Dziś wpis informacyjny. Żeby nie napisać: produktowy. Przedstawię Ci pokrótce mąkę z platanów czyli bananów warzywnych, zwanych przez niektórych bananami zielonymi. Nie jest to produkt łatwo dostępny, ale z pewnością wart uwagi dla niektórych osób. Jeśli do tej pory nie zdarzyło Ci się próbować ani plantanów ani zrobionej z nich mąki to koniecznie przeczytaj.
Mąka z plantanów jest bez wątpienia tym produktem, który sprawdzi się jako urozmaicenie w diecie bezglutenowej, ale również w diecie tych osób, które nie jedzą w ogóle zbóż. Mimo bowiem, że piszemy tu o „mące” to same plantany czyli banany warzywne zbożem przecież nie są.
Plantany – banany warzywne
Plantany być może zdarzyło Ci się widzieć np. w sklepach. Sporadycznie na nie trafiałam. Nie ma ich jednak w regularnej sprzedaży większości (a być może nawet wszystkich) sieciówek.
Jak wyglądają plantany? Śmieję się, że sprawiają wrażenie bananów – mutantów. Są od zwykłych bananów większe, a i ich kolorystka (zmieniająca się z zieleni, przez żółty aż po zgniły brąz) nieco się różni.
O samych plantanach, ich obróbce i wykorzystaniu nie będę teraz jednak pisać. Przyjdzie na nie czas. Teraz przejdę do samej mąki – bohaterki dzisiejszego wpisu.
Mąka z plantanów – smak
Skoro jest to mąka z bananów (warzywnych) to większość osób spodziewa się zapewne, że będzie słodka czy też będzie miała jakiś zdecydowany smak. Nic bardziej mylnego. Mąka z plantanów jest neutralna w smaku. Nie jest słodka, a więc z powodzeniem można ją stosować do wypieków i dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Mąka z plantanów – właściwości
Mąka z bananów warzywnych zawiera dużo skrobi. Ma niski indeks glikemiczny. Możesz jej używać zamiast każdej innej mąki. Z tą różnicą, że musisz jej używać nieco mniej, bo w przeciwnym razie wypieki będą zbyt twarde.
Oprócz tego mąka z plantanów dość szybko i skutecznie zagęszcza, a więc jeśli będziesz robić np. placuszki to nastaw się, że trzeba będzie podczas smażenia rozcieńczać ciasto.
W 100 g mąki z plantanów zawiera się 80 g węglowodanów, 4 g błonnika i 341 kcal.
Mąka z plantanów – zastosowanie
Bezglutenowa mąka z plantanów sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebujemy mąki. Można z jej użyciem przygotować:
- ciasto,
- placuszki,
- chleb,
- budyń.
Sprawdzi się również wybornie jako zagęszczacz zup czy sosów czy nawet dodatek skrobiowy do koktajli. Nie ma konieczności obróbki termicznej w jej przypadku.
Mąka z plantanów – przepisy
Już niebawem na blogu pojawią się również przepisy z wykorzystaniem tej mąki. Dużo osób stosuje ją jako dodatek do wypieków czy dań. Ja postaram się stworzyć również trochę banalnie prostych przepisów z wykorzystaniem tej mąki bez zbóż. Będzie to ciekawa opcja dla tych, którzy zbóż jeść nie mogą.
Mąka z plantanów – gdzie kupić
Mąka z plantanów jest niestety trudno dostępna. Jak dotąd nie widziałam jej w żadnym sklepie stacjonarnym. Być może łatwiej będzie Ci ją znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością niż w super- czy hipermarkecie. Ja zmówiłam ją online.
Sprawdź cenę i dostępność mąki z plantanów.
Mąka z plantanów – cena
Cena to, obok problemu z dostępnością, kolejny mankament tej mąki. Do najtańszych niestety nie należy. Jednak muszę przyznać, że jest dość wydajna.
W tej, którą ja kupiłam są dwa oddzielne woreczki po 0,5 kg.
Podsumowując
Mąka z plantanów czyli bananów warzywnych może być dobrym zamiennikiem innych mąk. Z racji bezglutenowości sprawdzi się w przypadku celiaków czy innych osób, które nie mogą jeść glutenu.
To także doskonały wybór dla osób, które nie mogą jeść zbóż w ogóle. Zalecana jest również cukrzykom. Może znaleźć zastosowanie w diecie dzieci.
Jest niestety droga i ciężko dostępna. Na otarcie łez dodam tylko, że można z jej pomocą przygotować wiele dań i zastosowanie rekompensuje trudy związane ze zdobyciem mąki i zarobieniem na nią. ;-)
Ogólnie zachęcam do wypróbowania: jako urozmaicenie, źródło węglowodanów i niedominujący w smaku dodatek do potraw.
2 odpowiedzi na “Bezglutenowa mąka z plantanów czyli z bananów warzywnych – z czym, do czego i dla kogo?”
Witam, mam pytanie czy można czymś zastąpić tę mąkę a plantanów ? :)
Zależy od tego gdzie/w czym. Każda mąka ma swoją specyfikę.