Jeśli śledzicie poczynania wegańskich blogerów kulinarnych to z pewnością niejednokrotnie trafiliście na przepis na ser z ziemniaka. Mnie łatwiej taki ser było zrobić z batata, który gotuje się dużo szybciej, a poza tym biorąc pod uwagę wartośc odżywczą jest to nieco lepsza opcja. Oto więc wegański ser z ziemniaka słodkiego.
Na co?
Taki wegański ser (czy też jak wolisz: roślinny sos) doskonale nada się jako dodatek do… wszystkiego. Na pizzę, zapiekankę, na sałatkę, na warzywa ugotowane na parze do nachosów i innych zbożowych przekąsek. Ostatecznie na pieczywo też się da, jak zostanie Ci resztka. :-) Możesz go używać też jako dipu do warzyw.
Ten „ser” sprawdzić się może również świetnie do makaronu. Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.
Czego potrzebujesz?
Konieczna będzie patelnia, garnek do gotowania (najlepiej na parze), a także przede wszystkim blender.
Składniki:
- 2 małe bataty (razem 440 g po obraniu),
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 łyżek płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli i pieprzu,
- ok. 2 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić i gotować na parze przez ok. 7 minut.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażać przez kilka minut w oleju wymieszanym z odrobiną wody, solą, pieprzem i kurkumą. Dolać do cebuli szklankę wody. Pozostawić na palniku jeszcze kilka minut, aby woda trochę wyparowała.
Zblendować ugotowanego batata, zawartość patelni, płatki drożdżowe, czosnek i pozostałą wodę dodawaną stopniowo (należy regulować gęstość sosu wedle uznania).
Blendować przez chwilę na najwyższych obrotach blendera, żeby struktura „sera” była gładka.
Podawać… ze wszystkim. :-)
Z podanych ilości otrzymasz sos, który wystarczy Ci na pewno na 2-3 dni w zależności od tego, do czego go użyjesz.
Ps. I nie pytaj mnie proszę: „Co zamiast płatków drożdżowych?” Nic! To one nadają sosowi serowego posmaku. Bez nich też możesz zrobić sos, ale będzie miał inny smak.
Tu znajdziesz pozostałe przepisy z batatów.
11 odpowiedzi na “Wegański ser z batata”
Batata kroimy w kostkę?
Ja kroję zwykle w duże kawałki, bo mi się nie chce w kostkę. :)
A co zamiast platkow
Nic. Serowego posmaku nie uzyskasz bez płatków. Oczywiście możesz kombinować z ziołami i dużą ilością cebuli, ale to będzie batatowy sos bez posmaku serowego.
kiedy dodać czosnek?
Uzupełnione. Można też podsmażyć go razem z cebulą- wedle uznania.
Czy zamiast batatów można użyć squash?
Skonkretyzuj proszę, bo chyba słownik płata figle ;)
Przepraszam, przyzwyczajona jestem do tej nazwy. Chodzi mi o dynię piżmową.
Super sos:) Lubię Pani sposób przekazywania wiedzy:)
Dzięki! cieszę się i pozdrawiam :)