Pieczona owsianka z borówkami

Lubicie pieczone owsianki? Ja bardzo. Robię je od czasu do czasu, gdy weźmie mnie ochota na coś słodkiego lub po prostu na urozmaicenie. Dziś przepis na prostą, zapiekaną owsiankę z borówkami z lekko kokosowym smaczkiem.

Pieczona owsianka z borówkami

Na co?

Taka owsianka to pomysł na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Zerknij na moje pozostałe przepisy na owsiankę.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na placek bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Potrzebny będzie piekarnik i płaska foremka – ja użyłam takiej o wymiarach 25 x 20 cm. Niezbędny będzie również papier do pieczenia.

Pieczona owsianka z borówkami wegański przepis

Pieczona owsianka – składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 250 ml mleczka kokosowego (ja użyłam takiego),
  • 2 nieduże banany,
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka syropu daktylowego (ja użyłam takiego),
  • 100-150 g borówek.

Pieczona owsianka z borówkami prosty przepis na zdrową słodkość

Pieczona owsianka – przygotowanie:

Płatki owsiane zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać.

Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać je do płatków.

Do masy dorzucić amarantus i syrop, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepać i w cieście umieścić borówki.

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i smakować z radością.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla dwóch osób lub porcyjkę dla trzech.

Ps. A ponieważ zbliżają się wakacje, to koniecznie zerknij na mój wpis: co jeść na wyjeździe.

Pieczona owsianka z borówkami zdrowa słodycz

Wpis powstał we współpracy z alfa-koszyk.pl.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

25 odpowiedzi na “Pieczona owsianka z borówkami”

A może zblenduj namoczone daktyle z wodą? To też opcja. Oczywiście każdy płynny słodzik się nada, ale i syropu z agawy i miodu aktualnie nie używam i o ile dobrze pamiętam syrop z agawy jest raczej słodszy.

Hej, ale narobiłaś mi tym smaka.. Wygląda naprawdę przypysznie i świetnie! Dziękuje bardzo za ten przepis.

Brzmi smakowicie, ale z podanej porcji wychodzi T60g W270 B46. Dość dużo jak na porcyjkę (3os,), szczególnie jak na T i W.

Upieczone. Dzieci tak szybko zjadły, że po chwili zostały same okruszki. Ciasto super bo wilgotne w środku i bardzo smaczne

Jestem niezmiernie mile zaskoczona efektem końcowym. Nie miałam wprawdzie syropu daktylowego, więc użyłam z agawy. Nie miałam też borówek, więc zaryzykowałam z malinami i to mrożonymi! Od razu zakręciłam ciasto z 1,5 porcji i…moja wybrzydzająca 10-letnia córka wyjadła blisko 1/4 jeszcze ciepłego wypieku. Serdecznie dziękuje za podzielenie się świetnym pomysłem :)

W jednym z komentarzy znalazłam informację, że mogą być mrożone owoce – super, bo akurat mam trochę jagodowych w zamrażarce ;)
Natomiast mam pytanie odnośnie amarantusa: Czy można użyć zwykłego? Jeśli Tak, to w jakiej ilości i w jakiej formie? Ugotować?

Mój synek nie może nic kokosowego i tak się zastanawiam, czy inne mleko roślinne się nadaje? Te kokosowe mleczko pewnie jest gęstsze (domyślam się, bo nie mogę wejść w link obok tego produktu) i nie wiem czy z innym da radę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *