Pomidorowy chlebek gryczany do szkoły, pracy, na imprezę vel smocza łuska

Taki pomidorowy, gryczany chlebek to kolejny ukłon w stronę strapionych rodziców, którzy zastanawiają się, co dawać dziecku do szkoły. Takie chlebki nadadzą się również wspaniale do pracy, ale także jako przekąska na imprezę. Do tego dużo warzyw, hummus i zdrowa przekąska gotowa.

pomidorowy chlebek gryczany do szkoły, pracy, na imprezę

Przepis na smoczą łuskę podrzuciła mi sama Daenerys. Ponoć przekazywany był z dziada pradziada w rodzie Targaryen’ów. W skrócie: musicie spróbować. ;-)

pomidorowy chlebek gryczany wegańska przekąska

Na co?

Takie pomidorowe chlebki gryczane sprawdzają się na co dzień jako przekąska, ale również dodatek do warzyw i past do chleba. Świetne na wynos: są zwarte i się nie kruszą. Tu przeczytasz więcej: co jeść zamiast chleba.

pomidorowy chlebek bezglutenowy do szkoły, pracy, na imprezę

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie pomidorowe chlebki gryczane potrzebujesz miksera/robota lub in. urządzenia wysokoobrotowego do wyrobienia ciasta. Konieczny będzie również piekarnik z blachą i papierem do pieczenia.

bezglutenowy chlebek pomidorowy co zamiast chleba

Pomidorowe chlebki gryczane – składniki:

  • 180 g mąki gryczanej z gryki niepalonej (ja zmieliłam po prostu kaszę),
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (ok. 55 g),
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (ok. 75 g),
  • 1 pełna szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. odrobina tłuszczu do posmarowania papieru,
  • 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano,
  • 0,5 szklanki wody.

pomidorowy placek gryczany zamiast chleba zdrowa przekąska do szkoły, na imprezę

Pomidorowe chlebki gryczane – przygotowanie:

Dokładnie połączyć suche składniki.

Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto.

Papier do pieczenia delikatnie posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i uformować placek. Wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut (góra dół).

Wykrajać dowolne kształty po ostudzeniu.

Podawać jako dodatek na imprezie lub składnik lunchboxa. Świetnie smakuje z hummusem i warzywami. Ród Targaryen’ów nie może się obyć bez tych chlebków. ;-)

pomidorowy chlebek gryczany bez glutenu i bez jaj do szkoły, pracy, na imprezę

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

25 odpowiedzi na “Pomidorowy chlebek gryczany do szkoły, pracy, na imprezę vel smocza łuska”

Witam. Jakiej wielkości jest mniej więcej blacha, aby uzyskać taką grubość chlebka z podanej ilości składników?

Dziękuję za odpowiedź. Upekłam go wczoraj i trochę dużo wyszło ;). Ile dni można przechowywać taki chlebek i w czym, jak Pani sądzi?

Paulina dużo? Czyli my jesteśmy obżartuchami w takim razie. :D wiesz taki chlebek generalnie z każdym dniem mi mniej smakuje. tzn. najlepszy jest chyba w dzień upieczenia, ewentualnie na drugi. a że jest wilgotny to chyba w lodówce. i może przed podaniem warto go odgrzać w piekarniku, jeśli będzie w lodówce? ale to gdybanie – może to będzie dobry pomysł.

Bardzo fajny smak ! Zamiast mąki kokosowej użyłam wiórków kokosowych, a zamiast passaty – zmiksowane pomidory z puszki. Dodałam też dodatkowo świeżej bazylii do ciasta. Wyszło pysznie ;) Będę regularnie powtarzać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *