Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyświąteczniezdrowe słodkości

Prosty i zdrowy makowiec ekspresowy

Idą Święta, idą Święta i pewnie już wszyscy się czują w niedoczasie. Oprócz mnie. ;-) Świąteczne gotowanie zajmie mi wcale nie więcej czasu niż moje zwykłe pichcenie, bo lubię ułatwiać sobie życie. Komplikacji nie uznaję. Lubisz mak? To mam dla Ciebie ekspresowy przepis na makowiec. Koniecznie spróbuj.

prosty i zdrowy makowiec ekspresowy zdrowe ciasto

Kiedy słyszę słowo makowiec, to przed oczami mam ciasto zawijane z mega słodką masą z maku, a do tego jeszcze przesłodzony lukier. Nie lubiłam go. Czasem jadłam, ale nie przepadałam. Za to mak bardzo lubię. Więc dziś coś dla tych, co mak chętnie jedzą, cenią jego wartości odżywcze (wapń, żelazo), ale nie lubią przesłodzonych, niezdrowych, a do tego pracochłonnych ciast.

Na co?

To ciacho idealne na okres świąteczny, ale także na co dzień. Można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, zjeść jako podwieczorek. Co kto lubi. Jest delikatnie słodkie.

Jeśli przepadasz za słodyczami i spożywasz cukier na co dzień to może się okazać, że mój makowiec będzie dla Ciebie za mało słodki. Możesz go albo dosłodzić bardziej albo po prostu przyzwyczajać się do naturalnej, delikatnej słodyczy. I to rozwiązanie polecam bez dwóch zdań. Im więcej cukru jemy, tym bardziej mamy łaknienie na słodkie. Pozwól organizmowi odzwyczaić się od słodkich jak ulepek paskudztw. ;-)

A, jeszcze jedno! Ten makowiec świetnie smakuje z powidłami bez cukru!

zdrowy makowiec bez cukru zdrowe ciasto

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie piekarnik, keksówka i papier do pieczenia, a także blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. W urządzeniu tym będziesz nie tylko blendować mokre składniki, ale również mielić kaszę, mak i płatki owsiane na mąkę. Jeśli nie masz blendera, który da sobie z tym radę to warto użyć po prostu młynka do kawy. Choć ta opcja zajmuje trochę więcej czasu.

zdrowy makowiec ciasto bez cukru na święta

Składniki:

  • 1 szklanka maku (150 g),
  • 1 szklanka kaszy gryczanej NIEpalonej (200 g),
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, 110 g),
  • 1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (190 g),
  • 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (ok. 480 g),
  • 70 g oleju kokosowego,
  • 1 dojrzały banan (150 g bez skórki),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

prosty i zdrowy makowiec bez cukru zdrowe ciasto

Przygotowanie:

Zmielić wszystkie suche składniki na mąkę: mak, kaszę, płatki. Powstałe w ten sposób „mąki” dokładnie wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Zblendować ze sobą bardzo dokładnie składniki „mokre”: uprzednio namoczone morele, mleko sojowe, olej kokosowy, banana.

Dokładnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Odstawić do ostygnięcia i kroić dopiero gdy ciasto zupełnie ostygnie.

Uwaga! Oczywiście można użyć gotowej już mąki gryczanej czy owsianej. Tyle, że odradzam dodawanie do przepisu mąki z gryki palonej. Moim zdaniem dużo bardziej praktycznym rozwiązaniem jest mielenie kaszy gryczanej – w zależności od tego, ile jej potrzebujesz. Gryka palona ma specyficzny posmak. Nie każdy go lubi, a w wypiekach sprawdza się dużo lepiej niepalona gryka. Jest neutralna w smaku, a poza tym bardziej wartościowa.

zdrowy wegański i bezglutenowy makowiec bez cukru

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

13 komentarzy do “Prosty i zdrowy makowiec ekspresowy”

  1. Bardzo proszę o informacje :-) Czy w takich samych gramaturach dodaję gotowe mąki? I czy banan zastępuje jajko? nie przepadam za bananem w ciastach / nie jestem też weganką ;-) Będę bardzo wdzięczna za info

    1. Banan zastępuje jajko, ale i słodzi. Moim zdaniem nie jest wyczuwalny. W przypadku gotowej mąki gramatura oczywiście będzie się zgadzała, ale już objętościowo może być inaczej więc konieczne ważenie, a nie odmierzanie szklankami.

  2. Cześć! Fantastyczny blog!!!
    Mam pytanko… Czy mleko kokosowe da radę w tym przepisie, czy będzie tu zbyt tłuste, jak sądzisz??
    Pozdrawiam serdecznie, basia

  3. Hej Aga ,uzylam mleka krowiego zamiast roslinnego a zamiast moreli daktyli. Zaklaca nie ma ale niestety ciasto jest surowawe w srodku takie mokrawe. Wylozylam na szeroka okrogla blache zeby miec pewnosc ze sie upiecze a mimo tego niestety nie upieklo sie. Widze ze Twoje ciast jest upieczone. Co moglam zrobic zle?

    1. Ciasto moje nie było suche, ale lekko wilgotne- jak murzynek. Surowe nie było w żadnym razie. Tym bardziej, że tu za bardzo nie ma być co surowe. ;)
      Być może zmiana składników i ich proporcje trochę namieszały. Trudno mi podpowiedzieć, bo mleka krowiego nie używam i nie wiem, jak się zachowuje w wypiekach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...