Jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej?

Ostatnio dodałam wpis na temat past do chleba (zerknij na zdrowe pasty do kanapek) i od razu pojawiły się pytania o chleb. Wcale się nie dziwię. Pytanie o chleb było pierwszym, które zagościło w mojej głowie, kiedy przestałam jeść gluten. Dziś kilka słów o tym, jak radzę sobie z tą kwestią.

jaki chleb bezglutenowy jeść pieczywo bezglutenowe

Podzielę się z Tobą kilkoma przepisami na zdrowy chleb bezglutenowy. Nawet jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej to myślę, że warto wprowadzić niektóre z tych przepisów do swojej diety, bo obfitują w naprawdę zdrowe składniki.

Dla (wegańskich) bezglutenowców moje przepisy mogą okazać się zbawieniem szczególnie jeśli nie lubicie piec chleba. Ja do dziś nie lubię piec chleba tradycyjnego, bo jest to dla mnie za dużo roboty i wolę szybsze w przygotowaniu zamienniki.

Nie zabraknie też gotowych produktów, bo jak dokładnie wiesz nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni i czasem miło jest kupić jakiegoś gotowca i oszczędzić sobie pracy.

Do tego oczywiście garść moich przemyśleń wynikających z zakupów i nie tylko.

Czy można żyć bez chleba?

Oczywiście można żyć bez chleba i do tego Cię nawet zachęcam. Zdarzają się u nas całe dnie, kiedy nie jemy chleba. Jemy za to kasze, ryże, makaron, ziemniaki, bezglutenowe płatki zbożowe i nikomu nawet nie przyjdzie na myśl, że potrzebny jest chleb. Jeśli brakuje Ci inspiracji to koniecznie przeczytaj, jakie zboża bezglutenowe warto jeść. Może dlatego, że ciepłe dania jadamy często nie tylko na obiad, ale również na kolacje. W sezonie jesienno-zimowym przede wszystkim.

Nie oszukujmy się jednak: są czasem takie sytuacje, kiedy chleb przydaje się „logistycznie”. Głównie wtedy, kiedy nie ma nas w domu, bo wyjeżdżamy, jesteśmy w pracy czy szkole. Wtedy zdrowe kanapki to bardzo dobre rozwiązanie i dlatego też zamierzam dać Ci trochę chlebowych inspiracji.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej wegańskie chlebki gryczane

Moja córka uwielbia zabierać ze sobą do szkoły chleb z masłem orzechowym i dżemem bez cukru. To naprawdę szybka opcja – szczególnie, jeśli brak czasu. Więc dobry chleb nie jest zły. ;-)

Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z kanapkami i traktować je po prostu jako jedną z opcji. Tu znajdziesz również inne pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci do szkoły.

Czy każdy chleb bezglutenowy jest zdrowy?

W niektórych kręgach dieta bezglutenowa jawi się jako lekarstwo na wszystkie problemy zdrowotne. Wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową bez wskazań ku temu typowi diety. Jakiś czas temu pisałam, dlaczego nie powinno się przechodzić na dietę bezglutenową bez konsultacji ze specjalistą.

zdrowa kanapka jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej pieczywo bezglutenowe wegańskie

Więc może Cię zasmucę, ale nie każdy chleb bezglutenowy jest zdrowy. Ba, zdarza się, że bezglutenowe gotowce mają dużo gorszy skład niż zwykły, pszenny chleb. Wiem, co piszę. Właśnie wróciłam z urlopu i miałam do dyspozycji mnóstwo bułeczek i chlebków bezglutenowych, którymi zapycha się cała bezglutenowa część cywilizowanej Europy ze szkodą dla ich zdrowia.

Będąc w sklepie zerknij na składy kupnych chlebów i bułek bezglutenowych, aby się przekonać, co w sobie zawierają. Oczywiście, jeśli zjesz coś takiego raz na jakiś czas, nic się złego nie stanie, ale bardzo przestrzegam przed codziennym żywieniem się w taki sposób.

My czasem kupujemy gotowy podkład bezglutenowej pizzy czy bezglutenowy placek tortilli, ale myślę, że jemy coś takiego nie częściej niż raz w miesiącu.

Dla Twojego zdrowia lepsze więc będzie przerzucenie się na kasze, ryże, pseudozboża lub chleby i chlebki własnego wypieku. I zaraz napiszę Ci, jak sobie to wszystko zorganizować, aby się nie narobić.

Czy każdy chleb bezglutenowy jest niesmaczny?

Gotowe chleby bezglutenowe zwykle nie umywają się smakiem do chlebów zawierających gluten. Czasem czytam na facebookowych grupach i forach zrzeszających bezglutenowców prośby o polecenie smacznego chleba bezglutenowego, smakującego choćby w połowie tak dobrze jak zwykły glutenowy.

Wiem, wiem, smak jest ważny, ale nie najważniejszy. Pamietajmy o tym. Gluten nadaje wypiekom pulchności i sprężystości. Bez glutenu osiągnięcie tego efektu możliwe jest tylko przez użycie chociażby substancji spulchniających. Cała gama dodatków w pieczywie bezglutenowym nie nastraja pozytywnie, a i efekt wcale nie jest moim zdaniem współmierny do oczekiwań smakowych bezglutenowców. Czy więc warto? Ze względów zdrowotnych i smakowych raczej nie.

Ja dziś zaproponuję Ci moje wypieki, które mnie osobiście smakują. Mam nadzieję, że posmakują równiez i Tobie choć, nie ukrywam, że nie przypominają w smaku mięciutkich bułeczek pszennych. ;-)

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej wegańskie chlebki fasolowo-jaglane

Świeży chleb bezglutenowy z piekarni?

Coraz częściej sklepy ze zdrową żywnością oferują chleby bezglutenowe z małych, lokalnych piekarni. Bardzo uważaj na takie produkty, jeśli masz nietolerancję, alergię lub celiakię. Weryfikuj ich bezglutenowość.

Nie ma takiej opcji, aby piekarnia mająca w ofercie również wypieki z glutenem, mogła oferować produkt prawdziwie bezglutenowy. Zawsze dojdzie do zanieczyszczenia, jeśli wypiekane są w tym samym miejscu. Tym samym bardzo nie podoba mi się nazywanie tych chlebów „bezglutenowymi”. Produkt bezglutenowy nie powinien być zanieczyszczony glutenem i tak długo jak producenci żywności będą używać tej nomenklatury w celach marketingowych zamiast rzetelnego informowania klientów o alergenie, będziemy mieć do czynienia z pomyłkami konsumentów o (nierzadko) tragicznych dla zdrowia konsekwencjach.

Pozytywnym jest jednak fakt, że w niektórych (głównie) większych miastach zaczynają się pojawiać piekarnie oferujące produkty ściśle bezglutenowe, pozbawione nawet śladowych ilości glutenu. Tylko takich szukaj.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chleb gryczany na drożdżach

Przepisy na chleb bezglutenowy oraz kupowane przeze mnie gotowce

Popisałam, co mi na języku siedziało, a teraz przechodzę do konkretów. Najzdrowiej jest oczywiście przygotować domowy chleb na bezglutenowym zakwasie, ale zakwas się u mnie póki co nie uchował, a i zapału oraz czasu nieco brak więc działam szybko, ale dalej zdrowo. Piekę niby-chlebki, a i czasem coś kupię. ;-)

1. Chlebek z kaszy gryczanej

Uwielbiam wypieki z niepalonej kaszy gryczanej. Są zdrowe i pyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Taki wypiek może z powodzeniem pełnić funkcję chleba.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej placek gryczany zdrowa kanapka

2. Chlebek z fasoli i kaszy jaglanej

Jeśli lubisz plackowate niby-chlebki to koniecznie spróbuj mixów kasz i roślin strączkowych. Do tego jakiś pyszny dip, świeże warzywa i mamy w posiłku wszystkie makroskładniki.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chlebki fasolowe bezglutenowe

3. Chlebek z komosy ryżowej

Przepyszny i aromatyczny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli lubisz komosę i pomidory to jest to połączenie dla Ciebie.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej bezglutenowe i wegańskie chlebki z komosy ryżowej

4. Chleb gryczano-jaglany na drożdżach

Rzadko robię go ostatnio, ale polecam, bo to chyba najprostszy chleb na drożdżach, który kiedykolwiek robiłam.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chleb gryczano-jaglany na drożdżach

5. Chleb jaglano-gryczany – śródziemnomorski

Nie możesz jeść drożdży, a jedyne co potrafisz zrobić to wymieszać składniki, bo jesteś antytalentem piekarniczym? Witaj w klubie. Ten chlebek wyjdzie Ci zawsze. I nawet przypomina trochę zwykły chleb.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chleb bezglutenowy bez drożdży

6. Chlebek gryczano-kukurydziany – indyjski

Tego chleba dotyczy również wszystko to, co napisałam w punkcie 5. Jest to po prostu nieco inna wariacja smakowa. Tę lubię nawet bardziej.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej pieczywo bezglutenowe bez drożdży

7. Bezglutenowy chleb bez dodatku cukru

Oto pierwszy gotowiec. Zawsze omijałam szerokim łukiem produkty firmy Bezgluten, aż tu zaskoczka. Nie ma dodatku cukru, ale producent oznaczył również, że nie zawiera jaj i mleka krowiego. Czasem więc kupujemy.

jaki chleb bezglutenowy jeść chleb bez dodatku cukru bezgluten

8. Chlebki raw zamiast chleba

O tych chlebkach pisałam w artykule, co jeść na wyjeździe. Sprawdziłam te chlebki już na dwóch wyjazdach. Są naprawdę bardzo praktyczne.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chlebki raw bredis

9. Pieczywo chrupkie z amarantusem

Chlebki Amarello z amarantusem mają naprawdę dobry i prosty skład i sprawdzają się świetnie w podróży, ale również jako przekąska w ciągu dnia np. z ulubioną pastą warzywną.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej chrupkie pieczywo bezglutenowe amarello

10. Wafle ryżowe

Wafle ryżowe można dostać dosłownie wszędzie (włącznie z sieciami super- i hipermarketów). Mimo, że nie jestem zwolenniczką ich codziennego spożywania to bardzo lubię fakt, że można je znaleźć wszędzie. Szczególnie w podróży – jak znalazł. Do tego tylko jakaś roślinna pasta, trochę warzyw i całkiem fajny posiłek.

jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej bezglutenowe wafle ryżowe

A może Ty masz jakieś szybkie i zdrowe sposoby na chleby bezglutenowe, przy których nie trzeba się narobić? Daj znać w komentarzu!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

15 odpowiedzi na “Jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej?”

Witaj, swietny artykul jak zrobic chleb bez chleba : ) bardzo mi sie te pomysly podobaja i mam zamiar je jak najszybciej wyprobowac, zrezygnowalam juz z 50% cukru w mojej 'diecie’ (tak naprawde to nie jestem na zadnej diecie), i slodyczy i schudlam 4 kg w kilka miesiecy bez specjalnej diety. Pieczywa bezglutenowego gotowego z hipermarketow nie znosze a i wcale nie jest zdrowe jak sie przeczyta skladniki, staram sie jesc duzo warzyw, owocow i calej tej zieleniny i super sie czuje, nie jestem weganka i nie zrezygnuje np. z ryb czy indyka (kurczak to cala tablica Mendelejewa i zestaw hormonow i jak przestalam jesc kilka lat temu a puzniej jeszcze zminimalizowalam spozywany gluten to stal sie cud bo zniknelo ok 70% moich dolegliwosci zoladkowych : ), puzniej wpadla mi w rece ksiazka „Jedz zgodnie ze swoja grupa krwi” i okazalo sie, ze moj organizm sam mi podpowiadal co mu sluzy a co nie. Sorki ze tak sie rozpisalam ale mase ludzi nie wie jak sobie szkodza jedzac przez wiele lat produkty ktore powoduja u nich powolny rozwoj roznych chorob mniej lub bardziej powaznych. Pozdrawiam

No niestety, dieta zgodna z grupą krwi nie ma podstaw naukowych, nie wspominając o podstawach logicznych. ;) A zwiększenie warzyw w diecie zawsze na plus. :) W ogóle racjonalizacja diety dużo daje. Czasem nam się wydaje, że szkodzi gluten, a szkodzą produkty przetworzone – np. kiepskiej jakości pieczywo. Dlatego zawsze powtarzam, że zanim zrobi się jakieś ostre cięcia w diecie to warto zacząć jeść regularnie, zdrowo, z większą ilością nieprzetworzonych produktów. Pozdrawiam

Jakie jest Pani zdanie na temat stosowania glifisatu w uprawie gryki? Bylem do niedawna przekonany o „czystosci” kaszy gryczanej a okazuje sie ze przed zbiorem plantacje sa opryskiwane

Niestety mi chlebek gryczano-jaglany wyszedl bardzo twardy i zbity… nie wyglada niestety jak na zdjeciu :(

Uwielbiam przeróżne rodzaje chleba :) sama też piekę, szczególnie ostatnio, gdy okazało sie, że mąż ma celiakię. A co Pani myśli o produktach Putki? bo oni mają szeroką ofertę bezglutenową, i kuuusi czasem żeby kupić gotowy chleb a nie go wypiekać ;)

Jak została zdiagnozowana celiakia u Twojego męża? Ja jestem w trakcie badań czy mam celiakię czy nie, a podobno tych badań jest bardzo dużo. Pozdrawiam, Monika

Bardzo proszę o informację , który z przepisów będzie się nadawać dla cukrzyka? Czyli będzie miał niski indeks?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *