Czym jest zielona czubryca?

W moich przepisach często pojawia się zielona czubryca. Pytacie mnie czasem, gdzie ją kupić, dlaczego używam akurat jej i do jakich dań pasuje. Postanowiłam, że napiszę o niej kilka słów, aby jednocześnie wyjaśnić jedną z głównych zasad panujących w mojej prostej i zdrowej kuchni.

czym jest zielona czubryca zdrowa mieszanka przyprawowa

Ta zasada to żadna tajemnica i w sumie nic skomplikowanego. Wręcz przeciwnie. Zasadą tą jest po prostu minimalizm.

Jeśli przypadnie mi do gustu dana mieszanka przyprawowa i akurat mam ją na stanie, to wrzucam ją po prostu wszędzie. Nie potrzebuję multum przypraw- wystarczy mi coś ziołowego, coś korzennego, coś pikantnego, coś rozgrzewającego, świeża natka pietruszki i mogę działać. Wszystkie moje przyprawy mieszczą się na jednej półce. Jak się skończą to zwykle próbuję czegoś nowego.

A że blog jest zapisem moich aktualnych zwyczajów żywieniowych to i czubryca pojawia się w niemal każdym przepisie od jakiegoś czasu. Po prostu aktualnie nie mogę bez niej żyć. Ta miłość trwa już od dobrych kilku miesięcy. Już wyjaśniam skąd się wzięła.

Przyprawa zwana zieloną czubrycą (czubricą) jest bardzo aromatyczna, podkręca smak potraw, a do tego jest bardzo uniwersalna. Można ją stosować zarówno do ciepłych dań, ale także posypać nią kanapki czy dodać do sałatki.

W mojej minimalistycznej kuchni nie ma miejsca na mieszanki przyprawowe, które nadają się tylko do przetworzonych termicznie dań. Nie i już. Do tego wystarczą mi zioła. Mieszanki muszą być uniwersalne, bo jak coś przygotowuję to zwykle szybko i prosto. Działam intuicyjnie. Muszę mieć coś, czym mogę posypać gulasz warzywny, kanapkę i sałatkę. Czubryca spełnia ten warunek.

Tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy.

Czym jest zielona czubryca?

Czubryca, oryginalnie zwana czubricą, pochodzi z Bułgarii. To mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego, soli i innych przypraw, o których za chwilę napiszę.

Zasadniczo w kuchni bułgarskiej sprawdza się od dawna jako składnik zup, dań mięsnych, dań z fasolą, serów, ale także kanapek. Wikipedia powiada, że kuchnia ormiańska czubricę traktowała jak herbatę. Ciekawe.

Jaki jest skład zielonej czubrycy?

Skład mieszanek przyprawowych sprzedawanych w Polsce jako „zielona czubryca” jest różny. Trzeba każdorazowo go weryfikować, bo niektórzy producenci dodają np. cukier. Nie żartuję. Uważaj na wszelkie mieszanki, bo czasem można znaleźć w nich składniki zupełnie nieuzasadnione.

Przedstawiam Ci dwie czubryce, które mam w domu.

Czubryca od Darów Natury

Skład: cząber, oregano, lubczyk, czosnek, nać pietruszki.

Jeśli masz nadciśnienie lub ograniczasz ilość soli w diecie to zdecydowanie wybierz tę, bo nie ma dodatku soli.

Zgodnie z informacją na opakowaniu producent deklaruje bezglutenowość produktu.

zielona czubryca mieszanka ziołowa dary natury

Czubrica zielona od Visany

Skład: natka pietruszki, sól, cząber, czosnek.

czubrica zielona visana mieszanka przypraw zdrowa

Do czego używać zieloną czubrycę?

Śmiem twierdzić, że do wszystkiego. Ja dosypuję ją do wszelkich dań warzywnych, na kanapkę, marynuję w czubrycy tofu, dorzucam do roślinnych kotletów i past kanapkowych.

Hitem w moim domu jest zmiażdżone awokado z dodatkiem soku z cytryny i czubrycy. Proste i szybkie w przygotowaniu smarowidło do chleba. Polecam bardzo!

awokado do chleba czym jest zielona czubryca

Czym zastąpić zieloną czubrycę?

Przede wszystkim podstawowym składnikiem czubrycy jest cząber górski (kuzyn cząbru ogrodowego). Cała reszta jest zwykle w większości kuchni dostępna (czosnek, sól, natka pietruszki). Więc zamiast kupować mieszankę, możesz sam(a) ją sobie skomponować. Ja w kuchni działam szybko, więc gotowce lubię mieć.

Pozostałe zioła, które znajdują się czasem w kupnych mieszankach to już niejako opcjonalny dodatek: lubczyk, oregano, papryka, por, cebulka, kozieradka. Wszystkie te składniki wzmacniają smak potraw więc jeśli zależy Ci na dodaniu intensywności Twojej potrawie to zerknij na mój wpis o tym, jak zdrowo doprawiać dania roślinne.

Nie zapomnij jeszcze, że w handlu dostępna jest również tzw. czerwona czubryca. To mieszanka cząbru z papryką, czosnkiem, pietruszką, ew. cebulką, czasami suszonymi pomidorami, solą, bazylią, tymiankiem. Ma w sobie nieco pikanterii- w przeciwieństwie do zwykle łagodnej czubrycy zielonej.

Czubrica czerwona od Visany

Skład: papryka ostra, cząber, sól, pieprz naturalny.

czerwona czubrica mieszanka ziołowa przyprawa

Smacznego, zdrowego doprawiania!

 

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “Czym jest zielona czubryca?”

Kiedyś próbowałam i efekt mnie nie zadowolił. Ale generalnie często radzę sobie bez stosując w różnych proporcjach surowy czosnek, cząber, lubczyk i natkę świeżą. Jak nie mam czasu lub nie mam świeżej natki i czosnku to posiłkuję się gotowcem. :)

Zapomniałaś dodać rzecz najważniejszą : prawdziwa czubrica powinna zawierać cząber górski, który ma znacznie intensywniejszy aromat niż cząber ogrodowy i więcej olejków eterycznych. I to ten cząber występuje w kuchni bułgarskiej, jako składnik czubricy i w której jest to przyprawa narodowa.

Nie zapomniałam. Wiem o rozróżnieniu, acz ta „nieprawdziwa” czubryca również spełnia swoją rolę – szczególnie w moich przepisach. Lubię cząber ogrodowy i nie gardzę nim, ba – nawet namawiam do włączania do przepisów. Poszukiwania jedynie słusznej czubrycy z cząbrem górskim pozostawiam koneserom. ;)

Cukier moze byc calkiem uzasadnionym dodatkiem, bo pomaga polepszyc smak wielu potraw (oczywiscie w minimalnych ilosciach) i to nawet tych pikantnych.

Anka, zawierają cukry (np. fruktozę, sacharozę etc.), ale naturalnie w nich obecne. Nie stosuję produktów z cukrami dodanymi. Jeśli chcę wzbogacić przepis w słodycz używam po prostu owoców (surowych lub suszonych), czasami syropu daktylowego, rzadziej klonowego, melasy etc. Oczywiście melasa, suszone owoce czy syropy w ograniczonych ilościach. Do wzbogacenia smaku dań na prawdę nie potrzebuję cukru stołowego, który nie dostarcza organizmowi nic wartościowego, a jest dodatkowym (zbędnym) źródłem cukrów w diecie.

Czubrycę można kupić w wielu sklepach online i stacjonarnych. W tekście omówiłam wybrane produkty, a i są podlinkowane, więc można zobaczyć przykładowe sklepy, które mają tę przyprawę (w różnych jej odsłonach) w ofercie.

Kiedyś kupiłam jakąś mieszankę pod nazwą „zielona czubrica”, ale nie smakowała mi. Za dużo składników było. Wyrzuciłam. Ale od dłuższego czasu kupuję czubricę, która wydaje mi się nie-mieszanką, tylko czystym cząbrem bułgarskim. Jest przecudna. Bardzo lubię dodać (dużo) do twarożku. Spróbujcie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *