Od kiedy pamiętam, nie wychodziły mi ciasta z jabłkami. Tzn. nie podejmowałam oczywiście zbyt wiele prób, bo nie lubię piec z zasady, ale te które są za mną, kończyły się klęską. Jeśli Ty również jesteś takim antytalentem w materii wypieków, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Na co?
Takie proste ciasto jabłkowe z płatków czyli oszukana szarlotka sprawdzi się jako deser czy też słodki podwieczorek. U nas sprawdziło się ostatnio w weekend. Jedliśmy je na ciepło z lodami truskawkowo-bananowymi. Przeczytaj: jak zrobić zdrowe lody.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania takiego prostego ciasta jabłkowego, czyli oszukanej szarlotki, potrzebujesz oczywiście piekarnika. Ja użyłam silikonowej foremki na tartę o średnicy 30 cm. I nie potrzebujesz żadnego blendera. Wszystko porządnie wymieszasz łyżką.
Proste ciasto jabłkowe – składniki:
- 3 małe jabłka (wybierz odmianę mniej soczystą),
- 1 pełna szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
- 1 pełna szklanka płatków jaglanych,
- 0,5 szklanki płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
- 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka kokosowego fortyfikowanego wapniem, bez dodatku cukru),
- 1 kopiasta łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka syropu daktylowego (możesz go kupić lub zrobić samodzielnie blendując namoczone wcześniej daktyle z niewielką ilością wody),
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Proste ciasto jabłkowe – przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę.
Wymieszać w misce suche składniki: płatki, siemię i cynamon.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko połączyć.
Ciasto wyłożyć równomiernie w silikonowej formie na tartę.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Skórka powinna być lekko spieczona.
Podawać można na ciepło z gałką zdrowych lodów. Smaczności. :-)
I uwaga! Jeśli nie masz podanych przeze mnie płatków (np. jaglanych czy teff) to próbuj z innymi. Ja zwykle mieszam je w przepisach w zależności od zawartości mojej szafki.
8 odpowiedzi na “Proste ciasto jabłkowe z płatków czyli oszukana szarlotka bezglutenowa”
zdrowo i pysznie;)
koniecznie! inaczej bez sensu ;)
Właśnie się piecze, tylko mi zawsze coś w proporcjach składników nie pyknie i wyszło mi grube gdzieś na 5-6cm… oby się upiekło :D
Daj znać czy się udało. :) a foremka jakiej wielkości?
Czym zastąpić płatki teff, akurat brak w magazynie ;-)
Dzięki :-)
Możesz próbować z innymi płatkami. :)
a można użyć kaszy zamiast płatków jaglanych?
Pewnie można tylko wtedy trzeba pokombinować z proporcjami składników.