Opublikowano Kategorie: Przepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Pieczona owsianka z borówkami

Lubicie pieczone owsianki? Ja bardzo. Robię je od czasu do czasu, gdy weźmie mnie ochota na coś słodkiego lub po prostu na urozmaicenie. Dziś przepis na prostą, zapiekaną owsiankę z borówkami z lekko kokosowym smaczkiem.

Pieczona owsianka z borówkami

Na co?

Taka owsianka to pomysł na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na placek bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Potrzebny będzie piekarnik i płaska foremka – ja użyłam takiej o wymiarach 25 x 20 cm. Niezbędny będzie również papier do pieczenia.

Pieczona owsianka z borówkami wegański przepis

Pieczona owsianka – składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 250 ml mleczka kokosowego (ja użyłam takiego),
  • 2 nieduże banany,
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka syropu daktylowego (ja użyłam takiego),
  • 100-150 g borówek.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na zdrową słodkość

Pieczona owsianka – przygotowanie:

Płatki owsiane zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać.

Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać je do płatków.

Do masy dorzucić amarantus i syrop, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepać i w cieście umieścić borówki.

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i smakować z radością.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla dwóch osób lub porcyjkę dla trzech.

Ps. A ponieważ zbliżają się wakacje, to koniecznie zerknij na mój wpis: co jeść na wyjeździe.

Pieczona owsianka z borówkami zdrowa słodycz

Wpis powstał we współpracy z alfa-koszyk.pl.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

14 komentarzy do “Pieczona owsianka z borówkami”

    1. A może zblenduj namoczone daktyle z wodą? To też opcja. Oczywiście każdy płynny słodzik się nada, ale i syropu z agawy i miodu aktualnie nie używam i o ile dobrze pamiętam syrop z agawy jest raczej słodszy.

  1. Hej, ale narobiłaś mi tym smaka.. Wygląda naprawdę przypysznie i świetnie! Dziękuje bardzo za ten przepis.

    1. Aga, oczywiście. Tylko wtedy sama sobie reguluj gęstość ciasta. W zależności od tego czy lubisz owsiankę płynną czy bardziej stałą. Sojowe jest rzadsze od mleczka kokosowego, którego użyłam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (9 głosów, średnia: 4,89 z 5)
Loading...