Taki pomidorowy, gryczany chlebek to kolejny ukłon w stronę strapionych rodziców, którzy zastanawiają się, co dawać dziecku do szkoły. Takie chlebki nadadzą się również wspaniale do pracy, ale także jako przekąska na imprezę. Do tego dużo warzyw, hummus i zdrowa przekąska gotowa.
Przepis na smoczą łuskę podrzuciła mi sama Daenerys. Ponoć przekazywany był z dziada pradziada w rodzie Targaryen’ów. W skrócie: musicie spróbować. ;-)
Na co?
Takie pomidorowe chlebki gryczane sprawdzają się na co dzień jako przekąska, ale również dodatek do warzyw i past do chleba. Świetne na wynos: są zwarte i się nie kruszą. Tu przeczytasz więcej: co jeść zamiast chleba.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie pomidorowe chlebki gryczane potrzebujesz miksera/robota lub in. urządzenia wysokoobrotowego do wyrobienia ciasta. Konieczny będzie również piekarnik z blachą i papierem do pieczenia.
Pomidorowe chlebki gryczane – składniki:
- 180 g mąki gryczanej z gryki niepalonej (ja zmieliłam po prostu kaszę),
- 0,5 szklanki mąki kokosowej (ok. 55 g),
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (ok. 75 g),
- 1 pełna szklanka passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. odrobina tłuszczu do posmarowania papieru,
- 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano,
- 0,5 szklanki wody.
Pomidorowe chlebki gryczane – przygotowanie:
Dokładnie połączyć suche składniki.
Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto.
Papier do pieczenia delikatnie posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i uformować placek. Wyrównać łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut (góra dół).
Wykrajać dowolne kształty po ostudzeniu.
Podawać jako dodatek na imprezie lub składnik lunchboxa. Świetnie smakuje z hummusem i warzywami. Ród Targaryen’ów nie może się obyć bez tych chlebków. ;-)
25 odpowiedzi na “Pomidorowy chlebek gryczany do szkoły, pracy, na imprezę vel smocza łuska”
Nie mogę jeść mąki kukurydzianej, czym można ją zastąpić ?
Inną wybraną. Owsiana? Ryżowa? etc…
Witam. Jakiej wielkości jest mniej więcej blacha, aby uzyskać taką grubość chlebka z podanej ilości składników?
Ciasto nie zajęło całej blachy. Grubość wedle uznania- jeśli Twój chlebek będzie cieńszy niż mój to nieco czas pieczenia skróć.
A 180 g mąki gryczanej to ile w szklankach?
Hmmmm. Dokładnie nie pamiętam, ale pewnie jakoś około szklanki, ale zweryfikuj jeszcze. :)
dzień dobry czy można ten chlebek zamrażać?
Dzień dobry, obawiam się, że po zamrożeniu może stracić na smaku i strukturze. Pojawi się w nim więcej wody, więc będzie wilgotnym gniotem (tak podejrzewam). Najlepiej mi smakuje po upieczeniu. :)
Dziękuję za odpowiedź. Upekłam go wczoraj i trochę dużo wyszło ;). Ile dni można przechowywać taki chlebek i w czym, jak Pani sądzi?
Paulina dużo? Czyli my jesteśmy obżartuchami w takim razie. :D wiesz taki chlebek generalnie z każdym dniem mi mniej smakuje. tzn. najlepszy jest chyba w dzień upieczenia, ewentualnie na drugi. a że jest wilgotny to chyba w lodówce. i może przed podaniem warto go odgrzać w piekarniku, jeśli będzie w lodówce? ale to gdybanie – może to będzie dobry pomysł.
coś spaprałam z mąką, bo musiałam dodać dużo więcej wody :) Poza tym świetny pomysł i bardzo mi smakuje!!
a to nic :D w takiej kuchni trzeba po prostu mieszać i dolewać i dosypywać wedle uznania. ;) ciesze się, że pomysł się przyjął.
Czy zamiast mąki kokosowej może być pszenna?
Nie stosuję pszennej więc nie mam pojęcia. :) Z pewnością pszenna i kokosowa to zupełnie inne typy mąki. Próbuj.
można bez passaty pomidorowej? Co w zamian?
Jakieś inne pure/mus warzywny. Dyniowy? Buraczkowy? Co kto lubi :)
Co to jest passata pomidorowa? Jak ja przygotować?
Gesty sos pomidorowy. W sezonie możesz zrobić sama (przepisów w Internecie mnóstwo), a teraz gotowce dostępne w każdym hipermarkecie. W supermarketach raczej też.
A czy maka kukurydziana to taka zwykla zolta? Czy specjalna biala do wypiekow? :) pozdrawiam serdecznie :)
Ja użyłam zwykłej żółtej. Pozdrawiam! :)
dziekuję bardzo! :D
a jak z kalorycznością tego chlebka ?
Trzeba policzyć. Ja nie liczę ;)
Bardzo fajny smak ! Zamiast mąki kokosowej użyłam wiórków kokosowych, a zamiast passaty – zmiksowane pomidory z puszki. Dodałam też dodatkowo świeżej bazylii do ciasta. Wyszło pysznie ;) Będę regularnie powtarzać!
Cieszę się, że smakował. Na zdrowie!