Opublikowano Kategorie: Przepisy

Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu

Bardzo lubię zdrowe dipy na bazie roślin strączkowych i warzyw. Ta pasta jest z awokado. Nie dodałam tu żadnej oliwy i oleju, ale samo awokado ma już dużo tłuszczu. Muszę przyznać, że kocham ten owoc.

Zdrowy dip - pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu

Na co?

Taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii to świetny pomysł na śniadanie, kolację, ale również na przekąskę.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii, potrzebujesz: blendera i garnka do gotowania na parze. Jeśli nie masz tego drugiego wystarczy zwykły, większy garnek z pokrywką i durszlak.

Zdrowy dip bezglutenowa i wegańska pasta do chleba

Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
  • 2 cukinie (moje ważyły razem 670 g – po obraniu i odkrojeniu końcówek),
  • 1 dojrzałe awokado (ja użyłam odmiany Hass),
  • 1 garść świeżej, posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, ulubione zioła (ja użyłam 2 łyżki czosnku niedźwiedziego),
  • opcjonalnie ząbek czosnku.

zdrowa pasta kanapkowa wegański dip bez glutenu z ciecierzycy

Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – przygotowanie:

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posypać czosnkiem niedźwiedzim i ugotować na parze (wystarczy 10 minut). Ostudzić.

Zblendować wszystkie składniki z ziołami i przyprawami wedle uznania.

Zajadać z warzywami pokrojonymi w słupki lub/i pieczywem.

Z podanych ilości składników pasty wyszło sporo. Jeśli masz małą rodzinę, przygotuj połowę porcji.

Sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

1 komentarz do “Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (21 głosów, średnia: 4,86 z 5)
Loading...