Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Risotto z cukinią – proste i zdrowe danie jednogarnkowe

Wiem, że wiele osób uwielbia dania jednogarnkowe. Głównie za to, że są… jednogarnkowe. Nie trzeba myć trzech garnków i jednej patelni po gotowaniu i nie trzeba marnować mnóstwa energii. A do tego może być pysznie i zdrowo, bo do dań jednogarnkowych naprawdę nie trzeba dodawać (dużo) tłuszczu. Najczęściej są to dania gotowane lub duszone. Uwielbiam ich prostotę.

Risotto z cukinią proste i zdrowe danie jednogarnkowe

Dziś risotto z cukinią, które smakuje świetnie. Jeśli niebawem mają Was odwiedzić goście lub zamierzacie zrobić obiad na dwa – trzy dni to jest to świetne rozwiązanie. Przy zastosowaniu podanych ilości składników otrzymacie cały wok pysznego jedzenia.

Na co?

To danie na szybki obiad lub nieco mniej szybką kolację.

proste i zdrowe risotto z cukinią wegańskie danie jednogarnkowe

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie wok. Na zwykłej patelni wszystko się nie zmieści. Nie ma bata.

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto,
  • 3 cukinie (900 g),
  • 350 g małych pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 220 g wędzonego tofu (najlepiej wybrać twardszy rodzaj; jeśli nie masz lub nie jesz tofu dodaj dowolne strączki),
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 porządna garść świeżego szpinaku,
  • płatki drożdżowe nieaktywne (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe) – możesz je pominąć i przygotować sobie garść zmielonych migdałów,
  • zioła i przyprawy: zielona czubryca (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), sos sojowy,  curry, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

proste i zdrowe risotto z cukinią roślinne danie jednogarnkowe

Przygotowanie:

Łyżeczkę oleju kokosowego wymieszać w woku z kilkoma łyżkami wody. Podgrzać. Obrać i pokroić drobno cebulę. Wrzucić ją do woka, przykryć i dusić. W razie potrzeby dolać wodę.

Pokroić drobno cukinię i umieścić ją w woku. Posypać obficie zieloną czubrycą. Zamieszać. Pozostawić pod przykryciem. Po chwili duszenia cukinia powinna zacząć puszczać sok.

W tym czasie pokroić pieczarki. Wrzucić je do woka, posypać czubrycą. Zamieszać i pozostawić pod przykryciem, aby warzywa dusiły się razem.

proste i zdrowe risotto z cukinią przepis na danie jednogarnkowe wegańskie

W tym czasie drobno pokroić papryki i tofu. Dorzucić je do duszących się warzyw. Posypać curry (0,5-1 łyżeczka), dolać 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki płatków drożdżowych, zamieszać i dusić dalej przez ok 3 minuty.

Dosypać ryż. Zalać wrzątkiem. Całość wymieszać. Pozostawić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu ewentualnie delikatnie zamieszać, żeby nie przywierało i żeby sprawdzić, czy nie brakuje wody. W razie potrzeby dodać nieznaczną jej ilość.

Ryż (aż zmięknie) powinien wchłonąć całą wodę.

Gdy ryż będzie miękki, dodać do risotto posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony szpinak oraz świeżo zmielony pieprz (delikatnie, do smaku). Dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu (a jeśli nie masz to posyp zmielonymi migdałami). ;-) Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

zdrowe i proste risotto z cukinią wegańskie danie jednogarnkowe

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Risotto z cukinią – proste i zdrowe danie jednogarnkowe”

  1. Mam pytanie jak to jest tym ryżem bo słyszałam że nie można go ogrzewać. Podobno jest szkodliwy i gotuje tylko tyle ile zjemy.

  2. Ja bym zjadła z wielką przyjemnością, ale jeden kawaler nie je cukinii, a mniejszy nie je pieczarek… i tak to wygląda prawie z każdym daniem, bo jeszcze córka ma swoje upodobania smakowe… więc dogodzić wszystkim to nie lada wyzwanie.

    1. Zgadzam się. To wyzwanie. Ale nie tylko w kontekście dogadzania, ale również zmiany nawyków żywieniowych. Wszystko się zmienia. I polecam lekturze wpis: http://www.agamasmaka.pl/2016/08/dlaczego-dziecko-je-warzyw.html a szczególnie fragment o wielokrotnej ekspozycji. ;) Bo ze starszymi dziećmi/ dorosłymi też tak często jest. Trzeba próbować, testować różne połączenia, a także po prostu nie poddawać się. I dawać przykład oczywiście. Serdeczności i powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (45 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...