Domowy krem czekoladowo-orzechowy à la nutella z fasoli

Przepisów na domowe kremy czekoladowo-orzechowe jest multum i jeden lepszy od drugiego. Mnie zależało na takim, który będzie smakował mojemu dziecku i będzie również obfitował w składniki mineralne. Częstuj się! Ostatnio sprawdził się nam jako zdrowy bezglutenowy podwieczorek.

domowy krem czekoladowy zdrowa nutella

Na co?

Taki krem à la domowa nutella nadaje się znakomicie na ulubione pieczywo. Moje dziecko donosi, że normą jest, że dzieci do szkoły przynoszą kanapki z Nutellą więc podeślij ten przepis komuś, kto reflektuje na wypróbowanie zdrowszej opcji. A oto pozostałe pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.

domowy krem czekoladowy zdrowa bezglutenowa nutella

Czego potrzebujesz do wykonania domowej, zdrowej nutelli?

Konieczny będzie blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe lub dodatkowo młynek do kawy (jeśli blender słaby).

domowy krem czekoladowy zdrowa wegańska nutella

Składniki zdrowej nutelli:

  • 1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli (170 g),
  • 2 łyżeczki kakao (min. 10%),
  • 3 łyżki melasy z karobu,
  • 2 garście orzechów włoskich (lub laskowych lub innych),
  • 10 łyżek mleka sojowego niesłodzonego.

domowy krem czekoladowy zdrowa nutella z orzechami włoskimi

Przygotowanie domowej nutelli:

Orzechy namoczyć na noc i zblendować. Jeśli masz słaby sprzęt to po prostu zmiel je w młynku do kawy. Ja nie mielę w pył, bo lubię masła orzechowe typu „crunchy”.

Zblendować wszystkie składniki mniej albo bardziej niedbale (ja bardziej). :-)

Podawać z pieczywem.

domowy krem czekoladowo-orzechowy zdrowa nutella

Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

25 odpowiedzi na “Domowy krem czekoladowo-orzechowy à la nutella z fasoli”

Dlaczego nie wspomniałaś, że taką porcję można wciągnąć na raz? ! Ludzie, róbcie od razu podwójną porcję, to wciąga! ☺☺☺

Nie bardzo mi tu pasuje – melasa ma ten plus, że super współgra z kakao. Sama ma kakaowy posmak. Do tego wartość odżywcza też niezła. ;)
Jeśli czymś ją zastąpić to smakowo mi się wydaje, że najbliżej będzie syrop daktylowy.

Ja zastąpiłam melasę syropem z daktyli własnej roboty i do tego dodałam 2 łyż masła kokosowego – wyszło yummi!

Czy na fistaszki ta osoba też jest uczulona? Jeśli nie to jest to z pewnością fajna opcja. Lub wybrać jakieś pestki/ nasiona. Np. pestki dyni, słonecznika, mak, sezam. Choć oczywiście wtedy smak będzie inny – specyficzny. Więc zależy wszystko od preferowanych smaków.

W testach wyszło że tylko na laskowe ale lekarz zaleca odstawić wszystkie. Nie wiem czy to nie pójście na łatwiznę bo dziecko w wieku dorastania jednak potrzebuje mnóstwo składników odżywczych. Spróbuję różne wersje tak jak doradzasz. Dziękuję.
Ps. Masz na prawdę tego bloga na poziomie. Gratuluję i dziękuję. Przydaje się ☺

Warto skonsultować dietę z dietetykiem jeśli masz wątpliwości, czy jest odpowiednia ilość wszystkich niezbędnych składników. Niestety często jest tak, że przy alergii lekarz mówi „odstawić”, a pacjent odstawia, ale czasem nie do końca wie, czym zastąpić. I tu powinien wkroczyć żywieniowiec, który podpowie. Cieszę się, że blog Ci się podoba i wirtualne uściski. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *