Dzisiejszy przepis jest „przemytniczy”. Wykorzystać możemy w nim dowolne rośliny zielonolistne. Jest tu również królowa kasz, którą masz być może w domu i nie wiesz, co z nią zrobić. Uwielbiam tego typu „paszteciki” i bardzo zachęcam Cię do produkcji takich wytrawnych muffin.
Na co?
Takie babeczki nadają się świetnie do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Możesz zjeść je również na śniadanie czy na kolację. Możesz je wykorzystać również w roli pasztecików świątecznych, czy kiedy odwiedzają Cię znajomi.
No i oczywiście można w nich przemycić szpinak i inne liście.
Czego potrzebujesz?
Foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), piekarnika, blachy, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego i ew. młynka.
Składniki:
- 200 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
- 280 g pieczarek,
- 1 szklanka (120 g) płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
- 1-2 garście szpinaku świeżego,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 6 dużych ząbków czosnku,
- ulubione zioła i przyprawy (ja wybrałam tzw. przyprawę włoską i majeranek, bo to najbardziej pasuje mi do „pasztetów”),
- oliwki (ja użyłam dużych, bez pestek).
Przygotowanie:
Siemię lniane zmielić.
Pieczarki i czosnek obrać i posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i porządnie wymieszać w robocie lub zblendować, ale nie w pył – konsystencja „masy” powinna być jak do pasztetu.
Nałożyć do foremek, powkładać oliwki i piec w temp. 200 stopni przez 30-35 minut.
Podawać jako przystawkę, przekąskę, paszteciki, kotlety – jak lubisz.
6 odpowiedzi na “Jaglane babeczki wytrawne ze szpinakiem”
Wygląda przepysznie ☺ czy można zastąpić czymś płatki teff (nie mam) i pieczarki (których nie lubimy)? Pozdrawiam serdecznie!
Można Dorota, ale wtedy wyjdzie zupełnie co innego. :) Pieczarki dają wyraźny posmak całości, a płatki teff fajną strukturę. Można oczywiście kombinować z innymi płatkami i warzywami (lub po prostu grzybami jeśli masz). Pamiętaj, żeby dobrze (czyt. intensywnie) przyprawić ulubionymi ziołami. Pozdrawiam również :)
pyszne połączenie składników :)
Świetny pomysł! Bardzo mi się podobają takie babeczki :D Na każdą porę dnia w sam raz :)
Wygladaja wspaniale :) Nie mam w tym momencie dostepu do platkow teff, czy lepszym zamiennikiem beda platki ryzowe czy owsiane? Pozdrawiam :)
Ja bym dała pewnie owsiane. :)