Kiedy (głównie wiosną i latem) robimy wypady za miasto, do lasu czy wycieczki jednodniowe (np. w weekend) to najczęściej zabieramy ze sobą zdrowe przekąski. Dbamy też o to, żeby w naszym jedzeniowym asortymencie znalazło się coś energetycznego, bo las wyciąga z człowieka energię. Oto więc pięć pomysłów na domowej roboty „batony”, które sprawdzają się bardzo dobrze.
Wśród poniższych przepisów znajdziesz takie, które wymagają użycia piekarnika, ale także takie, które trzeba umieścić w zamrażalniku/lodówce. Pamiętaj, że szczególnie te drugie mogą nieco gorzej znieść wielogodzinne wędrówki w upałach więc zaopatrz się w dobre pojemniki czy termosy, jeśli koniecznie chcesz je zabierać ze sobą na taki wypad.
Poza tym wszystkie są bardzo praktyczne, odżywcze. Wiele z nich zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, ale także złożone, które dadzą Ci zapas energii na dłużej. Do tego dawka składników mineralnych, pysznej słodyczy i naprawdę można zajść daleko. :-)
Zaczynam od tych, które nie wymagają użycia piekarnika.
1. Makowe batony bez pieczenia
Ja po prostu uwielbiam mak. Potrafię go przemycić wszędzie – nawet do burgerów wegańskich. ;-) Mak w takich batonach bardzo pasuje mi smakowo, a przy tym bardzo wzbogaca je odżywczo. Polecam jednym słowem.
2. Orzechowe i energetyczne batony bez pieczenia
Jeśli chodzi o sposób przygotowania to te batony są bardzo podobne do tych makowych. Jednak smak jest zupełnie inny – wartości odżywcze również. Warto różnicować.
Teraz przechodzę do batonów, które już jednak trzeba upiec. Na początku dwie propozycje z użyciem płatków owsianych (u mnie oczywiście bezglutenowych).
3. Batony bananowe
Te batony są bardzo energetyczne i pyszne, bo faktycznie słodkie. Jeśli czeka Cię bardzo aktywny dzień, to na pewno dadzą radę.
4. Pieczona owsianka à la batony owsiane
W tych „batonach” mamy zdecydowanie mniej słodyczy niż w powyższych batonach bananowych. Będą więc one bezpieczniejsze dla wszystkich tych, którzy nie potrzebują mocnego doładowania. ;-) Dla niektórych mogą być też za mało słodkie, ale spokojnie… Zawsze można dorzucić więcej owoców suszonych. Tyle, że jestem zdania, że swój próg słodkości warto obniżać. Ja zaczynałam w 2015 roku od batonów bananowych, a teraz są dla mnie słodkie nawet takie:
5. Batony kokosowe dla aktywnych
Tu kolejny przykład pieczonego batona dla aktywnych – tym razem coś dla amatorów kokosa. Na pewno dodadzą Ci energii.
Wierzę, że wybierzesz coś dla siebie z tych kilku smaków. Moim zdaniem wszystkie są pyszne i znakomite na aktywne wycieczki, wypady i wędrówki.
Jeśli spodobały Ci się te przepisy, to koniecznie zerknij jeszcze na:
9 odpowiedzi na “5 przepisów na zdrowe batony bez cukru i bez glutenu”
Uwielbiam mak! Pomijając wspaniały smak ma tyle wartości odżywczych ,że szkoda go pomijać w diecie poza okresem świątecznym. Już wiem jakie pyszności dziś u mnie na liście :)
Mmmmm już nie mogę się doczekać, aż wypróbuje tych przepisów, wszystkie brzmią super smacznie! ^^
staram sie pichcic sama, choc nie jest to łatwe, bo jestem osoba zabiegana i łatwiej mi kupic cos w sklepie (a staram sie wybierac przekaski z głową, ostatnio wpadłam na pomysł zeby kupowac batoniki przeznaczone dla dzieci. nie maja cukru i sa ekologiczne, wiec idealne dla mnie!) ale te przepisy sa tak cudne ze chyba w ten weekend sie za nie wezme :)
Wlasnie staram sie znalezc jakies zdrowe pysznosc – probuje wrocic na diete a wlasnie slodkosci najgorzej sobie odmowic ;)
Najlepiej stopniowo zmniejszać ich ilość. I przede wszystkim nie trzymać w domu żadnych gotowców. ;)
Idealnie by było, gdyby były podane kalorie + węglowodany, tłuszcze i białko w porcji :)
Póki co nie planuję. Pozdrawiam :)
zapomniałaś chyba zamieścic same przepisy? Widzę tylko zdjęcie i „zajawkę” każdego, ale przepisy albo choćby dokładne składniki już nie… o_O
Wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nagłówek.