Przepisów na domowe kremy czekoladowo-orzechowe jest multum i jeden lepszy od drugiego. Mnie zależało na takim, który będzie smakował mojemu dziecku i będzie również obfitował w składniki mineralne. Częstuj się! Ostatnio sprawdził się nam jako zdrowy bezglutenowy podwieczorek.
Na co?
Taki krem à la domowa nutella nadaje się znakomicie na ulubione pieczywo. Moje dziecko donosi, że normą jest, że dzieci do szkoły przynoszą kanapki z Nutellą więc podeślij ten przepis komuś, kto reflektuje na wypróbowanie zdrowszej opcji. A oto pozostałe pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.
Czego potrzebujesz do wykonania domowej, zdrowej nutelli?
Konieczny będzie blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe lub dodatkowo młynek do kawy (jeśli blender słaby).
Składniki zdrowej nutelli:
- 1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli (170 g),
- 2 łyżeczki kakao (min. 10%),
- 3 łyżki melasy z karobu,
- 2 garście orzechów włoskich (lub laskowych lub innych),
- 10 łyżek mleka sojowego niesłodzonego.
Przygotowanie domowej nutelli:
Orzechy namoczyć na noc i zblendować. Jeśli masz słaby sprzęt to po prostu zmiel je w młynku do kawy. Ja nie mielę w pył, bo lubię masła orzechowe typu „crunchy”.
Zblendować wszystkie składniki mniej albo bardziej niedbale (ja bardziej). :-)
Podawać z pieczywem.
Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.
25 odpowiedzi na “Domowy krem czekoladowo-orzechowy à la nutella z fasoli”
Dlaczego nie wspomniałaś, że taką porcję można wciągnąć na raz? ! Ludzie, róbcie od razu podwójną porcję, to wciąga! ☺☺☺
Czy można dodać zamiast melasy np. miód?
Nie bardzo mi tu pasuje – melasa ma ten plus, że super współgra z kakao. Sama ma kakaowy posmak. Do tego wartość odżywcza też niezła. ;)
Jeśli czymś ją zastąpić to smakowo mi się wydaje, że najbliżej będzie syrop daktylowy.
A ksylitol?
Ksylitol jest słodzikiem sypkim więc konsystencja będzie inna.
Ile kcal?
Czy fasola może być z puszki?
Porządnie trzeba ją przepłukać z nadmiaru soli.
Ja zastąpiłam melasę syropem z daktyli własnej roboty i do tego dodałam 2 łyż masła kokosowego – wyszło yummi!
Czy można czymś zastąpić orzechy? Tak żeby pasowało dla osoby uczulonej na orzechy.
Czy na fistaszki ta osoba też jest uczulona? Jeśli nie to jest to z pewnością fajna opcja. Lub wybrać jakieś pestki/ nasiona. Np. pestki dyni, słonecznika, mak, sezam. Choć oczywiście wtedy smak będzie inny – specyficzny. Więc zależy wszystko od preferowanych smaków.
W testach wyszło że tylko na laskowe ale lekarz zaleca odstawić wszystkie. Nie wiem czy to nie pójście na łatwiznę bo dziecko w wieku dorastania jednak potrzebuje mnóstwo składników odżywczych. Spróbuję różne wersje tak jak doradzasz. Dziękuję.
Ps. Masz na prawdę tego bloga na poziomie. Gratuluję i dziękuję. Przydaje się ☺
Warto skonsultować dietę z dietetykiem jeśli masz wątpliwości, czy jest odpowiednia ilość wszystkich niezbędnych składników. Niestety często jest tak, że przy alergii lekarz mówi „odstawić”, a pacjent odstawia, ale czasem nie do końca wie, czym zastąpić. I tu powinien wkroczyć żywieniowiec, który podpowie. Cieszę się, że blog Ci się podoba i wirtualne uściski. :*
Czy mleko sojowe można zastapic np. owsianym domowej roboty?
Myślę, że tak, ale możliwe, że trzeba będzie go dać minimalnie mniej.
Dzień dobry, czy mogę użyć białej fasoli?
Tak, ale smak może się trochę różnić. Może to mój osobisty „wkręt”, ale jednak do słodkości wolę zdecydowanie czerwoną zwykłą lub czerwoną azuki.
Ile porcji wyjdzie z tego przepisu?
oj, żebym ja to pamiętała. :) myślę, że na spokojnie dla 2-3 osób wystarczy.
czym zastąpić kakao? Czy wyłącznie karob się sprawdzi?? córka uczulona…
Można też próbować z syropem daktylowym, daktylami zblendowanymi z wodą (taki domowy syrop), ew. z melasą trzcinową.
Jakie zastosować proporcje wody do daktyli, jeśli chcę zastąpić melasę?
Na oko. :) Połącz daktyle z możliwie niewielką ilością wody i ewentualnie dodaj, jeśli będzie za gęste.
A czy mozna zastapic fasole czerwona fasolka adzuki?
Jasne!