Zdrowe ciasto kokosanka bez cukru

Lubisz kokosanki? Jeśli tak to ten przepis na pewno skradnie Twoje serce. Ciasto jest pyszne, naturalnie słodkie i kokosowe. Do tego wilgotne, delikatne i bardzo sycące. Wystarczy zjeść zaledwie kawałek i jest się w słodkim niebie.

proste zdrowe ciasto kokosowe bez cukru kokosanka

Na co?

To bezglutenowe, zdrowe ciasto jest idealne na poczęstunek weekendowy lub popołudniowy. Nie jedz za dużo i za często, bo się zasłodzisz. ;-)

proste zdrowe bezglutenowe ciasto kokosowe bez cukru kokosanka

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Przyda się foremka na płaskie ciasta. Ja na podaną ilość składników użyłam małej, prostokątnej  o wymiarach 25 x 20 cm.

proste zdrowe wegańskie ciasto kokosowe bez cukru kokosanka

Składniki:

  • 2 banany dojrzałe (moje ważyły bez skórki razem 215 g),
  • 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych (90 g),
  • 1 szklanka płatków ryżowych (125 g),
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego bez dodatku tłuszczu i cukru (90 g),
  • 2 łyżki kakao,
  • 130 g suszonych daktyli,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – koniecznie sprawdź czy mleczko nie zawiera zbędnych dodatków,
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • szczypta soli.

proste zdrowe ciasto kokosowe z mleczkiem kokosowym bez cukru kokosanka

Przygotowanie:

Daktyle wcześniej namoczyć.

Zblenować ze sobą banany, masło orzechowe, kakao, daktyle, mleczko kokosowe.

Połączyć ze sobą wszystkie składniki i bardzo (dokładnie) wymieszać.

Ciasto umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu. Nakładać delikatnie, bo ciasto jest dość ciężkie. Acz rozpływa się w ustach. :-)

proste zdrowe ciasto kokosowe bez cukru bez glutenu bez jaj kokosanka

Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

49 odpowiedzi na “Zdrowe ciasto kokosanka bez cukru”

Cześć, mam dwa pytania:
Piekarnik ustawiony na tryb góra- dół czy termoobieg?
Czy możesz polecić sklep internetowy w którym kupujesz produkty ekologiczne?

Bez termoobiegu. Co do sklepu: robię zakupy w różnych, ale nie jestem zafiksowana na produkty ekologiczne. Bardziej interesuje mnie to, czy są bez śladowych ilości glutenu, bo glutenu nie mogę. Jeśli trafiają mi się produkty ekologiczne to niejako przypadkiem, bo są akurat z przekreślonym kłoskiem często. ;-) Podam Ci te, w którym kupowałam/ kupuję i jestem zadowolona:
http://ekoidea.sklep.pl/
http://www.alfa-koszyk.pl/
ale uprzedam, że czasem zwyczajnie szukam produktów na Ceneo/ Allegro i robię większe zakupy raz na jakiś czas.

Nie mogę jeść orzechów (karmię piersią alergika) i zastanawiam się czy można go czymś zastąpić…?

„Go” czyli masło orzechowe? Może być dowolne z ziaren i orzechów, które ewentualnie możesz: sezamowe, migdałowe, słonecznikowe etc. Jeśli nie możesz żądnego, po prostu spróbuj bez. Jeśli natomiast użyjesz tahini lub innego to pamiętaj, że trochę może zdeterminować smak.

Przepis przetestowany :)
Płatki ryżowe nie miękną podczas pieczenia ! Podczas jedzenia czuś twarde płatki, kolejnym razem zmielę przed dodaniem .

Płatki ryżowe błyskawiczne, firma CENOS.
Dziś robię ciasteczka owsiano-ryżowe ( też z płatkami) , tym razem odstawię ciasto :)

czy mozna zastapic czyms platki ryzowe ? nie moge dostac… moze owsiane ? kleik owsiany ? bo jedyne ryzowe jakie tu dostane sa te rozplywajace sie. .

Ryżowe są zwykle w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli możesz spożywać śladowe ilości glutenu to na pewno ma je BioPlanet. Z przekreślonym kłoskiem ma Probio (marka BioHamornie). Owsiane płatki mogą być użyte, ale efekt może być nieco inny.

Aga, z gory przepraszam, bo moze to jest glupie pytanie – ale czy platki ryzowe / jagnale / gryczane (z niepalonej kaszy) mozna zrobic samemu w domu i jesli tak to poprosz jakies wskazowki. Dziekuje i pozdrawiam! p.s. Uwialbiam Twoje zdrowe przepisy na ciasta, wyprobowalam juz kilka i zawsze wychodza super !

Nie ma głupich pytań. :) Pewnie można, jak się ma odpowiedni sprzęt. Zwykle ludzie kupują. Szukaj w dobrych sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. Jeśli chodzi o takie z gwarancją bezglutenowości to ma takie chociażby Incola (gryczane ich są jednak z kaszy palonej). Ja też miałam kiedyś ryżowe marki Probio. Bardzo się cieszę, że przepisy na ciasta się przydają. Pozdrawiam!

Witam serdecznie.
Bardzo podoba mi się ten przepis i chętnie spróbuję, ale mam pytanie czy jeżeli nie znajdę płatków ryżanych czy mogę zastąpić je mąką ryżową? Mieszkam w USA i nie mogę znaleść płatków ryżowych, jaglanych itp :(

Co dodac zamiast bananow ? Jakim owocem je zastapic, chce upiec ciasto DLA mojego synka ale on jest uczulony na banany.

Jak dlugo moze byc to ciasto przechowywane? Jestem jedyna ktora bedzie je jesc (no moze corka sie skusi) a nie chciala bym wyrzucac. Niestety u mnie w domu gardza zdrpwymi slodkosciami…

Jest dość wilgotne więc niedługo. Natomiast z podanych składników nie otrzymasz dużo tego ciasta (zobacz wymiary foremki). Ty + córka zjecie w dwa dni bez problemu. A i może jednak ktoś się skusi. Jak się skusi to może zasmakować. Testowałam to ciacho na wielu „wszystkożercach” ;)

Fajny przepis ale duzy minus za brak podania wartosci odzywczych (weglowodany) osoby z cukrzyca moga sobie odpusci ta strone :/ szkoda.

A jakie przygotowanie na Thermomix? Mam od niedawna i jeszcze nie jestem biegła w przerabianie przepisów. Dzięki z gory

Jaka powinna być konsystencja ciasta? Moje wyszło dosyć luźne i zastanawiam się, czy nei dodać więcej płatków/ wiórków. Z góry dziękuję :)

Jeśli zrobiłaś dokładnie jak w przepisie to konsystencja jest pewnie ok. Nie wiem dokładnie, jaka jest Twoja konsystencja więc trudno mi radzić w ciemno. ;) Z tego co pamiętam ciasto nie było jakoś mocno luźne. ;) Mleczko kokosowe było porządne gęste?

U mnie też płatki ryżowe wyszły dość twarde, choć zjadliwe. Następnym razem odstawię ciasto przed pieczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *