Bezglutenowe brownie z batatem brzmi dumnie. A jeśli dorzucimy do tego jeszcze mak (który uwielbiam i ostatnio wszędzie dorzucam) to już w ogóle bajka. Oczywiście nie ma tu również żadnych produktów odzwierzęcych ani cukru rafinowanego. Jednak mimo wszystko jest słodko. Czyli tak jak zwykle.
Na co?
To bezglutenowe brownie z batatem i makiem nadaje się szczególnie na pyszny deser, ale możesz je również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania bezglutenowego brownie z batatem i makiem będziesz potrzebować blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Możesz użyć również młynka do kawy (do zmielenia maku i gryki), a zwykłego robota do wyrobienia ciasta.
Przyda się też garnek do gotowania na parze. Jeśli nie masz takiego to po prostu użyj zwykłego garnka i np. metalowego sita oraz pokrywki.
I nie zapomnij o niskiej foremce (moja: 25 x 20 cm) i papierze do pieczenia. Piekarnik też jakby konieczny. ;-)
Składniki bezglutenowego brownie:
- 2 niewielkie bataty (moje ważyły razem 540 g, a po obraniu 435 g, a tu znajdziesz inne przepisy z batatów),
- 100 g maku (mniej więcej 2/3 szklanki),
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (210 g),
- 1 dojrzały banan (mój ważył 110 g po obraniu),
- 160 g melasy z karobu,
- 3 łyżki kakao (należy użyć kakao min. 10%),
- 0,5 łyżeczki wanilii w proszku.
Przygotowanie bezglutenowego brownie:
Bataty obrać ze skórki i pokroić. Ugotować na parze (przez 15 minut). Ostudzić.
Zmielić mak i grykę na mąkę. Można to zrobić w blenderze lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Młynek do kawy też da radę.
Do maku i gryki dodać wanilię – porządnie wymieszać.
Zblendować ze sobą: melasę, banana, batata i kakao.
Mokre składniki połączyć z „mąką”. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota, żeby ciasto było porządnie wymieszane (to bardzo ważne).
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Kroić i jeść po całkowitym ostudzeniu.
Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.
23 odpowiedzi na “Bezglutenowe brownie z batatem i makiem”
witam czego użyć zamiast melasy ?
Celowałabym w inną melasę (z buraka lub trzciny cukrowej) lub syrop daktylowy.
a może być erytrol ?
Trzeba wtedy zupełnie zmodyfikować przepis. Melasa tu raz, że wzmacnia kakaowy posmak, a dwa, że jest płynnym słodzidłem.
to idę po melasę :) dziękuję
Smacznego :)
Czym zastąpić banana przy nietolerancji ?
Z pół szklanki (lub nieco mniej) musu jabłkowego: https://goo.gl/XTSMTV
Pilnuj, żeby konsystencja ciasta nie była płynna.
W sam raz na wyjście z postu drDąbrowskiej
:)
Zamiast gryki, ile dodać mąki gryczanej?
Mam akurat grykę ze śladowymi ilościami a mąkę czysta ;)
Objętościowo wyjdzie ciut inaczej, ale gramatura jest podana. :)
Jaka dużą użyć blaszkę?
W treści są wymiary foremki.
Nie bardzo rozumiem ,,wanilia w proszku „.
Sproszkowana wanilia? Mielona? Nie wiem, jak inaczej wytłumaczyć. Wujek Google podpowie produkt. :)
Zamiast maku trzeba cos dodawać? :)
By się przydało. Coś innego sypkiego o odpowiedniej strukturze. Choć zmieni się smak z pewnością.
Można zamiast kaszy dać inną mąkę? Żytnią, pszenną, owsianą, lnianą?
Obstawiałabym owsianą najbardziej z wymienionych.
Witam , a czy mogłabym zastapic kasze gryczana, niestety mam na nia uczulenie :(
Może spróbuj z owsianą lub ryżową?
Ciasto smaczne nawet bardzo smaczne – zwłaszcza na drugi dzień :) Przegryzły się wszystkie smaki i brownie pełną gębą. W pierwszy dzień było dobre ale wydawało się, że mak za bardzo dominował ale na drugi dzień …. nie mogłam się oprzeć kakaowy/czekoladowy mocny smak – super. Polecam.
Nigdy nie byłam zwolennikiem innych słodkości niż opartych na cukrze białym – czasem trzeba dorosnąć ;) i przełamywać stereotypy – warto. Dziękuję za przepisy i wskazówki jak zmienić swoje odżywianie. Małymi krokami idę do przodu :)) oby mój słomiany często zapał wygrał tym razem i trwał ;))
Powodzenia! :)