Opublikowano Kategorie: Artykuły

Bezglutenowa mąka z plantanów czyli z bananów warzywnych – z czym, do czego i dla kogo?

Dziś wpis informacyjny. Żeby nie napisać: produktowy. Przedstawię Ci pokrótce mąkę z platanów czyli bananów warzywnych, zwanych przez niektórych bananami zielonymi. Nie jest to produkt łatwo dostępny, ale z pewnością wart uwagi dla niektórych osób. Jeśli do tej pory nie zdarzyło Ci się próbować ani plantanów ani zrobionej z nich mąki to koniecznie przeczytaj.

Bezglutenowa mąka z plantanów czyli z bananów warzywnych

Mąka z plantanów jest bez wątpienia tym produktem, który sprawdzi się jako urozmaicenie w diecie bezglutenowej, ale również w diecie tych osób, które nie jedzą w ogóle zbóż. Mimo bowiem, że piszemy tu o „mące” to same plantany czyli banany warzywne zbożem przecież nie są.

Plantany – banany warzywne

Plantany być może zdarzyło Ci się widzieć np. w sklepach. Sporadycznie na nie trafiałam. Nie ma ich jednak w regularnej sprzedaży większości (a być może nawet wszystkich) sieciówek.

Jak wyglądają plantany? Śmieję się, że sprawiają wrażenie bananów – mutantów. Są od zwykłych bananów większe, a i ich kolorystka (zmieniająca się z zieleni, przez żółty aż po zgniły brąz) nieco się różni.

O samych plantanach, ich obróbce i wykorzystaniu nie będę teraz jednak pisać. Przyjdzie na nie czas. Teraz przejdę do samej mąki – bohaterki dzisiejszego wpisu.

Mąka z plantanów – smak

Skoro jest to mąka z bananów (warzywnych) to większość osób spodziewa się zapewne, że będzie słodka czy też będzie miała jakiś zdecydowany smak. Nic bardziej mylnego. Mąka z plantanów jest neutralna w smaku. Nie jest słodka, a więc z powodzeniem można ją stosować do wypieków i dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.

mąka z plantanów czyli z bananów warzywnych bez glutenu

Mąka z plantanów – właściwości

Mąka z bananów warzywnych zawiera dużo skrobi. Ma niski indeks glikemiczny. Możesz jej używać zamiast każdej innej mąki. Z tą różnicą, że musisz jej używać nieco mniej, bo w przeciwnym razie wypieki będą zbyt twarde.

Oprócz tego mąka z plantanów dość szybko i skutecznie zagęszcza, a więc jeśli będziesz robić np. placuszki to nastaw się, że trzeba będzie podczas smażenia rozcieńczać ciasto.

W 100 g mąki z plantanów zawiera się 80 g węglowodanów, 4 g błonnika i 341 kcal.

Mąka z plantanów – zastosowanie

Bezglutenowa mąka z plantanów sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebujemy mąki. Można z jej użyciem przygotować:

  • ciasto,
  • placuszki,
  • chleb,
  • budyń.

Sprawdzi się również wybornie jako zagęszczacz zup czy sosów czy nawet dodatek skrobiowy do koktajli. Nie ma konieczności obróbki termicznej w jej przypadku.

placuszki z mąki z plantanów bananów warzywnych

Mąka z plantanów – przepisy

Już niebawem na blogu pojawią się również przepisy z wykorzystaniem tej mąki. Dużo osób stosuje ją jako dodatek do wypieków czy dań. Ja postaram się stworzyć również trochę banalnie prostych przepisów z wykorzystaniem tej mąki bez zbóż. Będzie to ciekawa opcja dla tych, którzy zbóż jeść nie mogą.

Mąka z plantanów – gdzie kupić

Mąka z plantanów jest niestety trudno dostępna. Jak dotąd nie widziałam jej w żadnym sklepie stacjonarnym. Być może łatwiej będzie Ci ją znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością niż w super- czy hipermarkecie. Ja zmówiłam ją online.

Sprawdź cenę i dostępność mąki z plantanów.

mąka z zielonych bananów mąka bezglutenowa

Mąka z plantanów – cena

Cena to, obok problemu z dostępnością, kolejny mankament tej mąki. Do najtańszych niestety nie należy. Jednak muszę przyznać, że jest dość wydajna.

W tej, którą ja kupiłam są dwa oddzielne woreczki po 0,5 kg.

mąka z plantanów dieta bezglutenowa

Podsumowując

Mąka z plantanów czyli bananów warzywnych może być dobrym zamiennikiem innych mąk. Z racji bezglutenowości sprawdzi się w przypadku celiaków czy innych osób, które nie mogą jeść glutenu.

To także doskonały wybór dla osób, które nie mogą jeść zbóż w ogóle. Zalecana jest również cukrzykom. Może znaleźć zastosowanie w diecie dzieci.

Jest niestety droga i ciężko dostępna. Na otarcie łez dodam tylko, że można z jej pomocą przygotować wiele dań i zastosowanie rekompensuje trudy związane ze zdobyciem mąki i zarobieniem na nią. ;-)

Ogólnie zachęcam do wypróbowania: jako urozmaicenie, źródło węglowodanów i niedominujący w smaku dodatek do potraw.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...