Jednogarnkowe kaszotto z kaszy jaglanej z warzywami

Oto kolejny jednogarnkowy obiad, który jem często w różnych odsłonach – w zależności od tego, jakie warzywa mam akurat na stanie. Kaszotto z kaszą jaglaną i warzywami smakuje bardzo fajnie i robi się je bardzo prosto. Kolejny obiad gotowy w maksymalnie 20 minut.

jednogarnkowe kaszotto z kaszy jaglanej z warzywami

Na co?

Takie bezglutenowe kaszotto z kaszą jaglaną i warzywami nada się znakomicie zarówno na szybki obiad jak i na lekką kolację. Zerknij koniecznie na inne, lekkie obiady wegetariańskie.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować kaszotto z kaszą jaglaną i soczewicą będziesz potrzebować woka. Moim zdaniem wok to idealne naczynie do produkcji dań jednogarnkowych.

bezglutenowe kaszotto z kaszy jaglanej z warzywami

Składniki na kaszotto z kaszy jaglanej:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 10 łyżek suchej czerwonej soczewicy,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 większa cebula czerwona,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 papryki czerwone,
  • zioła i przyprawy: 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnuszki, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka czerwonej czubrycy (przeczytaj, czym jest czubryca),
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • opcjonalnie smażone pieczarki do podania.

szybki obiad bezglutenowy kasza jaglana z warzywami

Przygotowanie kaszotto z kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną i soczewicę dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić je do woka i zalać 3 szklankami wody. Niech się duszą pod przykryciem.

Obrać cebulę, pokroić ją drobno i dorzucić do kaszy i soczewicy.

Obrać marchew i zetrzeć na tarce (duże oczka) dorzucić do reszty.

Z papryki usunąć gniazdo i pokroić ją w kostkę. Dorzucić do reszty składników w woku wraz z przyprawami. Zmniejszyć ogień i dusić na bardzo małym płomieniu przez ok. 7-8 minut.

W tym czasie posiekać natkę pietruszki, a także rozdrobnić czosnek. Skropić oliwą. Wymieszać je z resztą składników kaszotta. Podawać z podsmażonymi pieczarkami etc. Jak lubisz.

Z podanych składników otrzymasz porcję dla 2-3 osób.

wegańskie kaszotto z kaszą jaglaną jednogarnkowe

A tu znajdziesz inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “Jednogarnkowe kaszotto z kaszy jaglanej z warzywami”

Cześć tu Sylwia Kopczyńska ;)
ja też znalazłam Cię przypadkiem i już nie opuszczę.

Pozdrowienia dla wszystkich kopczyńskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *