Muffiny z kaszy gryczanej

Już pewnie wiesz, że jeśli robię muffiny to tylko takie, które powstają przez zblendowanie składników i wrzucenie ich do piekarnika. Nigdy nie mam czasu i ochoty na robienie polewy, dekoracji i innych udziwnień. Musi być ekspresowo. Dziś też będzie.

zdrowe muffiny z kaszy gryczanej z malinami prosty przepis

Na co?

Dziecko w dom – słodycz w dom. Gdyby nie moje dziecko to naprawdę nie miałabym potrzeby pieczenia słodkości. Mogę Ci się więc przyznać, że wszelkie słodkie przepisy na tym blogu zawdzięczam mojej córce.

Takie muffiny gryczane to pyszne i zdrowe słodycze dla dzieci. Są sycące i wystarczy zjedzenie zaledwie 1-2 sztuk, aby czuć się słodko i zaspokoić tzw. mały głód czy apetyt na słodycze. Piszę to, aby znowu nie czytać w komentarzach, że zdrowe słodycze są drogie. Bo nie są. Jeśli nie jemy ich kilogramami. A zdecydowanie nie powinno się z nimi przesadzać.

Takie muffiny to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, ale nadadzą się również na podwieczorek.

zdrowy wypiek z kaszy gryczanej z malinami prosty przepis bez cukru

Czego potrzebujesz?

Aby zrobić takie muffiny gryczane potrzebujesz foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), piekarnika, blachy, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego i ew. młynka.

Muffiny gryczane – składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ok. 380 g, koniecznie NIEpalonej),
  • 230 g suszonych daktyli (niesiarkowanych i niedosładzanych),
  • 220 g dojrzałych bananów (2 niewielkie sztuki),
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
  • szczypta soli,
  • ok. 250 g świeżych malin lub innych owoców.

zdrowe muffiny z gryki z malinami prosty przepis bezglutenowy i wegański

Muffiny gryczane – przygotowanie:

Kaszę gryczaną moczyć przez minimum 24 godziny (może być dłużej).

Po namoczeniu przepłukać kaszę porządnie pod bieżącą wodą. Odcedzić.

Umieścić kaszę w naczyniu miksującym i zblendować ją dokładnie z uprzednio namoczonymi daktylami, bananami, olejem, solą i proszkiem do pieczenia. Masa powinna zostać porządnie zmiksowana, a składniki połączone.

Masę wyłożyć do foremek na muffinki (jeśli nie masz silikonowych to dobrze byłoby posmarować je odrobiną tłuszczu).

W cieście umieścić owoce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

Jeść po ostudzeniu. Smacznego!

Z podanych ilości otrzymasz ok. 14 muffinek.

zdrowe owocowe muffiny z kaszy gryczanej bez glutenu i bez cukru

 Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszy gryczanej.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “Muffiny z kaszy gryczanej”

cześć :) czy mogę użyć ugotowanej kaszy? zostało mi z obiadu ok 100 gram i nie mam pomysłu na wykorzystanie jej :(

Oczywiście z mąki też można robić wypieki, ale to już pewnie będzie inny przepis ;) No i mąka gryczana dostępna w handlu często jest z gryki palonej. Więc trzeba wtedy zrobić to zupełnie po swojemu. :)

Jestem wdzieczna za twoje recepty z gryki. Mam nietolerancje do glutenu. Twoje przepisy pomoga mi mojemu zdrowiu.
Zycze Tobie milosci Boskiej , zdrowia i szczescia!!♡
Goraco pozdrawiam

Cześć, zajadam własnie tę muffinkę do kawy :) Smak dość oryginalny, dzieci niestety nie zostały fanami. Za to mąż, jak spróbował takiej prosto z piekarnika, to powiedział, że smakuje jak świeża kaszanka :) a wie co mówi, bo pamięta ten smak z dzieciństwa na wsi :)

Witam,
Gdzie przechowywać moczoną kaszę gryczaną? W lodowce czy w temp pokojowej?
Dziękuje i pozdrawiam
Marta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *