Należysz do tej grupy osób, które będą w Święta mobilne i z różnych przyczyn będą wszędzie chodzić ze swoim jedzeniem? No to mam dla Ciebie słodkość doskonałą na wynos i do tego szybką w przygotowaniu.
Mnie mak bezwzględnie kojarzy się ze Świętami. Musi więc być na stole. Jak zwykle u mnie mak nie w postaci tradycyjnego makowca, bo tradycyjny makowiec to nie jest dla mnie opcja.
Jeśli masz ochotę na pieczone ciacho z makiem to zerknij koniecznie na mój przepis na prosty i zdrowy makowiec wegański i bezglutenowy – jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Na co?
Takie fit batony to świetna przekąska do szkoły, do pracy, ale także na deser, wycieczkę czy też na Święta.
Robi się je naprawdę w kilka chwil.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania takich zdrowych batonów bez pieczenia będziesz potrzebować foremki (moja: 25 x 20 cm), papieru do pieczenia, zamrażalnika i blendera/robota kuchennego ew. młynka do kawy jeśli blender słaby i nie poradzi sobie z orzechami.
Zdrowe batony bez pieczenia – składniki:
- 220 g suszonych daktyli,
- 125 g migdałów,
- 135 g maku,
- 3 łyżki siemienia lnianego niemielonego,
- 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g).
Zdrowe batony bez pieczenia – przygotowanie:
Migdały, mak i siemię lniane zmielić na „mąkę”.
Daktyle zblendować (jeśli sprzęt jest słaby to najlepiej namoczyć je we wrzątku i po ok. godzinie dokładnie odcedzić).
Wszystkie składniki (zmielone migdały, mak, siemię lniane oraz daktyle i wiórki) miksować razem w blenderze/robocie aż masa stanie się lepiąca.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zadbać o to, aby była ona rozmieszczona równomiernie. Docisnąć masę intensywnie (łyżką, ręką lub kawałkiem papieru do pieczenia).
Foremkę umieścić w zamrażalniku. Po 30 minutach można przełożyć batoniki do lodówki i tam też należy je przechowywać.
Kroić w prostokąty po wyjęciu z foremki.
Położyć na świątecznym (i nie tylko) stole zamiast kupnych paskudztw pełnych substancji słodzących. Można też zabrać ze sobą w drogę i zjeść zanim dojedziemy do rodziny. :-)
Zerknij koniecznie na pozostałe przepisy na zdrowe batony.
25 odpowiedzi na “Makowe batony wartościowe – na Święta i nie tylko”
Hej Aga! Wlasnie odkrylem Twoj blog. Jestem zachwycony, nie tylko przepisami, ale rowniez wygladem bloga oraz pieknymi zdjeciami! Gratuluje!
Mam pytanie. Czy migdaly moge smialo zastapic dowolnymi orzechami?
Dziękuję! Cieszę się, że blog się podoba. Tak, możesz zastąpić orzechami.
Dziękuje za odpowiedź. Batony wyszły pyszne! Zabieram się za resztę przepisów, bo dużo z nich kusi.
Cieszę się. Smacznego :-)
Aga czy te batony można brać na wycieczkę? Chodzi mi o to, czy z nimi coś się stanie pod wpływem ciepła skoro mają siedzieć w lodówce.
Ja takie batony zabieram ze sobą, ale nie latem raczej. Tzn. zwykle w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy zaraz po wyjęciu z lodówki zapakować je w folię aluminiową i włożyć do pojemniczka, w którym nie będą latały na wszystkie strony, żeby się nie pokruszyły.
Czym mozna zastapic migdaly?
Ulubionymi orzechami.
Czy można składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa?
Boję się że mój blender nie da rady…
Można spróbować. Sypkie można też zmielić w młynku.
Witam, czy wcześniej mak jakoś przygotowujesz, czy wystarczy go tylko zmielić? Twoje przepisy są świetne i szybkie (co dla mnie jest ważne przy małym dziecku:)). Kulki sezamowe – rewelacja! Dziś na obiad gulasz z ciecierzycy z bakłażanem. Pozdrawiam.
Tylko zmielić jak w przepisie. :) Super, że przepisy się przydają. Uściski :)
Czy daktyle można moczyć w „zwykłym” mleku, w sensie w krowim?
Można we wszystkim. ;) Ja moczę po prostu w wodzie.
Czy można pominąć wiórki kokosowe,bo jestem uczulona na kokos?
Tak, ale jakiś sypki składnik „zamiast” by się przydał.
0j super te twoje przepisy. Coś popitrasze. na próbę
Wyszło pycha ! Polecam szczególnie wielbicielom maku :-)
Bardzo się cieszę, że smakują. Na zdrowie :)
Witam. Zrobiłem batony, ale wyszły trochę wilgotne i nie kruszą się. Da się je kroić, smak też ok. Może za mocno zblendowałem suche składniki i daktyle były za wilgotne. Czy daktyle trzeba zblendować do konsystencji musu, kremu?
Możesz blendować, jak lubisz, ale im dłużej blendujemy tym bardziej powstaje konsystencja musu/ciągutek. ;) Więc ja lubię zostawiać „drobinki”, a nie blendować wszystko na masło.
Witam, ile czasu można je przechowywać i w jakich warunkach? Pozdrawiam :)
W lodówce do kilku dni. Pozdrawiam!
Te batony są przepyszne, serdecznie dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam