Papryka to kolejne warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką, bo przygotowanie potrawy z jej udziałem to naprawdę kilka chwil. Jak przeanalizujesz jej wartości odżywcze to z pewnością też dołączysz do grona fanów. A wtedy zapraszam Cię do wspólnego gotowania.
Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim (ale to wiedzą wszyscy) papryka jest dobrym źródłem witaminy C. Zajadam ją więc często na surowo do kanapki z pastą z roślin strączkowych, aby zwiększyć wchłanianie żelaza z nich pochodzącego.
Znajdziemy w niej również inne witaminy, chociażby witaminy z grupy B czy witaminę E. W papryce znajdują się też bardzo wartościowe karotenoidy (przeczytaj, czym są karotenoidy). Papryka jest również źródłem m.in. potasu, wapnia i żelaza. Oczywiście zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki.
Teraz przejdźmy do samej praktyki, a więc do przepisów, w których papryka doskonale się odnajdzie.
1. Kurki z papryką
Oto moje ukochane kurki z papryką albo papryka z kurkami, jak kto woli. Przepis opublikowałam niedawno, a zrobiłam to danie już trzy razy. Tak mi smakują. Może zasmakują również Tobie? Danie naprawdę proste i szybkie.
2. Kanapkowa pasta z papryką
Ta pasta to mistrzostwo. Nie tylko ja tak sądzę, choć ja tak sądzę najbardziej. ;-) Spróbuj jej koniecznie. Świetnie się nada na duży i mały głód. Wielce aromatyczna i pyszna.
3. Orzeźwiająca surówka à la salsa
Skoro papryka ma sporo witaminy C, to najlepiej jeść ją na surowo, aby zachować jej jak najwięcej. Oto orzeźwiająca surówka z papryką, którą bardzo lubię. Zachęcam Cię do spróbowania.
4. Hummus z pieczoną papryką
Hummus, a dokładniej pasta z ciecierzycy z papryką to pyszne rozwiązanie i smakuje zwykle nawet tym, którzy za hummusem typowym nie przepadają. Więc jeśli nie zdarzyło Ci się jeszcze robić hummusu lub za nim nie przepadasz to koniecznie wypróbuj ten przepis.
5. Pasta z wędzonego tofu i papryki
Wędzone tofu z papryką to ostatnio moja miłość. Smak jest specyficzny i zdecydowanie trafia w moje kubki. Inny niż wszystko, a do tego pasta prosta w przygotowaniu, bo tofu to produkt gotowy – dostępny w większości sieciówek.
6. Leczo z papryką
Leczo to już klasyk, ale bardzo je lubię. A najbardziej lubię dodawać do niego rośliny strączkowe i mam wtedy kompletne danie. Możesz je zjeść na obiad lub kolację lub zabrać w termosie do szkoły czy pracy.
7. Kaszotto z papryką
Papryka świetnie się również nadaje do risotta lub kaszotta. Nie wymaga długiej obróbki termicznej więc to doskonały wybór. Oto przepis na bardzo proste kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami. Bardzo lubię takie proste posiłki. Tym bardziej, że przygotowuje się je ekspresowo.
8. Pasta z papryki i orzechów
Nie, to nie żart. Orzechy i papryka to ciekawe połączenie. Jeśli taką pastę zjesz ze swoim własnym pieczywem to satysfakcja gwarantowana. Nie jest to może propozycja dla osób odchudzających się, ale ja za tą pastą przepadam.
9. Sok z papryki
Zdarzyło Ci się pić sok z papryki? Nie? Jeśli pijasz soki z warzyw to dorzucenie papryki będzie bardzo fajnym rozwiązaniem. I kapusty (tak jak w tym przepisie) również. Spróbuj koniecznie jeśli lubisz soki warzywno-owocowe.
10. Papryka faszerowana
Na koniec klasyk. Bo faszerowana papryka jest oczywiście klasykiem. Tu akurat farsz z soczewicą – lekki i odżywczy. Koniecznie spróbuj.
Jeśli spodobały Ci się moje przepisy, koniecznie zerknij jeszcze na:
4 odpowiedzi na “Co zrobić z papryki? – 10 przepisów z papryką”
ciekawe zestawienie :)
Wszystko fajnie. Wiele info… ale żadnych szczegółów. Dla mnie przepis na danie oznacza:
jakie produkty, ile oraz jak to zrobić. Czyli – nie wiele się dowiedziałam. Jak będę chciała pokombinować, nie będę szukać przepisów w internecie.
Wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie dania.
papryka z kurkami- to danie przemawia do mnie…zrób mnie. Dziś noc więc nie da rady ale jutro zakupię wszystko i zrobię- dam znać jak smakowało