Dziś podsyłam Ci pomysły na szybkie obiady bezglutenowe. Może przygotować je każdy i tym samym zrobić w 100% bezglutenowy obiad. Są to również obiady wegańskie, bo jak już zapewne wiesz żywię się roślinnie. Myślę jednak, że wiele z tych obiadów zasmakuje również wszystkożercom.
Zawsze wtedy, gdy nie mam dostępu do kuchni i muszę jeść w restauracjach lub u kogoś, to pojawia się niepewność. Czy aby ktoś nieumyślnie nie dodał produktu zawierającego gluten? Czy ktoś z niewiedzy nie sprawi, że przypłacę posiłek dolegliwościami?
Moja rodzina i przyjaciele mają z nami problem. Nigdy nie wiedzą, co nam ugotować. Po pierwsze, boją się, czy jednak nie użyją produktu zawierającego gluten. Po drugie, na co dzień większość z nich nie gotuje wegańsko, więc w większości nie wiedzą jak się do tego zabrać. Oto więc ściąga dla nich i dla wszystkich tych, którzy chcą przygotować szybki bezglutenowy obiad, a do tego wiedzieć na co zwrócić uwagę, żeby był on faktycznie bezglutenowy.
Jeśli śledzisz mnie od jakiegoś czasu to pewnie wiesz, że bardzo lubię szybkie gotowanie. Rzadko używam wyszukanych składników. Zwykle wybieram te łatwo dostępne, ale również możliwie nieprzetworzone. I taka kuchnia jest, wbrew pozorom, całkiem szybka i prosta.
Tu znajdziesz właśnie takie przepisy: nadadzą się do podania bezglutenowcom lub weganom, ale także takiej hybrydzie jak ja, która nie je ani glutenu ani produktów odzwierzęcych.
Jeśli jesteś już po lekturze mojej instrukcji obsługi osoby bezglutenowej, to już zapewne wiesz, że przy przygotowywaniu dań bezglutenowych trzeba zwrócić uwagę na przyprawy. Nie korzystaj z tych, które mogą zawierać gluten. Przy każdym przepisie zasugeruję Ci oczywiście, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, jeśli gotujesz dla bezglutenowca, a nie masz w tym doświadczenia. Niemniej: lektura powyższej instrukcji i tak obowiązkowa, bo trzeba zwrócić uwagę na więcej rzeczy niż przyprawy i do tego wybierać produkty wolne od glutenu. A z tym wcale nie jest tak prosto, jak mogłoby się wydawać.
1. Zasmażana cukinia z dodatkami
To obiad, który można przygotować w 15 minut. Jest tu kilka składników, których wszystkożerca zapewne nie ma w kuchni (jogurt sojowy, tempeh), ale jak się wszystkożerca raz zaopatrzy w te produkty to może je nawet polubi. Oczywiście należy sprawdzić, czy kupowane przez nas produkty mogą być spożywane przez bezglutenowców.
Jeśli tempeh zamienisz tu na jakieś rośliny strączkowe to pamiętaj, aby dla bezglutenowca kupić również takie, które nie zawierają glutenu. Poza tym ryzykowne mogą być tu w zasadzie tylko przyprawy.
2. Leczo z ciecierzycą
Tu składniki już zdecydowanie prostsze i dostępne dla każdego, a danie raczej znane ogółowi, tylko nieco zmienione. Pod kątem glutenu trzeba być czujnym w przypadku ciecierzycy i przypraw. Reszta bezpieczna, bo to przecież warzywa.
Danie robi się naprawdę szybko pod warunkiem, że ciecierzyca będzie wcześniej ugotowana.
Z czym podać takie leczo? Myślę, że to zależy od przyzwyczajenia. Ja akurat lubię z gotowanymi ziemniakami, ale ja jestem (z przekonania) tzw. poznańską pyrą więc możliwe, że Tobie tu ziemniaki pasować nie będą.
3. Potrawka pełna karotenu
Potrawkę pełną karotenu uwielbiam za prostotę. To taki zdrowy fast food, bo robi się ją bardzo szybko wykorzystując mrożonkę. Sprawdź ją koniecznie, bo niektóre mrożone warzywa mają informację o zawartości śladowych ilości glutenu.
Poza tym sprawdź przyprawy i koncentrat pomidorowy, aby mieć pewność, że danie będzie na pewno bezglutenowe.
4. Bezglutenowy makaron z warzywami i fasolą
Dania z makaronem to moim zdaniem najbardziej ekspresowe dania. Można je przygotować w zaledwie 10 minut. Nie jestem fanką spożywania makaronu kukurydzianego codziennie, ale ma on tę niewątpliwą zaletę, że ten z oznaczeniem bezglutenowości jest już dostępny w nieomal każdym sieciowym super- i hipermarkecie. Dlatego możesz danie z makaronem przygotować dla bezglutenowca bez obaw.
W tym przepisie zwróć uwagę jeszcze na to, aby bezglutenowe były przyprawy i fasola.
5. Orzechowa zupa krem z batatów
Ta orzechowa zupa krem ma bardzo charakterystyczny smak, a robi się ją bardzo prosto. Sprawdź, czy Twoje przyprawy są bezglutenowe. Orzechy ziemne bez glutenu znajdziesz na pewno w jakimś hiper- lub supermarkecie. I do boju!
6. Kiełki stir-fry czyli obiad w 15 minut
Jeśli będziesz podawać warzywa z ryżem lub kaszą to zwróć uwagę na to, czy zawiera gluten. Poza tym niebezpieczne mogą być tu jedynie przyprawy, bo warzywa same w sobie oczywiście nie.
Taki prosty bezglutenowy obiad zrobisz w zaledwie 15 minut. Jeśli chcesz wszystko polać serem z batata to w przepisie również znajdziesz link do niego.
7. Spaghetti z cukinią
Makarony przodują, jeśli chodzi o szybkość przygotowania posiłku- to już wiemy. Ale ten naprawdę zaskakuje smakiem. Dlaczego? Połączenie kilku składników dało naprawdę świetny efekt.
Na co zwrócić uwagę w przypadku serwowania tego przepisu bezglutenowcowi? Po prostu na przyprawy.
8. Prosty i zdrowy sos warzywny
Taki prosty i zdrowy sos możesz podać do makaronu (w super- i hipermarketach znajdziesz bez problemu makaron bezglutenowy), ryżu lub kaszy. W przypadku tych dwóch ostatnich sprawdź dokładnie, czy nie zawierają glutenu. Lepiej (bezpieczniej) wybierać produkty z oznaczeniem bezglutenowości. Jeśli nie znajdziesz pewnego ryżu czy kaszy, a nie chcesz użyć makaronu to może po prostu… ziemniaki?
W tym sosie (oprócz warzyw) znajduje się soczewica, sos sojowy, płatki drożdżowe, zioła i przyprawy oraz pestki dyni lub słonecznik do posypania. Zadbaj o to, aby te składniki były bezglutenowe. Płatki drożdżowe czy sos sojowy można pominąć na rzecz intensywniejszego doprawienia ziołami i przyprawami, ale na przyprawy i soczewicę musisz uważać.
9. Szybka potrawka szpinakowa
Zdarzyło mi się kiedyś pisać zapytania do producentów tofu i bez problemu można znaleźć w sklepach tofu bezglutenowe. W sumie nigdy nie widziałam na tofu informacji o śladowych ilościach.
Poza tofu mamy tu warzywa. Uwaga na mrożoną fasolkę szparagową! Na niektórych opakowaniach mrożonek widnieje informacja o śladowych ilościach glutenu. No i tradycyjnie: uwaga na przyprawy.
10. Zapiekane warzywa
Zapiekane warzywa to bardzo bezpieczna potrawa dla bezglutenowców. Ja podaję je z roślinami strączkowymi – te musisz oczywiście sprawdzić pod kątem obecności glutenu. I niezmiennie uczulam na możliwą obecność glutenu w przyprawach.
Mam nadzieję, że któryś z tych prostych, bezglutenowych przepisów wypróbujesz, kiedy odwiedzi Cię jakiś bezglutenowiec i/lub osoba na diecie roślinnej. A być może podrzucisz to zestawienie komuś, kto nie wie, co Ci ugotować?
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij jeszcze na:
5 odpowiedzi na “10 pomysłów na szybki i roślinny obiad bezglutenowy”
Orzechowa zupa krem brzmi ciekawie. Muszę wypróbować – zapisuję przepis :-)
Duzo fajnych i smacznych przepisow, gdyby byly podane weglowodany na pewno wiele z nich bym z checia zrobil :)
Może kiedyś. ;) Tymczasem powodzenia!
jestem bezglutenowym wegetarianczykiem..i czesto mam problemy z ugotowaniem czegos na szybko..na ogol konczy sie to na kanapkach z serem..przez tyle lat na czyms takim i moj organizm blaga o pomoc..pomoc nadeszla..ale teraz przydalaby sie kucharka jako ze nie cierpie gotowac..
Ale dlaczego kucharka? Nigdy nie byłam kucharką i do dziś nie jestem i również nie znoszę gotować. Jednak wiem, że nie ma innej opcji, żeby jeść w miarę zdrowo, jak przygotować sobie pożywienie. Rozważ priorytety: czy ważniejsze jest dostarczenie sobie odpowiednich posiłków, czy też koncentrowanie się na nielubieniu jakiejś czynności i szukanie kogoś do realizacji TWOJEGO obowiązku. Wiem, brzmi brutalnie, ale zbyt dużo osób tłumaczy się brakiem chęci do gotowania. Zębów też myć nie lubisz i nie myjesz? ;) Zapewne nie. Więc polecam zakasanie rękawów i działanie. Z czasem, gdy zbudujesz nawyk, wszystko będzie szło coraz szybciej i sprawniej. I koniecznie połącz przygotowanie posiłków z innymi fajnymi czynnościami (muzyka/audiobooki/podcasty/radio). To naprawdę pomaga. Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki za przejęcie odpowiedzialności za swoje żywienie, a więc i za siebie. ;) Dasz radę!