Dziś znowu mały „kurs gotowania”. Dlaczego? Bo właśnie według opisanego tu schematu często przygotowuję posiłki. Do tego jeszcze obowiązkowa porcja zieleniny i można zdobywać świat! Tak można jeść na co dzień i choć to żadne fajerwerki, to bardzo upraszcza życie.
Na co?
Taka potrawka z białą fasolą sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ja często dojadam też resztki takich obiadów na śniadanie. Dlaczego nie?
Czego potrzebujesz?
Taka potrawka z białą fasolą robi się bardzo prosto. Śmiem twierdzić, że najprościej i najwygodniej będzie w woku.
Potrawka z białą fasolą – składniki:
- 400 – 500 g ugotowanej wcześniej białej fasoli (ja użyłam drobnej, możesz użyć oczywiście również innych roślin strączkowych),
- 2 niewielkie bataty (zerknij na przepisy z batatów),
- 250 g malutkich pieczarek,
- 1 duża marchewka,
- 1-2 papryki czerwone,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- zioła i przyprawy: 5 łyżeczek czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czarnuszki, sól i pieprz do smaku, ale także inne zioła i przyprawy, które lubisz. Przeczytaj koniecznie: jak doprawiać dania roślinne,
- orzechy włoskie (lub inne) do podania, ew. odrobina oliwy z oliwek.
Potrawka z białą fasolą – przygotowanie:
Fasolę moczyć przez noc, a następnie ugotować.
Warzywa obrać i pokroić w kostkę (oprócz małych pieczarek).
Do woka nalać niewielką ilość wody. Podgrzać, a następnie dorzucić warzywa i dusić pod przykryciem na większym ogniu przez 15 minut. Zamieszać od czas do czasu.
Po 5 minutach duszenia dodać zioła i przyprawy, a na sam koniec dodać fasolę, żeby również delikatnie się podgrzała i zamieszać.
Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Podawać z orzechami, np. włoskimi. Opcjonalnie na talerzu można polać odrobiną oliwy z dodatkiem czosnku.
Na zdrowie.
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
10 odpowiedzi na “Potrawka z białą fasolą – szybki i zdrowy posiłek jednogarnkowy”
Świetny przepis, szybki i przepyszny! Jedynie co do doprawienia bym się kłóciła: moim zdaniem czosnek nie pasuje do fasoli. Przekonałam się o tym po wielu latach prób doprawienia wegańskiej wersji pasta & fagioli. Dodałabym natomiast trochę chili i i może jeszcze selera naciowego. Ale oczywiście to kwestia smaku ;)
Co kto lubi. Ja czosnek w daniach fasolowych uwielbiam. :) Doprawiaj jak lubisz <3
Dodalam i czosnek (zwykly, gdyz akurat niedzwiedziego nie posiadalam) i kilka galazek selera naciowego :-) Dla mnie pyycha, i na pewno zagosci na stale w mojej kuchni. Dziekuje Pani Agnieszko za inspiracje, pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam! :)
400-500 gram suchej czy ugotowanej fasoli?
To waga już ugotowanej fasoli.
Właśnie zrobiłam pierwszy raz potrawkę z tego przepisu i jest przepyszna! Dodam, że na co dzień krzywię się na bataty, a w tym zestawieniu smakuje genialnie! (sama batata bym nie kupiła, natomiast w czasach kwarantanny zamówiłam gotowy zestaw warzyw i w ten sposób batat trafił do mojej kuchni – może chociaż tyle dobrego wyjdzie z kwarantanny, że przekonam się do batatów :)
Bardzo się cieszę :) Spróbuj jeszcze tę: https://www.agamasmaka.pl/2016/04/potrawka-pelna-karotenu-szybki-zdrowy-obiad-juz.html
Pozdrawiam!
Pani Agnieszko świetny przepis! Nawet mój osobisty mięsożerca Pan Bez-Mięsa-To-Nie-Obiad wsunął ze smakiem :)
Bardzo się cieszę. Fasola to Prawie-Mięso ;) A zwrot „Pan Bez-Mięsa-To-Nie-Obiad” kradnę i zamierzam użyć, bo jest cudowny <3