Dania jednogarnkowe to moje ulubione dania. Najczęściej kwalifikują się one również do kategorii: resztki z tygodnia. Zwykle w woku czy garnku ląduje u mnie wszystko to, na co nie mam innego pomysłu. I efekty są pyszne! Grunt to odpowiednio doprawić danie jednogarnkowe. Dziś garść moich szybkich i zdrowych obiadów oraz kolacji. Bardzo często jemy takie ciepłe kolacje.
Zastanawiasz się czasem, co zrobić, żeby danie jednogarnkowe nie było bezsmakową paćką? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawianie, nawet najprostszych, potraw. Koniecznie więc przeczytaj, jak doprawiać dania roślinne.
1. Zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl
Uwielbiam takie potrawy. Może dlatego, że są sycące. Jeśli odpowiednio doprawisz dahl to będzie bardzo aromatycznie. Oto danie nieco przypominające indyjski dahl choć oczywiście to była jedynie moja wariacja na podstawie składników, które akurat miałam w domu. Wyszło pysznie, sycąco i zdrowo. Głównym składnikiem tego dania jest moja ulubiona, czerwona soczewica i ziemniaki.
[Sprawdź, gdzie kupić czerwoną soczewicę]
2. Risotto z cukinią
Risotto to danie jednogarnkowe, które znają chyba wszyscy. Moja propozycja jest pyszna i zdrowa. Prezentuje się również całkiem nieźle więc możesz to risotto zaserwować jako weekendowy, rodzinny obiad bez jakichkolwiek kompleksów.
W tym przypadku nie jest obojętne, jakiego ryżu użyjesz. W takich daniach najlepiej się sprawdza odpowiedni i jedynie słuszny ryż.
[Sprawdź, gdzie kupić ryż do risotto]
3. Jednogarnkowa potrawka szpinkowa
Ta potrawka jest banalnie prosta w przygtowaniu. Zjedz ją z ulubionym pieczywem i pełnowartościowy posiłek gotowy w 15 minut! Do tej potrawki znakomicie się nada wędzone tofu. Na szczęście jest dostępne w większości hiper- oraz supermarketów, ale również w sklepach ze zdrową żywnością. Nie wspominając o sklepach internetowych.
[Sprawdź, gdzie kupić tofu wędzone]
4. Warzywna potrawka z groszkiem
Ta potrawka jest pełna karotenu, ale również smaku. Nie daj się zwieść prostocie składników. ;-)
5. Leczo nietradycyjne
Tradycyjne leczo to to może nie jest, ale smakuje super. Do tego jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla osób zabieganych, bo można przygotować obiad na dwa dni. Podawać na przykład z ulubionym pieczywem.
6. Ziemniaki po chłopsku
Bardzo proste danie dla amatorów ziemniaków. Zaliczam się do nich więc jadam je namiętnie. Obowiązkowo w towarzystwie kiszonych ogórków lub kiszonej kapuchy.
7. Caponata
Ta caponata to moja wariacja sycylijskiej potrawki. Jadam z domowym pieczywem albo bez niczego. Smakuje cudnie! Za ten wspaniały aromat odpowiedzialne są z pewnością w dużej części suszone pomidory. Na szczęście są już dostępne praktycznie wszędzie.
[Sprawdź, gdzie kupić suszone pomidory]
8. Zupa pieczarkowo-serowa bez sera z makaronem
Zapytasz: zupa jako danie jednogarnkowe? Przecież zupa to zawsze danie jednogarnkowe! Otóż nie. Czasem ludzie podsmażają jakąś cebulę na osobnej patelni albo oddzielnie gotują makaron. Ja tu robiłam wszystko w jednym garnku i Tobie też polecam taką jednogarnkową wygodę.
W tym przepisie znajduje się jeden ważny składnik, który nadaje całości lekko serowego posmaku. Są to płatki drożdżowe. Niestety nie zawsze znajdziesz je w pobliskich sklepach. Warto kupić więcej – choćby przez internet. Jeśli jednak jesteś na diecie bezglutenowej to pamiętaj, aby sprawdzić, czy nie zawierają glutenu. To się bardzo często zdarza (obecność słodu jęczmiennego lub zanieczyszczenie tzw. śladowymi ilościami glutenu).
[Sprawdź, gdzie kupić płatki drożdżowe]
9. Bezglutenowe kaszotto
Uwielbiam kaszotto na bazie kaszy gryczanej niepalonej. Jest pyszne i wartościowe odżywczo. Ta wersja jest zdecydowanie wiosenno-letnia, bo w składnikach znajdziesz botwinkę. Jednak poza sezonem robię kaszotta z najróżniejszymi, dostępnymi warzywami. Więc i Ty czaruj bez ograbniczeń. Bazę już masz. Kasza gryczana niepalona jest w moim przekonaniu dużo lepsza niż prażona. Choć oczywiście wszystko jest kwestią gustu.
[Sprawdź, gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną]
10. Czerwone risotto z brukselką
Kolejne risotto. Bardzo minimalistyczne, ale pyszne. Oczywiście możesz je zrobić z innym ryżem, ale czerwony ryż daje ciekawy smak. Bardzo go lubię.
[Sprawdź, gdzie kupić czerwony ryż]
Mam nadzieję, że narobiłam Ci trochę smaku na jednogarnkowe, szybkie i zdrowe gotowanie. Życzę Ci dużo zdrowia, oszczędności czasu i smaku oczywiście!
Spodobał Ci się ten wpis? Koniecznie zerknij na:
3 odpowiedzi na “10 pomysłów na szybkie i zdrowe dania jednogarnkowe”
Super przepisy, muszą być pyszne potrawy. Jest w czym wybierać na obiad. Miałam właśnie dziś robić danie jednogarnkowe.
Z tych rzeczy najbardziej pasuje mi caponata. Inna sprawa, że czasamia ją trochę modyfikuję – ale przecież na Sycylii u różnych gospodyń to danie też może wyglądać inaczej
super pomysły na szybką kolacje, będę testować!