Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Szparagi to moje ulubione słodycze. :-) Ubóstwiam je po prostu i cały rok czekam na sezon szparagowy. Kiedy nadchodzi to kupuję ich mnóstwo i jem. Ugotowane lekko na parze. Bez niczego tak mogę, bo tak je uwielbiam. Dziś jednak będą z czymś, bo nie każdy może lubi zielone szparagi ot tak solo?

Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Na co?

Taka zapiekanka ze szparagami to pomysł na obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania zapiekanki ze szparagami potrzebujesz garnka. Ja użyłam takiego do gotowania na parze. Przyda się również piekarnik i foremka na tartę. Ja użyłam silikonowej o średnicy 30 cm. Potrzebny będzie również blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe.

bezglutenowa zapiekanka ziemniaczana ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Zapiekanka ze szparagami zielonymi – składniki:

  • 400-450 g ziemniaków (ok. 7 niewielkich sztuk),
  • 500 g szparagów (1 pęczek),
  • 380 g cukinii (1 większa),
  • 90 g orzechów nerkowca (ok. 0,5 szklanki),
  • 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, kurkuma, oregano i/lub inne ulubione zioła.

bezglutenowa zapiekanka ze szparagami z serem z nerkowców

Zapiekanka ze szparagami zielonymi – przygotowanie:

Nerkowce wcześniej namoczyć.

Ziemniaki obrać. Wrzucić na wrzątek i gotować 10 minut. Szparagi gotować na parze przez ok. 4 minuty.

Ja gotowałam ziemniaki na dole w garnku, na którym była nakładka do gotowania na parze. Po 6 minutach gotowania ziemniaków nałożyłam szparagi i zdjęłam warzywa z gazu po upływie kolejnych 4 minut. Delikatnie ostudziłam.

Cukinię pokroić w plasterki.

Zblendować: odcedzone i opłukane nerkowce, mleko sojowe, obrany czosnek, porządną szczyptę kurkumy, płatki drożdżowe, szczyptę soli i pieprzu.

Pojemnik na tartę opcjonalnie posmarować tłuszczem (jeśli nie silikonowa). Nakładać warstwami:

  • plastry ziemniaków (wyszła mi 1 warstwa),
  • plastry cukinii (wyszły mi dwie warstwy),
  • szparagi (usunąć twardsze części łodyg).

Poszczególne warstwy przyprawiać dowolnymi ziołami i przyprawami – wedle uznania. Ja użyłam tylko oregano.

Polać wszystko sosem z nerkowców.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Podawać z dodatkami warzywnymi. U mnie do tego obiadu były jeszcze uprzednio upieczone buraczki (starte na tarce), ogórek kiszony i małe pieczarki z patelni. Jeśli dorzucisz jeszcze takie dodatki to najedzą się spokojnie 3-4 osoby.

prosty obiad wegański i bezglutenowy zapiekanka ze szparagami

Sprawdź moje pozostałe pomysły na zdrowy fast food.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (5 głosów, średnia: 4,20 z 5)
Loading...