Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Szparagi to moje ulubione słodycze. :-) Ubóstwiam je po prostu i cały rok czekam na sezon szparagowy. Kiedy nadchodzi to kupuję ich mnóstwo i jem. Ugotowane lekko na parze. Bez niczego tak mogę, bo tak je uwielbiam. Dziś jednak będą z czymś, bo nie każdy może lubi zielone szparagi ot tak solo?

Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Na co?

Taka zapiekanka ze szparagami to pomysł na obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania zapiekanki ze szparagami potrzebujesz garnka. Ja użyłam takiego do gotowania na parze. Przyda się również piekarnik i foremka na tartę. Ja użyłam silikonowej o średnicy 30 cm. Potrzebny będzie również blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe.

bezglutenowa zapiekanka ziemniaczana ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców

Zapiekanka ze szparagami zielonymi – składniki:

  • 400-450 g ziemniaków (ok. 7 niewielkich sztuk),
  • 500 g szparagów (1 pęczek),
  • 380 g cukinii (1 większa, sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
  • 90 g orzechów nerkowca (ok. 0,5 szklanki),
  • 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, kurkuma, oregano i/lub inne ulubione zioła.

bezglutenowa zapiekanka ze szparagami z serem z nerkowców

Zapiekanka ze szparagami zielonymi – przygotowanie:

Nerkowce wcześniej namoczyć.

Ziemniaki obrać. Wrzucić na wrzątek i gotować 10 minut. Szparagi gotować na parze przez ok. 4 minuty.

Ja gotowałam ziemniaki na dole w garnku, na którym była nakładka do gotowania na parze. Po 6 minutach gotowania ziemniaków nałożyłam szparagi i zdjęłam warzywa z gazu po upływie kolejnych 4 minut. Delikatnie ostudziłam.

Cukinię pokroić w plasterki.

Zblendować: odcedzone i opłukane nerkowce, mleko sojowe, obrany czosnek, porządną szczyptę kurkumy, płatki drożdżowe, szczyptę soli i pieprzu.

Pojemnik na tartę opcjonalnie posmarować tłuszczem (jeśli nie silikonowa). Nakładać warstwami:

  • plastry ziemniaków (wyszła mi 1 warstwa),
  • plastry cukinii (wyszły mi dwie warstwy),
  • szparagi (usunąć twardsze części łodyg).

Poszczególne warstwy przyprawiać dowolnymi ziołami i przyprawami – wedle uznania. Ja użyłam tylko oregano.

Polać wszystko sosem z nerkowców.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Podawać z dodatkami warzywnymi. U mnie do tego obiadu były jeszcze uprzednio upieczone buraczki (starte na tarce), ogórek kiszony i małe pieczarki z patelni. Jeśli dorzucisz jeszcze takie dodatki to najedzą się spokojnie 3-4 osoby.

prosty obiad wegański i bezglutenowy zapiekanka ze szparagami

Sprawdź moje pozostałe pomysły na zdrowy fast food.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Zapiekanka ze szparagami zielonymi pod serem z nerkowców”

Ja używam ostatnio dyni, fasolki szparagowej i innych cudów, które mi się napatoczą. Zamiast brokuła bardziej użyłabym kalafiora pokrojonego w plastry. Po upieczeniu, obficie posypany przyprawami jest moim zdaniem lepszy niż pieczony brokuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *