Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu

Bardzo lubię zdrowe dipy na bazie roślin strączkowych i warzyw. Ta pasta jest z awokado. Nie dodałam tu żadnej oliwy i oleju, ale samo awokado ma już dużo tłuszczu. Muszę przyznać, że kocham ten owoc.

Zdrowy dip - pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu

Na co?

Taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii to świetny pomysł na śniadanie, kolację, ale również na przekąskę.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii, potrzebujesz: blendera i garnka do gotowania na parze. Jeśli nie masz tego drugiego wystarczy zwykły, większy garnek z pokrywką i durszlak.

Zdrowy dip bezglutenowa i wegańska pasta do chleba

Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
  • 2 cukinie (moje ważyły razem 670 g – po obraniu i odkrojeniu końcówek),
  • 1 dojrzałe awokado (ja użyłam odmiany Hass),
  • 1 garść świeżej, posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, ulubione zioła (ja użyłam 2 łyżki czosnku niedźwiedziego),
  • opcjonalnie ząbek czosnku.

zdrowa pasta kanapkowa wegański dip bez glutenu z ciecierzycy

Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – przygotowanie:

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posypać czosnkiem niedźwiedzim i ugotować na parze (wystarczy 10 minut). Ostudzić.

Zblendować wszystkie składniki z ziołami i przyprawami wedle uznania.

Zajadać z warzywami pokrojonymi w słupki lub/i pieczywem.

Z podanych ilości składników pasty wyszło sporo. Jeśli masz małą rodzinę, przygotuj połowę porcji.

Sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *