Ostatnio pisałam o zaletach spożywania produktów z karotenoidami. Tak, jak obiecałam, przygotowałam dla Ciebie garść inspiracji kulinarnych. Wierzę, że dzięki nim, nie będziesz się już zastanawiać, gdzie przemycić swoje ulubione bataty, marchew, dynię czy też rośliny zielone.
Jeśli umknął Ci poprzedni wpis to koniecznie przeczytaj czym są karotenoidy i gdzie można je znaleźć.
Teraz czas na konkrety, a więc potrawy z wykorzystaniem produktów bogatych w karotenoidy. To przeciwutleniacze, których nasz organizm bardzo potrzebuje każdego dnia, aby obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia czy nowotwory. Zerknij na moich 10 propozycji i koniecznie coś wypróbuj.
1. Potrawka z marchewką i batatem
To szybkie i zdrowe danie jest prawdziwą bombą karotenoidową. Znajdziesz tu zarówno marchew, batata, jak i paprykę oraz koncentrat pomidorowy. W przygotowaniu banalnie proste i z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników. Zdrowe gotowanie jest naprawdę proste.
2. Orzechowa zupa krem z batatów
Smak wytrawny, ale jednocześnie delikatnie słodki i orzechowy. Cudowna kombinacja smakowa, ale jeszcze lepsza zdrowotna: bataty to skarbnica karotenoidów. A do tego niebywale sycąca!
3. Papryki faszerowane batatem i szpinakiem
Mamy tu zarówno batata jak i szpinak oraz paprykę. Kolejne danie ze składnikami pełnymi antyoksydantów. Spróbuj koniecznie.
4. Zupa cebulowa z batatami
Jedna z najprostszych zup, za którymi przepadam. Coś dla tych, którzy nie przepadają za cebulową zupą krem, ale uwielbiają słodycz cebuli i warzyw bogatych w karotenoidy. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego lekka.
5. Kalafior po grecku
Taki kalafior robię bardzo często i zawsze ląduje w nim sporo marchewki. To tanie warzywo korzeniowe obfituje w karotenoidy, a przy tym nadaje delikatnej słodyczy wszelkim daniom warzywnym. Uwielbiam!
6. Pikantny krem z dyni
Wiem, że są osoby, które uwielbiają słodkie kremy dyniowe. Ja, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, uwielbiam dodawać do zupy dyniowej pikantne, rozgrzewające dodatki. A dynia to również jedno z lepszych źródeł beta-karotenu.
7. Tarta dyniowa z tofu
Marchew, dynia czy bataty może z powodzeniem stać się częścią… tarty. Taka tarta jest pyszna, zdrowa, a przede wszystkim prosta w przygotowaniu.
8. Zielony koktajl z marchewką
To rozgrzewający koktajl, który umili Ci jesień i zimę. Znajdziesz tu trzy źródła karotenoidów: marchew, pomarańczę i chlorellę. Świetne urozmaicenie diety!
9. Zdrowa sałatka z marchewką i pomarańczą
Deser również może być zasobny w karotenoidy. Tu ich źródłem jest marchew i pomarańcze. A ponieważ karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach, mamy tu również ich dobre źródła: orzechy i oliwki.
10. Koktajl z jarmużem
Jarmuż to jedna z roślin zielonych, które zawierają najwięcej karotenoidów. Możesz taki koktajl przygotować również ze szpinakiem czy natką pietruszki. Zawsze do takiego koktajlu dodaj siemię lniane, nasiona konopne lub chia, które są wartościowym źródełem tłuszczu.
Jak widzisz bardzo łatwo skomponować obiad czy kolację z udziałem produktów bogatych w karotenoidy takie jak: marchew, dynia, batat, papryka etc. Jeśli jednak z jakiejś przyczyny nie udało Ci się włączyć tych produktów do diety dzisiejszego dnia to może skusisz się na koktajl lub sałatkę? Lub po prostu pochrupiesz surową marchewkę do hummusu? Smacznego i na zdrowie!
W odpowiedzi na “Antynowotworowe przepisy z karotenoidami pełne zdrowia”
Dzięki za inspirującą i smakowitą listę.