidorami, czerwona czubryca, papryka (wędzona – byłoby idealnie), natka pietruszki, sól,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości.
Cebule obrać, pokroić i poddusić na odrobinie oliwy wymieszanej z wodą.
Pokroić w kostkę bakłażana, dorzucić go do cebuli i posolić. Dusić.
Zalać wrzątkiem pomidory. Po kilku minutach schłodzić i obrać.
Pokroić w kostkę pomidory, paprykę i cukinię. Dorzucić do cebuli i bakłażana. Dorzucić zioła i przyprawy, a następnie przemieszać i dusić dalej do miękkości.
Obrać i zgnieść czosnek, dodać do warzyw razem z ugotowaną ciecierzycą i dusić jeszcze chwilę.
Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki (najlepiej dużo) i zamieszać.
Podawać tak, jak lubisz najbardziej. My lubimy z gotowanymi ziemniakami. ;-)
Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
11 odpowiedzi na “Leczo nietradycyjne czyli obiad na dwa dni”
Dzień dobry, czy można dodać ciecierzycę z puszki i w którym momencie?
Pozdrawiam,
Marta
Tak samo jak z ugotowaną. Tylko przepłucz ją pod bieżącą wodą wcześniej.
To będzie mój dzisiejszy obiad. Ale cudo! Nie wiem czy lubię ciecierzycę ale zobaczymy :)
Bardzo mi miło. :) Ciecierzyca jest na szczęście taką rośliną strączkową, do której większość osób się przekonuje. :) Serdeczności!
Szkoda że nie strony do druku :( można by Pani zrobiła ?
Prawy przycisk myszki –> drukuj.
Idzie czymś zastąpić paprykę?
Pozdrawiam.
Tak. :) Innymi warzywami, np. można zwiększyć ilość pomidorów lub nawet dodać brokuła czy inne warzywo zalegające w lodówce. ;)
Świetny obiad! Na stałe zagości w moim menu. ☺
Bardzo się cieszę i dzięki za komentarz. :)
Pyszne!