Pisałam dość często, że bez zup żyć bym nie mogła. Czasem, w natłoku spraw, pomijam gotowanie zupy, ale już następnego dnia zupy mi brakuje i muszę przygotować choć szybką, warzywną zupę krem lub potrawę, która zupę choć przypomina. Moi domownicy patrząc na moje dania czasem pytają: „Czy to zupa czy sos?”. Często ląduje w nich tak dużo warzyw, że trudno odgadnąć. W każdym razie, niezależnie jakie, zupy mają moc!
Zupy są świetne o każdej porze roku. Chłodniki sprawią wielką przyjemność w lecie i dostarczą Ci niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jesienią czy zimą zupy nasycą i rozgrzeją. Wiosną mamy ochotę jeść lekko i zupy spełniają tę potrzebę również wspaniale.
Przepisy prezentowane poniżej sprawdzą się zawsze i wszędzie. Pod warunkiem oczywiście, że dysponujesz niezbędnymi składnikami. Jeśli nie dysponujesz – nie martw się. Zamień je na… coś. Ja skład zup komponuję zawsze zgodnie z zawartością mojej lodówki.
1. Gazpacho z burakiem
Myślę, że gazpacho klasyczne (pomidorowe) jest znane już większości osób, które lubią prostą i zdrową kuchnię. Gazpacho to prosta i szybka w przygotowaniu zupa, a dokładniej chłodnik, który przygotowuje się na bazie pomidorów i innych surowych warzyw. Ja oczywiście tworzę zawsze swoje wariacje uzależnione od tego, co mam akurat w lodówce. Zapraszam Cię zatem na gazpacho z burakiem.
2. Gazpacho z arbuzem
Kolejna odsłona gazpacho. Tym razem z jednym z moich ulubionych owoców. Bezsprzecznie najlepiej smakuje ze świeżymi, polskimi pomidorami i bardzo słodkim arbuzem. Poza sezonem smak jednak nie ten sam. Więc korzystaj w lecie, ile się da.
3. Szybka zupa buraczkowa
Młode buraki mają swój urok. Wynika on nie tylko z ich smaku, ale również czasu gotowania, co bardzo sobie cenię w mojej prostej i szybkiej kuchni. Poza sezonem zwykle najpierw piekę buraki i robię tę zupę na bazie pieczonych warzyw. Zerknij koniecznie na ten banalnie prosty przepis, który na pewno zatrzyma się na dłużej w Twojej kuchni.
4. Zupa jarzynowa bez zbóż
Uwielbiam prostotę w kuchni i to z każdym dniem coraz bardziej. Kiedy człowiek zmienia swoją dietę to po pewnym czasie zaczyna czuć smaki, których wcześniej nie zauważał. Ja właśnie doceniam takie kombinacje smakowe. Proste, nieprzekombinowane, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
5. Zupa z młodej kapusty
Młoda kapusta to królowa mojej kuchni. Mogę ją jeść na surowo, bez niczego, uduszoną, w zupie. Śmieję się, że niedługo zacznę robić lody z młodą kapustą. Tak ją uwielbiam! Starą kapustę też oczywiście lubię, ale młoda to mi się normalnie śni po nocach poza sezonem! ;-)
6. Zupa z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta jest u nas w kraju jakoś mało popularna i wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy, jaka jest zdrowa i jak wspaniale może wzbogacić nasz jadłospis. O antocyjanach w niej zawartych pisałam przy okazji tego prostego przepisu na kapustę. Koniecznie przeczytaj.
7. Zupa kalafiorowa
Zupę kalafiorową jadam nie tylko w sezonie. Poza sezonem najczęściej w takiej, rozgrzewającej odsłonie. Kalafior to bardzo zdrowe warzywa, które uwielbiam dodawać do zup. Każda smakuje z kalafiorem wybitnie, pod warunkiem oczywiście, że się lubi to warzywo. Ale chyba większość osób lubi więc jeśli i Ty do nich należysz to koniecznie spróbuj.
8. Zupa pieczarkowo – serowa bez sera
Wiadomo, że ser jest ciężki, tłusty i wcale nie można z nim zrobić lekkiej zupy. Jednak nie musimy użyć sera, aby uzyskać serowy smak w zupie. Oto lekka serowa zupa bez sera, którą po prostu uwielbiam. Nie pozostawia uczucia ciężkości charakterystycznego dla tłustych zup. Można jeść bez obaw i ze smakiem.
9. Zupa fasolowa
Fasolowa zupa kojarzy się większości osób z czymś ciężkim, wzdymającym i tłustym. Nie dziwię się wcale, bo przecież tradycyjna, polska fasolówka właśnie taka jest. Moja odsłona zdrowej zupy fasolowej może Cię naprawdę zachwycić. Jest lekka, pożywna i zdrowa.
10. Orzechowa zupa – krem z batatem
Zdarzyło Ci się jeść kiedyś orzechową zupę? Jeśli nie to koniecznie spróbuj. Smak zadziwia. Orzechy w połączeniu z lekkością i delikatną słodyczą batata naprawdę dają radę. Ta zdrowa zupa krem zadziwi Twoich domowników.
Mam nadzieję, że skorzystasz, z któregoś z przepisów. Wszystkie z proponowanych przeze mnie zup są łatwe w przygotowaniu, lekkie i zdrowe. Najlepiej spróbuj najpierw tej, której jeszcze nigdy nie zdarzyło Ci się jeść. Warto urozmaicać swoje posiłki i próbować nowych rzeczy każdego dnia!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis to koniecznie podaj go dalej i nie zapomnij jeszcze zajrzeć tu:
W odpowiedzi na “10 przepisów na lekkie i zdrowe zupy warzywne”
Aga, dziękuję! Uwielbiam warzywa, ale gotowane. Nie ma wbrew pozorom fajnych przepisów na dania jarzynowe inne niż wszystkie.
Dzięki wielkie