Prosty przepis na kurki z warzywami

Niedawno odpowiadałam na blogu na pytanie,  czy smażenie jest zdrowe. Wnioski były dość oczywiste. Później pisałam o tym, co wybrać zamiast smażenia. Dziś trochę praktyki, a więc z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować proste danie bez smażenia, bez tłuszczu dodanego i jak zrobić szybkie danie z kurkami. :-)

Prosty przepis na kurki z warzywami

Na co?

Taki prosty przepis na kurki z warzywami sprawdzi się na obiad na dwa dni i na kolację, ale ja uwielbiam jeść takie warzywa na ciepło również rano z dodatkiem kaszy. Cóż poradzę – lubię takie wytrawne śniadania na ciepło.

Prosty przepis wegański na kurki z warzywami

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować kurki z warzywami przyda Ci się wok, ale może być też duża patelnia.

Prosty przepis bezglutenowy na kurki z warzywami

Kurki z warzywami – składniki:

  • 600 g świeżych kurek,
  • 3 papryki czerwone,
  • 3 porządne garście świeżych liści szpinaku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy),
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki sezamu.

proste danie wegańskie bez tłuszczu

Kurki z warzywami – przygotowanie:

Kurki dokładnie myjemy. Wrzucamy je do woka i zalewamy niewielką ilością wody. Pozostawiamy na gazie i przechodzimy do krojenia papryki w niedbałą kostkę.

Do kurek dorzucamy po kilku minutach paprykę, czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojony szpinak, sos sojowy, pokrojoną natkę pietruszki. Dusimy kilka minut.

Dodajemy musztardę, 3 łyżki sezamu, mieszamy i po chwili wyłączamy.

Podajemy z czym chcemy: ja podałam z kaszą jaglaną i posypałam jeszcze orzechami włoskimi, bo brak oleju nie oznacza braku tłuszczu. :-)

co zrobić z kurek proste danie roślinne

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Prosty przepis na kurki z warzywami”

he he.. he.. bo ze śmietaną .. takich chyba nic nie przebije :)
Ja tym razem kurki zastąpiłam pieczarkami – tez pyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *