Cukinia, zwana również kabaczkiem, to moim zdaniem wyjątkowo fajne warzywo. Wygląda różnorodnie, bo przecież może być zielona lub żółta, mała lub duża, ale to co jest ważne to fakt, że sprawdza się naprawdę w wielu potrawach. Jest bardzo neutralna, a więc nie dominuje smaku potrawy. Dziś zatem 10 przepisów z cukinią czyli kabaczkiem. Wszystkie oczywiście bezproblemowe, szybkie i zdrowe.
1. Pasta z cukinią – zdrowy dip
Roślinne pasty kanapkowe mają ten plus, że samodzielnie regulując poziom ich gęstości możesz uczynić z nich zdrowy dip. Cukiniowy dip bardzo dobrze się u mnie sprawdza, bo bardzo lubię zjeść z nim świeże warzywa na śniadanie czy kolację.
2. Risotto z cukinią
Takie wegańskie risotto jest naprawdę banalnie proste w przygotowaniu, a efekt zachwycająco fajny. Cukinia obowiązkowa. Polecam – szczególnie jeśli nie macie pomysłu na obiad.
3. Spaghetti z cukinią
Spaghetti z kabaczkiem może być aromatyczne i charakterne. Trzeba dodać tylko kilka sprawdzonych składników. Kolejny przepis na szybki obiad – klasyk, który Cię nigdy nie zawiedzie. Gdy podaję go gościom to zawsze nie mogą wyjść ze zdziwienia, że tak proste zestawienie składników daje tak ciekawy efekt smakowy.
4. Zasmażana cukinia na szybki obiad
Cukinia ma tę niewątpliwą zaletę, że wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej. Możesz z jej udziałem przygotować naprawdę pyszny i odżywczy obiad. Zerknij koniecznie na ten przepis. Tego typu obiady ratują mnie zawsze wtedy, kiedy czasu na gotowanie brak, a chce się zjeść „coś konkretnego”.
5. Zapiekanka z cukinią i ziemniakami
Tu proponuję Ci pyszną i prostą w przygotowaniu zapiekankę z dodatkiem cukinii, którą możesz oczywiście dowolnie modyfikować składnikowo. Choć oczywiście, jako zadeklarowana miłośniczka szparagów, muszę przyznać, że z nimi smakuje najlepiej. W każdym razie: kabaczek i piekarnik bardzo się lubią i współdziałają w szybkich formach kulinarnych. ;-)
6. Leczo z cukinią
Leczo może być przygotowane na milion sposobów, ale cukinia pasuje do każdej z jego odsłon. W sezonie można naprodukować leczo z większą ilością cukinii, do czego bardzo zachęcam.
7. Ciepła kanapka z cukinią
Tak, jak pisałam wcześniej, cukinia nie wymaga długiej obróbki termicznej. Świetnie smakuje na ciepłej kanapce z piekarnika. Oto prosty przepis na nieoczywistą kanapkę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Kabaczek i aromatyczne zioła w połączeniu z cebulą i pomidorem nadają tofu naprawdę fajny smak.
8. Makaron z cukinii
Uwielbiam „makaron” z cukinii, ale często łączę go z innymi warzywami np. batatem, dynią czy marchewką. Wtedy powstaje makaronowo-warzywna eksplozja kolorów. Wystarczy kilka minut w woku i ekspresowe, zdrowe danie gotowe.
9. Pieczony kabaczek w Buddha bowl
Cukinia z piekarnika, upieczona wraz z innymi warzywami, to świetny dodatek do dań obiadowych czy kolacyjnych. Naprawdę polecam takie szybkie i pyszne rozwiązanie.
10. Murzynek z cukinią
A na deser polecam murzynka z dodatkiem kabaczka, bo przecież neutralny smak cukinii sprawdzi się również w słodkościach. Pysznie i zdrowo.
A Ty co najbardziej lubisz przyrządzać z cukinii? I jak nazywasz to cudo: cukinia czy kabaczek? ;-)
Jeśli spodobały Ci się moje przepisy, koniecznie zerknij jeszcze na:
4 odpowiedzi na “10 wegańskich i bezglutenowych przepisów z cukinią czyli kabaczkiem”
A ma Pani jakiś przepis na placki z cukinii?
Nie mam, ale chyba czas zrobić. :)
Bardzo fajne i pomysłowe potrawy,ale kabaczek i cukinia to niestety nie są te same warzywa. Są podobne tak jak i ogórki i należą do tej samej rodziny,ale kabaczek jest twardszy , większy i trzeba go obierać.
Cukinia to nie jest to samo co kabaczek, to dwa różne warzywa :)