Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Przepis na kiełki stir fry czyli obiad w 15 minut

Zwykle zrobienie obiadu zajmuje mi 10-30 minut. Na więcej nie tyle nie mam czasu co raczej ochoty. Jest tyle wspaniałych rzeczy do roboty, że szkoda mi spędzać w kuchni długie godziny. Dziś prosty przepis, a raczej pomysł na danie, które zrobisz w 15 minut, jeśli musisz ugotować ryż lub kaszę. Jeśli natomiast zostało Ci trochę z poprzedniego dnia, obiad przygotujesz w nie więcej niż 10 minut. Jak Ci się podoba ta koncepcja?

Czym są kiełki stir fry?

Kiełki stir fry to mieszanka kiełków roślin strączkowych. Najczęściej są to kiełki soczewicy, fasoli mung i cieciorki. Zgodnie z informacją na opakowaniu przeznaczone są do smażenia, ale ja oczywiście najczęściej je duszę. Zajmuje to zaledwie kilka minut i są gotowe do spożycia.

Kiełki stir fry to zdecydowanie opcja dla tych osób, które dopiero wprowadzają rośliny strączkowe do diety i jeszcze się z nimi nie oswoili.

Na co?

To szybki i zdrowy obiad, ale również lekka, ciepła kolacja. Pełnowartościowy posiłek, który można przygotować naprawdę minimalnym nakładem pracy.

Czego potrzebujesz?

Przyda się garnek do gotowania ryżu/ kaszy oraz wok, który idealnie sprawdza się wtedy, kiedy chcesz przygotować szybkie i zdrowe danie jednogarnkowe. Dobrze mieć też sito, aby porządnie przepłukać kiełki stir fry.

 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 opakowania kiełków stir fry (po 150 g, znajdziesz je w Biedronce, Lidlu, hipermarketach),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • zioła i przyprawy: tymianek, zielona czubryca (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), sól i pieprz do smaku,
  • wybrane warzywa do towarzystwa (mnie zostały z poprzedniego dnia brokuły gotowane na parze, możesz wybrać cokolwiek np. kapustę kiszoną, paprykę, pomidora etc.),
  • ryż lub kasza do podania,
  • ser z batata do polania (możesz użyć oczywiście innego sosu).

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić i poddusić w oleju wymieszanym z niewielką ilością wody.

Cukinie umyć i pokroić w plastry. Kiełki stir fry porządnie przepłukać pod bieżącą wodą.

Cukinię i kiełki dorzucić do cebuli razem z ziołami i przyprawami.

Wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie można dolać niewielką ilość wody.

Podawać z ryżem lub kaszą, wybranymi warzywami i sosem – np. serem z batata.

Z podanych składników otrzymasz porcję na ok. 4 osoby.

Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (13 głosów, średnia: 4,85 z 5)
Loading...