Każdy z nas ma inne preferencje i przyzwyczajenia. Niektórzy lubią gulasze (tak jak ja), a inni muszą mieć na obiad kotleta z ziemniakami lub kaszą i surówką/lub sałatką. Jak nie ma kotleta to dla nich nie obiad. Dieta roślinna nie pozbawia nikogo kotleta. Wręcz przeciwnie: Twoje kotlety będą bardziej urozmaicone niż kiedykolwiek wcześniej.
Pamiętaj o prawidłowym komponowaniu posiłków. Jeśli więc przygotujesz sobie kotlety, które w większej ilości będą składały się np. z kaszy to nie podawaj ich już z kaszą czy ziemniakami. Zamiast tego lepiej postawić na warzywa z dodatkiem tych strączkowych.
Jeśli Twoje kotlety w składzie będą miały przede wszystkim rośliny strączkowe czy tofu to warto podać je z dodatkiem węglowodanowym (kaszą, ryżem, ziemniakami etc.) i warzywami.
Dość jednak tej pisaniny. Oto moich 10 pomysłów na kotlety wegańskie, które są do tego bezglutenowe. Smakuj na zdrowie!
1. Kotlety z fasoli i gryki
Te kotlety przygotowałam z kaszy gryczanej i fasoli czerwonej. Oznacza to, że nadają się one świetnie do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Trzeba dorzucić do nich jedynie solidną porcję warzyw. Oczywiście, jak wszystkie u mnie, pieczone w piekarniku.
2. Kotleciki jaglano-szpinakowe z tofu
Kotleciki jaglano-szpinakowe z tofu wymagają również jedynie dodatków warzywnych. Nadadzą się świetnie do lunch-boxa. Są pyszne, delikatne i pełnowartościowe.
3. Kotlety z kaszy jaglanej i bobu
Uwielbiam bób całym sercem i zawsze nie mogę się doczekać sezonu na świeży bób. Z kaszą jaglaną komponuje się świetnie.
4. Minikotleciki z soczewicą
Te kotleciki z soczewicy to jedne z moich ulubionych. Przygotowuję je zarówno na tradycyjny obiad, ale także wtedy, kiedy odwiedzają nas goście. Są świetną, imprezową przekąską!
5. Kotleciki pieczarkowo-jaglane z kiełkami strączków
Pieczarki uwielbiam. Dodają charakteru kotletom, burgerom i oczywiście pasztetom. W tym przepisie zostały wzbogacone o wartości odżywcze i smakowe kiełków strączków i kaszy jaglanej. Również najlepsze w formie spieczonych minikotlecików.
6. Kotleciki z fasoli mung i płatków owsianych
Tak, w kotletach sprawdzają się również płatki owsiane. Są źródłem węglowodanów złożonych, zawierają też białko i… mają właściwości sklejające. Do tego wartościowa fasola mung i świetne kotlety na obiad gotowe.
7. Jaglano-dyniowe kotleciki
W sezonie dyniowym warzywo to musi się u mnie znaleźć również w kotlecikach. Smakują super i również polecam je jako przekąskę na imprezach.
8. Buraczano-jaglane wegańskie mielone
Te minikotleciki wyglądają jak prawdziwe mielone. Czerwień buraków robi swoje. Warto zjeść je np. z sałatką ze świeżych warzyw wzbogaconą o jakieś rośliny strączkowe.
9. Kotlety jaglano-ryżowe
Kotlety jaglano-ryżowe są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo dobrze się kleją na etapie ich formowania. Również dobrze je podać np. z sałatką ze świeżych warzyw i roślin strączkowych, bo w składzie kotletów mamy przede wszystkim produkty zbożowe.
10. Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
A może wolisz kotlety w formie pulpetów? Tu akurat propozycja z użyciem czarnej ciecierzycy oraz kaszy jaglanej. Pyszne i zdrowe. Oczywiście możesz użyć również zwykłej ciecierzycy.
Na pewno znajdziesz wśród tych przepisów swoje ulubione kotlety. Wszystkie smakują inaczej i można podawać je z rozmaitymi dodatkami. Smacznego!
Jeśli spodobały Ci się te przepisy, to koniecznie zerknij jeszcze na:
4 odpowiedzi na “10 pomysłów na wegańskie kotlety”
Zrobiłam nieco podobne do tych buraczano-jaglanych. Pychotka! Na pewno jeszcze zajrzę tutaj po inspiracje :)
Bardzo się cieszę i zapraszam. :)
Narobiłaś smaka:D
A jak długo i w jakiej temperaturze trzeba takie kotleciki piec w piekarniku?
W każdym przepisie jest podana taka informacja. :)