Opublikowano Kategorie: ArtykułyPrzepisyświątecznie

Zrób zdrowe święta niespodziankę czyli jak uzdrowić dania świąteczne

Zbliżają się Święta. Być może i Ty już czujesz przedświąteczną gorączkę. Niektóre osoby obawiają się, że pokus będzie więcej niż zwykle. Przeczytaj kilka rad, skorzystaj z nich i spędź ten czas pysznie, ale i zdrowo.

zrob zdrowe swieta niespodzianke

Wiele osób przeczuwa, że cała rodzina będzie namawiać je do zjedzenia tego, co niekoniecznie im służy. Wiedzą, że wielokrotnie usłyszą: „No z nami nie zjesz?”. Też to już wiesz? Czy Tobie też z trudem przychodzi trzymanie się dobrej strony mocy na spotkaniach rodzinnych? Nie martw się. Dania świąteczne też można „uzdrowić”.

Za chwilę dam Ci kilka rad, jak sprawić, aby Twoje dania świąteczne były zdrowsze. Dowiesz się co zrobić, aby uczty nie przypłacić złym samopoczuciem.

Co będzie Ci potrzebne? Proste zasady, proste przepisy, dobrej jakości garnki i efektowna aranżacja. Pomogę Ci wybrać produkty, które mogą okazać się pomocne w zdrowym, świątecznym pichceniu.

Ja w Święta nie gotuję inaczej niż zwykle. Jedynie inaczej wszystko podaję. Dlatego będę namawiać Cię do utrzymania dobrych nawyków także w Święta, bo to jest naprawdę bardzo proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i przygotować dania w zgodzie z nimi.

Ogranicz ilość tłuszczu

Dlaczego? Bo mieszanka dużej ilości tłuszczu i cukru, jaką większość ludzi serwuje sobie w Święta, jest najgorszym rozwiązaniem. Tłuszcz można ograniczyć bez problemu, a przede wszystkim łatwo jest zastąpić szkodliwe źródła tłuszczów tzw. dobrymi tłuszczami.

pasta do kanapek pesto z orzechów laskowych zdrowe tłuszcze

Zrezygnuj w te Święta z:

  • twardych margaryn,
  • mięsa (jeśli nie dasz rady odstawić go całkowicie to chociaż spróbuj ograniczyć się do niewielkich ilości chudych mięs),
  • śmietany,
  • a najlepiej tłuszczów zwierzęcych w ogóle,
  • smażenia na głębokim tłuszczu i długotrwałego smażenia.

Włącz do świątecznego menu:

  • orzechy,
  • beztłuszczowe dipy i sosy (do ich przygotowania możesz użyć: musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, zioła, przyprawy, pomidory),
  • awokado (dojrzałe, zgniecione awokado sprawdza się świetnie jako baza do sosu na zimno, dipu, do sałatki zamiast majonezu, bo ma nieco „maślany” posmak),
  • ew. olej kokosowy do wypieków (w niewielkich ilościach).

Korzystaj z piekarnika i ogranicz smażenie

Jeśli mówimy już o ograniczeniu tłuszczu to bardzo pomocny będzie tu… piekarnik. Pieczenie to świetna opcja obróbki termicznej, przy której możemy w bardzo łatwy sposób zminimalizować ilość tłuszczu lub nawet go pominąć, a do tego zaoszczędzić sporo czasu.

Zapewne zgodzisz się ze mną, że stanie przy kuchence w trakcie smażenia zajmuje dużo więcej czasu niż włożenie produktów do piekarnika i delektowanie się piciem kawy? :-)

Oczywiście niezbędne będą tu naczynia, foremki i akcesoria dodatkowe takie jak papier czy ew. folia do pieczenia. Wszelkie powłoki nieprzywierające są przydatne, jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu lub z niego zrezygnować.

Ja przede wszystkim uwielbiam garnki, czy patelnie, które można używać nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku. Kiedy przygotowuję np. danie duszone, później bez problemu mogę je podgrzać w piekarniku. Jest to rozwiązanie idealne na wszelkie święta i imprezy rodzinne.

Oto przykład takiego praktycznego garnka i patelni (marki Ambition). Doskonale znoszą pobyt w piekarniku i mogą być używane na każdym typie kuchenki (także na indukcyjnej).

ambition patelnia recenzja agamasmaka
patelnia Taurus (Ambition)

Specjalna konstrukcja naczyń zapobiega przypalaniu potraw, co jest dla mnie kluczowe, bo przy zwykłych garnkach zdarzało mi się to notorycznie.

zrób zdrowe święta recezja marka ambtion
garnek Premium (Ambition)

Oprócz tego, jestem wciąż zakochana w mojej ulubionej brytfance, którą mam od kilku dobrych lat. Pozwala mi ona na tradycyjne duszenie lub pieczenie (często bez dodatku tłuszczu) dużych ilości warzyw.

potrawka ziemniaczana zdrowe święta

Roślinne dania wigilijne przez całe święta?

Wśród tradycyjnych dań wigilijnych jest cała masa świetnych potraw, które naprawdę można przyrządzić z pożytkiem dla naszego zdrowia. Nie idź na skróty i postaraj się przygotować je w nowych – zdrowszych wersjach. Niech królują na Twoim stole przez całe Święta, a nie tylko w Wigilię.

Tradycyjny barszcz czerwony jest prosty

Tradycyjny barszcz wigilijny przygotowany na bazie bulionu warzywnego i zakwasu buraczanego to naprawdę nie problem. W sklepach ze zdrową żywnością można już kupić dobrej jakości, naturalne zakwasy więc nawet jeśli jesteś nogą kulinarną (też nią jestem wbrew pozorom) to na pewno dasz radę.

Ja uwielbiam zwykłą i prostą zupę buraczkową, ale nie bierz ze mnie przykładu, bo jestem kulinarnym leniuchem i pewnie do Świąt nie wyrobię się nawet z zakwasem:

wegańska szybka zdrowa zupa buraczkowa zamiast barszczu świątecznego

Ryba po grecku bez ryby? To nie żart

U mnie zamiast ryby po grecku na stole ląduje czasem tofu po grecku:

tofu po grecku zdrowe święta

Po prostu na szybko obsmażam zamarynowane wcześniej tofu, obtoczone w mące kukurydzianej. Dłuższe smażenie niż kilka minut nie wchodzi u mnie w grę.

ambition patelnia recenzja zdrowe święta
patelnia Taurus (Ambition)

Niektórzy weganie praktykują tzw. selerybę, a więc rybne „kotlety” z selera z wodorostami. Mnie się nie chce nigdy w to bawić, ale Ciebie zachęcam.

Świetnie sprawdzą się również duszone dania warzywne tego typu, jak np. kalafior po grecku:

kalafior warzywa po grecku zdrowe świeta

Pamiętaj, że praktycznie każde danie roślinne możesz przygotować w konwencji świątecznej.

Większość osób lubi próbować wielu potraw podczas wspólnego świętowania więc ważne jest, aby były one lekkie i nie obciążały naszego układu pokarmowego. Proste dania roślinne to dobry kierunek, aby Twój wujek, ciocia, babcia lub dziadek nie musieli łykać suplementów wspierających funkcję wątroby.

Pierogi dla pracowitych, a faszerowane warzywa dla leniuchów

Jestem za leniwa na lepienie pierogów. Jeśli planujesz pierogi to weź pod uwagę przygotowanie farszu na bazie soczewicy czy kapusty i grzybów.

Z resztą sama kapusta z grzybami czy groch z kapustą mogą być świetnym i prostym w przygotowaniu, zdrowym, roślinnym posiłkiem.

Co proponuję Ci jednak z mojego podwórka?

pieczarki faszerowane soczewica chlorella szybki zdrowy przepis

Jeśli nie lubisz lepić pierogów, podobnie jak ja, to może zainteresują Cię proste w przygotowaniu faszerowane papryki lub pieczarki? To proste danie z piekarnika, które ratuje mnie zawsze wtedy, kiedy chcę przygotować coś dla większej ilości osób. Piekarnik i duża blacha to moi przyjaciele.

pieczarki faszerowane soczewica chlorella szybkie gotowanie

Zdrowe pasztety i paszteciki

Pasztety i paszteciki to nie problem. W prosty sposób można przygotować zdrowe, roślinne przekąski świąteczne.  Oto mój ulubiony warzywny pasztet:

wegański pasztet na święta zdrowa wigilia

Zachęcam Cię jednak również do robienia małych pasztecików w foremkach na muffiny. To naprawdę bardzo praktyczne rozwiązanie.

Sałatka warzywna – obowiązkowy gość na Święta

Sałatka warzywna (oczywiście bez dodatku jajka) to u nas konieczność i w sumie ulubiona przekąska świąteczna. Robi ją moja mama i opracowała już sobie recepturę na roślinny majonez na bazie ciecierzycy.

Im mniej oleju użyjesz w majonezie tym lepiej. Do takiej sałatki będzie również bardzo pasował jogurt roślinny lub właśnie wspomniane wcześniej awokado. Da się zdrowo? Da się!

Mam nadzieję, że już widzisz, jak zdrowe mogą być dania świąteczne. W obrębie naszej polskiej tradycji wigilijnej jest dużo ciekawych inspiracji. Zwróć jednak uwagę na tłuszcz i formę obróbki. To bardzo ważne.

Zwykłe dania w świątecznej odsłonie?

Jeśli zbierasz doświadczenia ze zdrową kuchnią to nie zapominaj o tym w Święta. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół zdrowymi przysmakami. Nawet proste dania można podać w efektowny sposób. Dlatego też warto zadbać o oprawę wizualną posiłków.

Potrzebujesz dowodów? Nie ma sprawy! Oto bardzo prosty placek gryczany z sosem pomidorowym z tofu. Niby nic, a może być zaserwowane jako świąteczna przystawka. Co Ty na to?

zrob zdrowe święta talerze ambition
talerz (Ambition)

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (380 g),
  • 130 g cebuli,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • odrobina wody,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju (odsączonych),
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • pieprz i sól do smaku,
zdrowe święta przepis recenzja Ambition
garnek Premium (Ambition)

do sosu:

  • 800 g krojonych pomidorów,
  • 350 g tofu wędzonego (lepiej wybrać twardszy) startego na tarce (duże oczka),
  • 5 ząbków czosnku,
  • ulubione zioła i przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia etc.),
  • odrobina oliwy,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie

Kaszę gryczaną moczyć przez 2 dni. Kasza zacznie kiełkować. Wtedy przepłukać ją dokładnie. Odsączyć.

Cebulę poddusić z olejem kokosowym i wodą. Dodać pomidory malinowe, suszone, zioła i przyprawy, a następnie wszystko rozdrobnić i dokładnie połączyć (najlepiej w blenderze lub innym urządzeniu wysokoobrotowym).

Placek piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut w wybranej formie. Ja wybrałam silikonową foremkę na tartę o średnicy 30 cm. Jeśli wybierzesz inną foremkę, wysmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.

Sos jest bardzo prosty: należy poddusić krojone pomidory razem z obranym, zmiażdżonym i pokrojonym drobno czosnkiem, tofu startym na tarce, oliwą i ziołami oraz przyprawami. Podawać razem z natką pietruszki.

zdrowe święta przepis świąteczny recenzja Ambition

Tak to u mnie wygląda. Piątek czy świątek – jem dania na bazie tych samych składników i wykorzystuję sprawdzone rozwiązania. Dlatego mam w domu piękne naczynia na różne okazje. Swojego gotowania nie zmienię, ale estetykę mogę nieco uświątecznić. :-)

Zrezygnuj z cukru

Rezygnacja z cukru jest niebywale istotna. Nie chodzi mi o to, że w czasie świątecznych spotkań nie powinniśmy zjeść nic słodkiego. Przy różnych okazjach ja również jadam słodycze choć nie jestem ich wielką fanką.

praliny z orzechów i owoców suszonych zdrowe słodycze na święta

Niemniej wybieram takie, które oprócz cukrów prostych mają do zaoferowania coś więcej, a mianowicie konkretne wartości odżywcze.

Dlatego pisałam wcześniej, że warto uwzględnić w świątecznym jadłospisie orzechy. Sprawdzą się idealnie w produkcji zdrowych słodyczy, np. kulek mocy na bazie migdałów i daktyli (możesz użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców).

Nie trzeba używać cukru, aby przygotować pyszne, świąteczne ciasto takie jak ten oto wilgotny piernik z selerem:

świąteczne ciasto piernik z selerem

Zdrowe Święta to nie mission impossible!

Da się zrobić zdrowe święta? Da się! Zrób więc zdrowe święta – niespodziankę dla siebie, ale również dla Twoich bliskich. Pokaż im, że naprawdę z powodzeniem można wprowadzić drobne zmiany, ograniczyć cukier i tłuszcz, a przez to jeść bez wyrzutów sumienia i bez groźby dolegliwości.

Jeśli spodobały Ci się prezentowane tu produkty (patelnia Taurus, garnek Premium, oraz talerze),  to pamiętaj, że do Świąt pozostała jeszcze chwila, a już teraz możesz otrzymać zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar. Zniżka ważna do 31.12.2016!


Wpis powstał we współpracy z marką Ambition.
zdrowe gotowanie na święta Ambition garnek recenzja
garnek Premium (Ambition)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Zrób zdrowe święta niespodziankę czyli jak uzdrowić dania świąteczne”

        1. Super się sprawdza. Mała oczywiście przydaje się też czasem, ale bez dużej ani rusz w kuchni. :)

  1. Świetny tekst! W tym roku to ja odpowiadam za przygotowanie większości świątecznych potraw w mojej rodzinie i na pewno zadbam o to, by dania były lżejsze niz w tej tradycyjnej świątecznej wersji. Chętnie przygotuję tofu po grecku z Twojego przepisu :)

  2. A przede mną właśnie pierwsze święta w stylu vege. O dziwo, mama z babcią przyjęły to nawet normalnie i nawet zaoferowały się, że przygotują mi odpowiedniki ich tradycyjnych, mięsnych dań.
    Tylko z tradycyjną rybą mam problem, bo nie umiem wykombinować zastępstwa. Myślałam nad kombinacją alg i tofu, żeby mieć trochę morza na talerzu, ale nie jestem pewna, czy chcę eksperymentować w taki dzień :( Szczególnie, że zupełnie nie trafia do mnie tofu, nie umiem z nim nic zrobić, dla mnie zawsze smakuje jak coś co nie smakuje w ogóle. Może spróbuję wędzonego, a nuż mi zasmakuje. Pozdrawiam Panią serdecznie!

    1. To życzę smacznych pierwszych vege-świąt. :)
      A z selerybą próbowałaś?
      U mnie akurat nie ma na blogu takiego przepisu, ale w Internetach znajdziesz ich multum.
      Może i jak w końcu dodam moją wariację, choć akurat ja nie potrzebuję już takich typowych zamienników ryby.
      Ale rozumiem Cię, bo był czas, że ciągnęło mnie do „morskich” smaków. Algi dają radę.
      Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (44 głosów, średnia: 4,89 z 5)
Loading...