Opublikowano Kategorie: Przepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Pieczona owsianka z borówkami

Lubicie pieczone owsianki? Ja bardzo. Robię je od czasu do czasu, gdy weźmie mnie ochota na coś słodkiego lub po prostu na urozmaicenie. Dziś przepis na prostą, zapiekaną owsiankę z borówkami z lekko kokosowym smaczkiem.

Pieczona owsianka z borówkami

Na co?

Taka owsianka to pomysł na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Zerknij na moje pozostałe przepisy na owsiankę.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na placek bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Potrzebny będzie piekarnik i płaska foremka – ja użyłam takiej o wymiarach 25 x 20 cm. Niezbędny będzie również papier do pieczenia.

Pieczona owsianka z borówkami wegański przepis

Pieczona owsianka – składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 250 ml mleczka kokosowego (ja użyłam takiego),
  • 2 nieduże banany,
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka syropu daktylowego (ja użyłam takiego),
  • 100-150 g borówek.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na zdrową słodkość

Pieczona owsianka – przygotowanie:

Płatki owsiane zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać.

Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać je do płatków.

Do masy dorzucić amarantus i syrop, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepać i w cieście umieścić borówki.

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i smakować z radością.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla dwóch osób lub porcyjkę dla trzech.

Ps. A ponieważ zbliżają się wakacje, to koniecznie zerknij na mój wpis: co jeść na wyjeździe.

Pieczona owsianka z borówkami zdrowa słodycz

Wpis powstał we współpracy z alfa-koszyk.pl.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

17 komentarzy do “Pieczona owsianka z borówkami”

    1. A może zblenduj namoczone daktyle z wodą? To też opcja. Oczywiście każdy płynny słodzik się nada, ale i syropu z agawy i miodu aktualnie nie używam i o ile dobrze pamiętam syrop z agawy jest raczej słodszy.

  1. Hej, ale narobiłaś mi tym smaka.. Wygląda naprawdę przypysznie i świetnie! Dziękuje bardzo za ten przepis.

    1. Aga, oczywiście. Tylko wtedy sama sobie reguluj gęstość ciasta. W zależności od tego czy lubisz owsiankę płynną czy bardziej stałą. Sojowe jest rzadsze od mleczka kokosowego, którego użyłam.

  2. Brzmi smakowicie, ale z podanej porcji wychodzi T60g W270 B46. Dość dużo jak na porcyjkę (3os,), szczególnie jak na T i W.

  3. Upieczone. Dzieci tak szybko zjadły, że po chwili zostały same okruszki. Ciasto super bo wilgotne w środku i bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (9 głosów, średnia: 4,89 z 5)
Loading...