Prosty i zdrowy sos warzywny do ryżu, kaszy czy makaronu

Powtarzam w kółko, że zdrowa kuchnia jest prosta. Nie musisz mieć jakiegokolwiek pojęcia na temat gotowania, żeby sobie taki sos przygotować. Jest świetny również do zamrożenia na dni, kiedy totalnie nie mamy czasu na gotowanie. Możesz dowolnie modyfikować składniki (warzywa), a i tak wychodzi pyszny i zdrowy. Lubisz takie dania? Koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

prosty i zdrowy wegański sos warzywny szybka kuchnia

Na co?

Taki zdrowy sos sprawdzi się świetnie zarówno jako zdrowy obiad jak i kolacja. Możesz go podawać z dowolną kaszą, ryżem czy makaronem i oczywiście najlepiej również surówką.

Zerknij na moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie średniej wielkości garnek. Przyda się również urządzenie do posiekania/ rozdrobnienia warzyw. Może to być jakieś wysokoobrotowe urządzenie, robot lub po prostu tarka do warzyw. Przyda się też sitko do przepłukania soczewicy.

prosty i zdrowy wegański sos warzywny szybkie gotowanie

Składniki:

  • 100 g soczewicy czerwonej suchej (zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • 1 burak (230 g),
  • 0,5 selera (100 g),
  • 2 marchewki (130 g),
  • 3 pomidory (370 g),
  • kawałek pora,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 15 g oleju kokosowego lub ryżowego (można pominąć lub ograniczyć jeśli ograniczasz ilość tłuszczu w diecie),
  • 20 g sosu sojowego (u mnie bezglutenowy),
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 4 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (przeczytaj, jeśli nie wiesz, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 5 łyżeczek majeranku, garść (najlepiej świeżego) rozmarynu, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu świeżo zmielonego, garść natki pietruszki,
  • 3 szklanki wrzątku,
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania na talerzu.

prosty i zdrowy sos warzywny szybkie gotowanie dieta roślinna

Przygotowanie:

Buraka, marchew i seler obieramy i myjemy. Porządnie myjemy również pomidory. Warzywa rozdrabniamy. Ja zrobiłam to w urządzeniu wysokoobrotowym, ale możesz to zrobić w dolnym robocie lub zetrzeć je na tarce. Jeśli użyjesz tarki do warzyw korzeniowych to pomidory możesz po prostu zblendować.

Pora drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.

Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku.

Wszystkie powyższe składniki wrzucić do garnka, dodać zioła i przyprawy, ew. tłuszcz, zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu 25 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.

Dodać płatki drożdżowe, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez min. 20 minut, dalej od czasu do czasu mieszając.

Zdjąć z ognia, dodać posiekany pęczek natki pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać z ryżem, kaszą lub makaronem oraz wybraną surówką i pestkami. Ewentualny nadmiar zamrozić.

Z podanej listy składników otrzymasz taką ilość sosu, aby najadła się na pewno 3-osobowa rodzina. Nam trochę nawet zostało. :-)

Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

40 odpowiedzi na “Prosty i zdrowy sos warzywny do ryżu, kaszy czy makaronu”

Jeśli chodzi o rozdrobnienie warzyw w urządzeniu wysokoobrotowym to masz na myśli zblendowanie? Czy one mają być całkowicie rozdrobnione?

Mam na myśli nie zblendowane, a rozdrowbnione. Czyli ja rozdrabniam je zwykle mniej więcej tak, jak zrobiłaby to tarka (z małymi lub dużymi oczkami- zależy jak lubisz). Jak nie miałam kiedyś mocnego urzązenia to tarłam na tarce właśnie. :)

Pisze Pani o prostym jedzeniu ale po przeczytaniu składu znów mam wrażenie, że żeby gotować zdrowo muszę nakupić jakichś dziwactw. Może w końcu znajdę bloga, na którym będą przepisy z polskich, tanich i łatwo dostępnych na każdym bazarze składników jednocześnie proste i zdrowe. Nie chcę zamawiać z internetu, lub szukać po sklepach zagranicznych, drogich produktów.

Podaj prosze chociaz jeden dziwaczny skladnik … jak ludzie wmawiaja sobie cos czego nie ma…dieta roslinna jest tania, latwa i zdrowa i do tego nie musza zwierzeta cierpiec.

Trafiłam tu przez przypadek i pewnie będę korzystać z Twoich przepisów kochana, gdyż są ciekawe a ja jestem na diecie bezglutenowej( nie jestem veganką ani wegetarianką, ale warzywa uwielbiam pod każdą postacią)
Pozdrawiam

Cześć Kasiu, ja zawsze to robię „na oko”. O ile dobrze pamiętam w tym przepisie to chyba były obroty rzędu 3-4. Ale to zależy od twoich preferencji. Jak wolisz mocno rozdrobnione, wybierz 5. Czasu Ci nie podam, ale nie trwało to długo. Zauważysz po dźwięku noży, że już rozdrobniły. Możesz po prostu przerwać i sprawdzić, czy są rozdrobnione dokładnie tak, jak chcesz. Pozdrawiam i owocnego docierania się ze sprzętem. :)

Witam!
Właśnie zajadam się drugą miską
Dla mnie Pani kuchnia jest niesamowita, powalająca i moje kubki smakowe się rozkoszują jak nigdy!
Sos zrobiłam w sumie z warzyw jakie miałam i górowała papryka z racji, że miałam jej bardzo dużo, ale smak nieziemski.
Kolejne danie, które podbiło moje serce z Pani przepisów, na dodatek nie wiedziałam, że jest takie cudo jak te płatki drożdżowe ❤️i pokochałam soczewice ❤️
Dziękuje i serdecznie pozdrawiam!

Aga a co zamiast sosu sojowego ? Nie używam soji w kuchni ze wzgledu na niedoczynność tarczycy. Czym ten sos zastąpić?

Sos sojowy nie jest przeciwwskazany przy niedoczynności tarczycy, no chyba że ma sie alergię, nadciśnienie (ma sporo soli). On nadaje intensywność daniom. Można na luzie zastąpić ulubionymi ziołami i przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *