Opublikowano Kategorie: Przepisyraw foodświąteczniezdrowe słodkości

Kokosowe kulki mocy w czekoladzie

Wiesz już, że lubię kulać. Kulanie jest proste, a do tego zblendowanie składników i uformowanie kulek zajmuje mi już naprawdę niewiele czasu. Takie kulki na bazie naturalnych produktów to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy. W Święta i nie tylko.

Kokosowe kulki mocy w czekoladzie z chlorellą

Na co?

To słodkość idealna „na ząb”. Kiedy chodzi za nami coś słodkiego, kiedy chcemy przygotować coś na szybko dla gości, kiedy są Święta i mamy ochotę na słodycz, ale niekoniecznie taką przeładowaną cukrem i wszystkimi sztucznymi dodatkami.

Kokosowe słodkie kulki mocy w czekoladzie z chlorellą

Czego potrzebujesz?

Urządzenia wysokoobrotowego (robota, blendera lub malaksera). Przyda się również pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, a także papilotki do kuleczek. Użyjesz też na pewno garnuszka do rozpuszczenia oleju i wymieszania go z pozostałymi składnikami polewy czekoladowej.

zdrowe kulki mocy w czekoladzie z chlorellą bez cukru

Składniki:

  • 180 g daktyli suszonych niesiarkowanych,
  • 200 g wiórków kokosowych (2 szklanki),
  • 1 łyżeczka chlorelli od Purella Food,

chlorella zdrowe kulki mocy w czekoladzie bez cukru

do polewy

  • 20 g oleju kokosowego,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Daktyle można wcześniej namoczyć, jeśli masz słabszy sprzęt. Następnie trzeba je zblendować. Dodać wiórki kokosowe, chlorellę i zmiksować wszystko razem na klejącą się masę.

Lepić kulki. Najpierw trzeba masę mocno zgniatać w dłoniach, a następnie formować kulki. Ułożyć je na papierze do pieczenia i mrozić przez 15 minut.

W tym czasie można przygotować polewę czekoladowąOlej kokosowy rozpuścić w garnku na małym ogniu. Zdjąć garnek z kuchenki. Dodać kakao, łyżkę syropu i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Kulki, po 15 minutach spędzonych w zamrażalniku, zamaczać w polewie i umieszczać w papilotkach. Na koniec, jeśli zostanie jeszcze trochę polewy, można wylać ją na kulki.

Kulki umieścić w zamrażalniku jeszcze na ok. 20 minut. Dalej przechowywać w lodówce.

Z podanych składników uzyskasz ok. 16 kulek.

chlorella kulki mocy w czekoladzie bezglutenowe

 

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (5 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...