Risotto z cukinią – proste i zdrowe danie jednogarnkowe

Wiem, że wiele osób uwielbia dania jednogarnkowe. Głównie za to, że są… jednogarnkowe. Nie trzeba myć trzech garnków i jednej patelni po gotowaniu i nie trzeba marnować mnóstwa energii. A do tego może być pysznie i zdrowo, bo do dań jednogarnkowych naprawdę nie trzeba dodawać (dużo) tłuszczu. Najczęściej są to dania gotowane lub duszone. Uwielbiam ich prostotę.

Risotto z cukinią proste i zdrowe danie jednogarnkowe

Dziś risotto z cukinią, które smakuje świetnie. Jeśli niebawem mają Was odwiedzić goście lub zamierzacie zrobić obiad na dwa – trzy dni to jest to świetne rozwiązanie. Przy zastosowaniu podanych ilości składników otrzymacie cały wok pysznego jedzenia.

Na co?

To danie na szybki obiad lub nieco mniej szybką kolację. Zerknij na pozostałe proste i zdrowe dania z ryżem.

proste i zdrowe risotto z cukinią wegańskie danie jednogarnkowe

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie wok. Na zwykłej patelni wszystko się nie zmieści. Nie ma bata.

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto,
  • 3 cukinie (900 g, sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
  • 350 g małych pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 220 g wędzonego tofu (najlepiej wybrać twardszy rodzaj; jeśli nie masz lub nie jesz tofu dodaj dowolne strączki),
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 porządna garść świeżego szpinaku,
  • płatki drożdżowe nieaktywne (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe) – możesz je pominąć i przygotować sobie garść zmielonych migdałów,
  • zioła i przyprawy: zielona czubryca (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), sos sojowy,  curry, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

proste i zdrowe risotto z cukinią roślinne danie jednogarnkowe

Przygotowanie:

Łyżeczkę oleju kokosowego wymieszać w woku z kilkoma łyżkami wody. Podgrzać. Obrać i pokroić drobno cebulę. Wrzucić ją do woka, przykryć i dusić. W razie potrzeby dolać wodę.

Pokroić drobno cukinię i umieścić ją w woku. Posypać obficie zieloną czubrycą. Zamieszać. Pozostawić pod przykryciem. Po chwili duszenia cukinia powinna zacząć puszczać sok.

W tym czasie pokroić pieczarki. Wrzucić je do woka, posypać czubrycą. Zamieszać i pozostawić pod przykryciem, aby warzywa dusiły się razem.

proste i zdrowe risotto z cukinią przepis na danie jednogarnkowe wegańskie

W tym czasie drobno pokroić papryki i tofu. Dorzucić je do duszących się warzyw. Posypać curry (0,5-1 łyżeczka), dolać 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki płatków drożdżowych, zamieszać i dusić dalej przez ok 3 minuty.

Dosypać ryż. Zalać wrzątkiem. Całość wymieszać. Pozostawić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu ewentualnie delikatnie zamieszać, żeby nie przywierało i żeby sprawdzić, czy nie brakuje wody. W razie potrzeby dodać nieznaczną jej ilość.

Ryż (aż zmięknie) powinien wchłonąć całą wodę.

Gdy ryż będzie miękki, dodać do risotto posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony szpinak oraz świeżo zmielony pieprz (delikatnie, do smaku). Dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu (a jeśli nie masz to posyp zmielonymi migdałami). ;-) Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

zdrowe i proste risotto z cukinią wegańskie danie jednogarnkowe

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

21 odpowiedzi na “Risotto z cukinią – proste i zdrowe danie jednogarnkowe”

Mam pytanie jak to jest tym ryżem bo słyszałam że nie można go ogrzewać. Podobno jest szkodliwy i gotuje tylko tyle ile zjemy.

Ja bym zjadła z wielką przyjemnością, ale jeden kawaler nie je cukinii, a mniejszy nie je pieczarek… i tak to wygląda prawie z każdym daniem, bo jeszcze córka ma swoje upodobania smakowe… więc dogodzić wszystkim to nie lada wyzwanie.

Zgadzam się. To wyzwanie. Ale nie tylko w kontekście dogadzania, ale również zmiany nawyków żywieniowych. Wszystko się zmienia. I polecam lekturze wpis: http://www.agamasmaka.pl/2016/08/dlaczego-dziecko-je-warzyw.html a szczególnie fragment o wielokrotnej ekspozycji. ;) Bo ze starszymi dziećmi/ dorosłymi też tak często jest. Trzeba próbować, testować różne połączenia, a także po prostu nie poddawać się. I dawać przykład oczywiście. Serdeczności i powodzenia

Zrobiłam po lekkiej modyfikacji..
Pycha pycha pycha… ( Niestety na patelni zwykłej bo nie mam woku)
Aga tylko mam pytanie: gdzie najlepiej kupić wok lub na co zwracać uwagę przy zakupie.. kompletnie się nie znam na gotowaniu a już tym bardziej na sprzętach kuchennych…
Pozdrawiam

Cieszę się, że smakowało. :) W woku więcej się mieści i jest wygodniej. Ja jestem fanką woków od lat. Dużo jest dobrych na rynku, wszystko zależy ile chcesz zainwestować. Ja preferuję takie z powłoką nieprzywierającą, ale przez długi czas używałam takiego najtańszego z supermarketu i też dawał radę. ;) Bo ja głównie w nim duszę więc w sumie nawet najprostszy się nada. Pozdrawiam

Dzień dobry Aga, przepis świetny, ja jak robię risotto robię odwrotnie, oliwa z oliwek, drobno posiekaną cebulką lekko odgrzewam wrzucam na to ryżlekko ho prazac, potem dolewam do tego zawsze wrxatek, i resztę dodatków których kolejność jest uzależniona od czasu gotowania, w ten sposób otrzymuje ryż o super kozystencji, i wszystko włącznie z dodatkami jest all dente , ryż… No cóż pół kilo (litości pół kilo ryżu to obiad przynajmiej na 7 osobowa rodzinę i to dużo )to za dużo stanowczo, przykryte on resztę dodatków i nie będzie smaczne, do odmierzania, ryzu(do risotta) kasz (do kaszotta), używam kieliszka do wodki, jeden kieliszek 50 to porcja ryżu, kaszy na osobę, miarka idealna… Polecam wypróbować, proporcje są idealne, ryż jest dodatkiem do wsadu a nie odwrotnie. Pozdrawiam

Witam, ciekawe przepisy. Zwrocilam jednak uwage, ze malo jest bialka w potrawach. Czy to jakis celowy zabieg? Na dluzsza mete, byloby to jednak niewskazane.

Nie sądzę, że jest mało białka. W moich przepisach jest sporo przepisów ze strączkami, produktami sojowymi etc. Oczywiście zdarzają się takie i bez tych produktów, ale wtedy często piszę z czym je podać albo, że mogą być dodatkiem. Każdy powinien dostosować przepisy do swoich potrzeb. Jeśli z jakichś powodów musisz jeść więcej białka to po prostu dorzuć. Większość przepisów na tym nie ucierpi. ;)

Danie proste i smaczne. Zamiast tofu, dodałam zieloną fasolkę. Oprócz tego pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Mniam…

Jak zrobiłam zwykłe risotto na maśle było tak tłuste że dzieci nie chciały jeść. To pochłonęły ze smakiem a starszy 'niejadek’ zjadł z dokładką. Dziękuję za inspiracje :)

Wykonałem dzisiaj. Ogólnie danie lekkie i zdrowe, nawet dwulatka się zajadała. Mam jednak dwa pytania. Gdzie w przepisie podział się czosnek niedźwiedzi i w jakiej ilości.
Czy całkowity brak soli w potrawie jest zamierzony?

Cieszę się, że dwulatka reflektowała :) Czosnek niedźwiedzi dodajemy z pozostałymi ziołami i przyprawami w ilości wedle uznania, a sól warto ograniczać- tym bardziej, że w przepisie jest sos sojowy, który jest źródłem soli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *