Przygotujesz ją naprawdę ekspresowo, jeśli ugotujesz sobie wcześniej ciecierzycę. Uwielbiam takie sałatki. Pamiętaj, że rośliny zielonolistne na talerzu każdego dnia to jedna z lepszych rzeczy, które możesz zrobić dla swojego organizmu!
W tym przepisie poszalałam, bo nawet rasowy dressing zrobiłam. Zwykle ograniczam się do polania wszystkiego odrobiną soku z cytryny, posypania natką pietruszki i tyle. Ale co tam! Raz się żyje. ;-)
Na co?
Taka sałatka z roszponką nada się zarówno na śniadanie, jak i lekki obiad czy kolację. Daruj sobie może jednak takie śniadanie, jeśli idziesz do ludzi (uwaga, czosnek!).
Bardzo lubię kombinację smaku gorzkiego i słodkiego. Lekka goryczka oliwy w połączeniu z gruszką i odrobiną syropu klonowego to smak, w którym się zakochałam.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania sałatki z roszponką przyda Ci się na pewno blender (najłatwiej będzie z ręcznym), aby przygotować dressing.
Sałatka z roszponką – składniki:
- 125 g świeżej roszponki,
- 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
- 2 średniej wielkości gruszki,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 70 ml oliwy (najlepiej intensywnej w smaku) + 10-20 ml wody (ilość oliwy możesz ograniczyć na rzecz wody, jeśli ograniczasz tłuszcz),
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- zioła i przyprawy: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz do smaku.
Sałatka z roszponką – przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kostkę.
Wymieszać roszponkę z ciecierzycą i gruszkami.
Zblendować składniki dressingu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku.
Sałatkę wymieszać z dressingiem. Podawać z ulubionym pieczywem – najlepiej lekko podpieczonym w piekarniku. Najlepiej z piekarnika smakuje mi zbity chleb gryczano-jaglany. Moje niedawne odkrycie, ach ślinka mi cieknie! ;-)
Z podanych ilości otrzymasz porcję sałatki z roszponką dla dwóch osób.
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.
6 odpowiedzi na “Słodko – gorzka sałatka z roszponką na każdą porę dnia”
W sezonie na gruszki na pewno ją zrobię, teraz żyję truskawkami! ;) Bardzo się cieszę, że zaczęłaś nagrywać również filmiki. :) Zawsze chętnie słucham czegoś pożytecznego i mądrego, trzymam kciuki za rozwój! ;)
Dzięki Aga za pozytywne słowo. :) Uściski!
Właśnie zrobiłam i jest pyszna ;) dziękuję za przepis ;)
Witaj Aga;
będę jutro miała na kolacji urodzinowej jedną osobę, która nie toleruje glutenu
chciałabym przygotować własnie tę sałatkę ale mam pytanie czym mogę zastąpić
syrop klonowy?
Pozdrawiam Ewa;
Ewo, jakimkolwiek słodzidłem, ale możesz też po prostu pominąć. Pozdrawiam! Ps. Super, że robisz jedzenie dla bezglutenowca <3
Zrobiłam że szpinakiem, bo akurat miałam go do zjedzenia na już, wyszło również genialne. Super pyszny szybki przepis. Takie lubię