Bezglutenowe brownie z batatem i makiem

Bezglutenowe brownie z batatem brzmi dumnie. A jeśli dorzucimy do tego jeszcze mak (który uwielbiam i ostatnio wszędzie dorzucam) to już w ogóle bajka. Oczywiście nie ma tu również żadnych produktów odzwierzęcych ani cukru rafinowanego. Jednak mimo wszystko jest słodko. Czyli tak jak zwykle.

Bezglutenowe brownie z batatem i makiem

Na co?

To bezglutenowe brownie z batatem i makiem nadaje się szczególnie na pyszny deser, ale możesz je również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia.

Bezglutenowe wegańskie brownie z batatem i makiem

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania bezglutenowego brownie z batatem i makiem będziesz potrzebować blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Możesz użyć również młynka do kawy (do zmielenia maku i gryki), a zwykłego robota do wyrobienia ciasta.

Przyda się też garnek do gotowania na parze. Jeśli nie masz takiego to po prostu użyj zwykłego garnka i np. metalowego sita oraz pokrywki.

I nie zapomnij o niskiej foremce (moja: 25 x 20 cm) i papierze do pieczenia. Piekarnik też jakby konieczny. ;-)

Bezglutenowe zdrowe brownie z batatem i makiem

Składniki bezglutenowego brownie:

  • 2 niewielkie bataty (moje ważyły razem 540 g, a po obraniu 435 g, a tu znajdziesz inne przepisy z batatów),
  • 100 g maku (mniej więcej 2/3 szklanki),
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (210 g),
  • 1 dojrzały banan (mój ważył 110 g po obraniu),
  • 160 g melasy z karobu,
  • 3 łyżki kakao (należy użyć kakao min. 10%),
  • 0,5 łyżeczki wanilii w proszku.

Bezglutenowe brownie z batatem i makiem bez cukru

Przygotowanie bezglutenowego brownie:

Bataty obrać ze skórki i pokroić. Ugotować na parze (przez 15 minut). Ostudzić.

Zmielić mak i grykę na mąkę. Można to zrobić w blenderze lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Młynek do kawy też da radę.

Do maku i gryki dodać wanilię – porządnie wymieszać.

Zblendować ze sobą: melasę, banana, batata i kakao.

Mokre składniki połączyć z „mąką”. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota, żeby ciasto było porządnie wymieszane (to bardzo ważne).

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Kroić i jeść po całkowitym ostudzeniu.

Bezglutenowe wegańskie brownie z batatem i makiem bez cukru

Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

23 odpowiedzi na “Bezglutenowe brownie z batatem i makiem”

Ciasto smaczne nawet bardzo smaczne – zwłaszcza na drugi dzień :) Przegryzły się wszystkie smaki i brownie pełną gębą. W pierwszy dzień było dobre ale wydawało się, że mak za bardzo dominował ale na drugi dzień …. nie mogłam się oprzeć kakaowy/czekoladowy mocny smak – super. Polecam.
Nigdy nie byłam zwolennikiem innych słodkości niż opartych na cukrze białym – czasem trzeba dorosnąć ;) i przełamywać stereotypy – warto. Dziękuję za przepisy i wskazówki jak zmienić swoje odżywianie. Małymi krokami idę do przodu :)) oby mój słomiany często zapał wygrał tym razem i trwał ;))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *