Ostatnio dodałam wpis na temat past do chleba (zerknij na zdrowe pasty do kanapek) i od razu pojawiły się pytania o chleb. Wcale się nie dziwię. Pytanie o chleb było pierwszym, które zagościło w mojej głowie, kiedy przestałam jeść gluten. Dziś kilka słów o tym, jak radzę sobie z tą kwestią.
Podzielę się z Tobą kilkoma przepisami na zdrowy chleb bezglutenowy. Nawet jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej to myślę, że warto wprowadzić niektóre z tych przepisów do swojej diety, bo obfitują w naprawdę zdrowe składniki.
Dla (wegańskich) bezglutenowców moje przepisy mogą okazać się zbawieniem szczególnie jeśli nie lubicie piec chleba. Ja do dziś nie lubię piec chleba tradycyjnego, bo jest to dla mnie za dużo roboty i wolę szybsze w przygotowaniu zamienniki.
Nie zabraknie też gotowych produktów, bo jak dokładnie wiesz nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni i czasem miło jest kupić jakiegoś gotowca i oszczędzić sobie pracy.
Do tego oczywiście garść moich przemyśleń wynikających z zakupów i nie tylko.
Czy można żyć bez chleba?
Oczywiście można żyć bez chleba i do tego Cię nawet zachęcam. Zdarzają się u nas całe dnie, kiedy nie jemy chleba. Jemy za to kasze, ryże, makaron, ziemniaki, bezglutenowe płatki zbożowe i nikomu nawet nie przyjdzie na myśl, że potrzebny jest chleb. Jeśli brakuje Ci inspiracji to koniecznie przeczytaj, jakie zboża bezglutenowe warto jeść. Może dlatego, że ciepłe dania jadamy często nie tylko na obiad, ale również na kolacje. W sezonie jesienno-zimowym przede wszystkim.
Nie oszukujmy się jednak: są czasem takie sytuacje, kiedy chleb przydaje się „logistycznie”. Głównie wtedy, kiedy nie ma nas w domu, bo wyjeżdżamy, jesteśmy w pracy czy szkole. Wtedy zdrowe kanapki to bardzo dobre rozwiązanie i dlatego też zamierzam dać Ci trochę chlebowych inspiracji.
Moja córka uwielbia zabierać ze sobą do szkoły chleb z masłem orzechowym i dżemem bez cukru. To naprawdę szybka opcja – szczególnie, jeśli brak czasu. Więc dobry chleb nie jest zły. ;-)
Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z kanapkami i traktować je po prostu jako jedną z opcji. Tu znajdziesz również inne pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci do szkoły.
Czy każdy chleb bezglutenowy jest zdrowy?
W niektórych kręgach dieta bezglutenowa jawi się jako lekarstwo na wszystkie problemy zdrowotne. Wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową bez wskazań ku temu typowi diety. Jakiś czas temu pisałam, dlaczego nie powinno się przechodzić na dietę bezglutenową bez konsultacji ze specjalistą.
Więc może Cię zasmucę, ale nie każdy chleb bezglutenowy jest zdrowy. Ba, zdarza się, że bezglutenowe gotowce mają dużo gorszy skład niż zwykły, pszenny chleb. Wiem, co piszę. Właśnie wróciłam z urlopu i miałam do dyspozycji mnóstwo bułeczek i chlebków bezglutenowych, którymi zapycha się cała bezglutenowa część cywilizowanej Europy ze szkodą dla ich zdrowia.
Będąc w sklepie zerknij na składy kupnych chlebów i bułek bezglutenowych, aby się przekonać, co w sobie zawierają. Oczywiście, jeśli zjesz coś takiego raz na jakiś czas, nic się złego nie stanie, ale bardzo przestrzegam przed codziennym żywieniem się w taki sposób.
My czasem kupujemy gotowy podkład bezglutenowej pizzy czy bezglutenowy placek tortilli, ale myślę, że jemy coś takiego nie częściej niż raz w miesiącu.
Dla Twojego zdrowia lepsze więc będzie przerzucenie się na kasze, ryże, pseudozboża lub chleby i chlebki własnego wypieku. I zaraz napiszę Ci, jak sobie to wszystko zorganizować, aby się nie narobić.
Czy każdy chleb bezglutenowy jest niesmaczny?
Gotowe chleby bezglutenowe zwykle nie umywają się smakiem do chlebów zawierających gluten. Czasem czytam na facebookowych grupach i forach zrzeszających bezglutenowców prośby o polecenie smacznego chleba bezglutenowego, smakującego choćby w połowie tak dobrze jak zwykły glutenowy.
Wiem, wiem, smak jest ważny, ale nie najważniejszy. Pamietajmy o tym. Gluten nadaje wypiekom pulchności i sprężystości. Bez glutenu osiągnięcie tego efektu możliwe jest tylko przez użycie chociażby substancji spulchniających. Cała gama dodatków w pieczywie bezglutenowym nie nastraja pozytywnie, a i efekt wcale nie jest moim zdaniem współmierny do oczekiwań smakowych bezglutenowców. Czy więc warto? Ze względów zdrowotnych i smakowych raczej nie.
Ja dziś zaproponuję Ci moje wypieki, które mnie osobiście smakują. Mam nadzieję, że posmakują równiez i Tobie choć, nie ukrywam, że nie przypominają w smaku mięciutkich bułeczek pszennych. ;-)
Świeży chleb bezglutenowy z piekarni?
Coraz częściej sklepy ze zdrową żywnością oferują chleby bezglutenowe z małych, lokalnych piekarni. Bardzo uważaj na takie produkty, jeśli masz nietolerancję, alergię lub celiakię. Weryfikuj ich bezglutenowość.
Nie ma takiej opcji, aby piekarnia mająca w ofercie również wypieki z glutenem, mogła oferować produkt prawdziwie bezglutenowy. Zawsze dojdzie do zanieczyszczenia, jeśli wypiekane są w tym samym miejscu. Tym samym bardzo nie podoba mi się nazywanie tych chlebów „bezglutenowymi”. Produkt bezglutenowy nie powinien być zanieczyszczony glutenem i tak długo jak producenci żywności będą używać tej nomenklatury w celach marketingowych zamiast rzetelnego informowania klientów o alergenie, będziemy mieć do czynienia z pomyłkami konsumentów o (nierzadko) tragicznych dla zdrowia konsekwencjach.
Pozytywnym jest jednak fakt, że w niektórych (głównie) większych miastach zaczynają się pojawiać piekarnie oferujące produkty ściśle bezglutenowe, pozbawione nawet śladowych ilości glutenu. Tylko takich szukaj.
Przepisy na chleb bezglutenowy oraz kupowane przeze mnie gotowce
Popisałam, co mi na języku siedziało, a teraz przechodzę do konkretów. Najzdrowiej jest oczywiście przygotować domowy chleb na bezglutenowym zakwasie, ale zakwas się u mnie póki co nie uchował, a i zapału oraz czasu nieco brak więc działam szybko, ale dalej zdrowo. Piekę niby-chlebki, a i czasem coś kupię. ;-)
1. Chlebek z kaszy gryczanej
Uwielbiam wypieki z niepalonej kaszy gryczanej. Są zdrowe i pyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Taki wypiek może z powodzeniem pełnić funkcję chleba.
2. Chlebek z fasoli i kaszy jaglanej
Jeśli lubisz plackowate niby-chlebki to koniecznie spróbuj mixów kasz i roślin strączkowych. Do tego jakiś pyszny dip, świeże warzywa i mamy w posiłku wszystkie makroskładniki.
3. Chlebek z komosy ryżowej
Przepyszny i aromatyczny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli lubisz komosę i pomidory to jest to połączenie dla Ciebie.
4. Chleb gryczano-jaglany na drożdżach
Rzadko robię go ostatnio, ale polecam, bo to chyba najprostszy chleb na drożdżach, który kiedykolwiek robiłam.
5. Chleb jaglano-gryczany – śródziemnomorski
Nie możesz jeść drożdży, a jedyne co potrafisz zrobić to wymieszać składniki, bo jesteś antytalentem piekarniczym? Witaj w klubie. Ten chlebek wyjdzie Ci zawsze. I nawet przypomina trochę zwykły chleb.
6. Chlebek gryczano-kukurydziany – indyjski
Tego chleba dotyczy również wszystko to, co napisałam w punkcie 5. Jest to po prostu nieco inna wariacja smakowa. Tę lubię nawet bardziej.
7. Bezglutenowy chleb bez dodatku cukru
Oto pierwszy gotowiec. Zawsze omijałam szerokim łukiem produkty firmy Bezgluten, aż tu zaskoczka. Nie ma dodatku cukru, ale producent oznaczył również, że nie zawiera jaj i mleka krowiego. Czasem więc kupujemy.
8. Chlebki raw zamiast chleba
O tych chlebkach pisałam w artykule, co jeść na wyjeździe. Sprawdziłam te chlebki już na dwóch wyjazdach. Są naprawdę bardzo praktyczne.
9. Pieczywo chrupkie z amarantusem
Chlebki Amarello z amarantusem mają naprawdę dobry i prosty skład i sprawdzają się świetnie w podróży, ale również jako przekąska w ciągu dnia np. z ulubioną pastą warzywną.
10. Wafle ryżowe
Wafle ryżowe można dostać dosłownie wszędzie (włącznie z sieciami super- i hipermarketów). Mimo, że nie jestem zwolenniczką ich codziennego spożywania to bardzo lubię fakt, że można je znaleźć wszędzie. Szczególnie w podróży – jak znalazł. Do tego tylko jakaś roślinna pasta, trochę warzyw i całkiem fajny posiłek.
A może Ty masz jakieś szybkie i zdrowe sposoby na chleby bezglutenowe, przy których nie trzeba się narobić? Daj znać w komentarzu!
15 odpowiedzi na “Jaki chleb jeść na diecie bezglutenowej?”
Dlaczego omija pani produkty Bezgluten? Zaczynam dietę, szukam praktycznych informacji o produktach.
Skład ich wielu produktów mi po prostu nie pasuje.
Witaj, swietny artykul jak zrobic chleb bez chleba : ) bardzo mi sie te pomysly podobaja i mam zamiar je jak najszybciej wyprobowac, zrezygnowalam juz z 50% cukru w mojej 'diecie’ (tak naprawde to nie jestem na zadnej diecie), i slodyczy i schudlam 4 kg w kilka miesiecy bez specjalnej diety. Pieczywa bezglutenowego gotowego z hipermarketow nie znosze a i wcale nie jest zdrowe jak sie przeczyta skladniki, staram sie jesc duzo warzyw, owocow i calej tej zieleniny i super sie czuje, nie jestem weganka i nie zrezygnuje np. z ryb czy indyka (kurczak to cala tablica Mendelejewa i zestaw hormonow i jak przestalam jesc kilka lat temu a puzniej jeszcze zminimalizowalam spozywany gluten to stal sie cud bo zniknelo ok 70% moich dolegliwosci zoladkowych : ), puzniej wpadla mi w rece ksiazka „Jedz zgodnie ze swoja grupa krwi” i okazalo sie, ze moj organizm sam mi podpowiadal co mu sluzy a co nie. Sorki ze tak sie rozpisalam ale mase ludzi nie wie jak sobie szkodza jedzac przez wiele lat produkty ktore powoduja u nich powolny rozwoj roznych chorob mniej lub bardziej powaznych. Pozdrawiam
No niestety, dieta zgodna z grupą krwi nie ma podstaw naukowych, nie wspominając o podstawach logicznych. ;) A zwiększenie warzyw w diecie zawsze na plus. :) W ogóle racjonalizacja diety dużo daje. Czasem nam się wydaje, że szkodzi gluten, a szkodzą produkty przetworzone – np. kiepskiej jakości pieczywo. Dlatego zawsze powtarzam, że zanim zrobi się jakieś ostre cięcia w diecie to warto zacząć jeść regularnie, zdrowo, z większą ilością nieprzetworzonych produktów. Pozdrawiam
Jakie jest Pani zdanie na temat stosowania glifisatu w uprawie gryki? Bylem do niedawna przekonany o „czystosci” kaszy gryczanej a okazuje sie ze przed zbiorem plantacje sa opryskiwane
Polecam lekturę:
https://geneticliteracyproject.org/2014/04/30/is-glyphosate-used-with-some-gm-crops-dangerously-toxic-to-humans/
Niestety mi chlebek gryczano-jaglany wyszedl bardzo twardy i zbity… nie wyglada niestety jak na zdjeciu :(
Przykro mi. Coś musiało pójść nie tak. trzymam kciuki za kolejne próby. :)
Uwielbiam przeróżne rodzaje chleba :) sama też piekę, szczególnie ostatnio, gdy okazało sie, że mąż ma celiakię. A co Pani myśli o produktach Putki? bo oni mają szeroką ofertę bezglutenową, i kuuusi czasem żeby kupić gotowy chleb a nie go wypiekać ;)
Putkę znam i mam w ich ofercie swoich ulubieńców. Bułki pokochałam, ale niektóre chleby też (szczególnie owsiany). Zerknij na mój przepis na burgery z fasoli w towarzystwie ich bułki. Na końcu wpisu jest zdjęcie z moimi ulubionymi produktami. :)
Jak została zdiagnozowana celiakia u Twojego męża? Ja jestem w trakcie badań czy mam celiakię czy nie, a podobno tych badań jest bardzo dużo. Pozdrawiam, Monika
Co z chlebem kukurydzianym?
Marto, skonkretyzuj proszę pytanie, bo nie wiem co masz na myśli.
Bardzo proszę o informację , który z przepisów będzie się nadawać dla cukrzyka? Czyli będzie miał niski indeks?
W przypadku cukrzycy wskazana konsultacja dietetyczna i indywidualne dopasowanie diety do stanu zdrowia chorego. Pozdrawiam.